Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις δεν είναι επιδερμικές, αλλά βρίσκονται πλέον σε επίπεδο στρατηγικό, υπερβαίνοντας το κομματικό, γι' αυτό και είμαι πολύ αισιόδοξος ότι αυτό θα συνεχιστεί ανεξάρτητα από την αλλαγή της διοίκησης στις ΗΠΑ.
Αυτό τόνισε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Επτά» του ΕΡTNEWS και τη δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη.
«Ο βασικότερος παράγοντας για την άνετη επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ ήταν η οικονομία και όχι τόσο η «υπερπροσφορά» της "woke ατζέντας" και το Μεταναστευτικό» επισήμανε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Η διακυβέρνηση Μπάιντεν - Χάρις δεν κατόρθωσε να οδηγήσει την οικονομία σε ένα επίπεδο που να βιώσει την πρόοδο ο μέσος Αμερικανός, λόγω του πληθωρισμού, της ακρίβειας και πολλών άλλων παραγόντων οδήγησαν σε αυτή τη συντριπτική νίκη του Τραμπ» πρόσθεσε.
Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τόνισε «ότι είναι πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με την απέναντι πλευρά ακόμη και όταν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε».
«Από πλευράς Τουρκίας υπάρχει μια μαξιμαλιστική θέση, καθώς θέτουν διάφορα ζητήματα στο τραπέζι, ενώ εμείς από την πλευρά μας, μένουμε πιστοί στην πάγια εθνική θέση ότι υπάρχει μία και μοναδική διαφορά μεταξύ των δύο κρατών που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, δηλαδή της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ. Αυτό που διαφαίνεται είναι ότι, τουλάχιστον, υπάρχει μια οριοθέτηση της συζήτησης όσον αφορά στο ζήτημα των θαλασσίων ζωνών και σε αυτό το πλαίσιο κινείται και ο διάλογος μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών» συμπλήρωσε.
«Πέρα από αυτό όμως, τους τελευταίους δεκαέξι μήνες έχουν συναντηθεί οι αρχηγοί των δύο κρατών πάνω από έξι φορές, ενώ υπάρχουν συζητήσεις πάνω στα ζητήματα οικονομίας, δηλαδή σε θέματα πιο ήπιας πολιτικής, στα οποία μπορούμε πραγματικά να βρούμε πεδίο συνεργασίας, όπως για παράδειγμα σε τομείς όπως ο τουρισμός, η προστασία του περιβάλλοντος, ακόμα και ζητήματα πολιτιστικής φύσεως. Όλο αυτό το πλαίσιο δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε οι ανοιχτοί δίαυλοι που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, να δημιουργούν πιο γόνιμο έδαφος για τα δύσκολα ζητήματα» εξήγησε ο υφυπουργός Εθνικής 'Αμυνας.
Για το ενδεχόμενο προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διευκρίνισε ότι «ο δρόμος για τη Χάγη είναι πολύ συγκεκριμένος».
«Σε περίπτωση μη ταύτισης των απόψεων των εμπλεκόμενων μερών πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ τους, με ένα συνυποσχετικό το οποίο θα ορίζει τη διαφορά που πηγαίνει στο Δικαστήριο της Χάγης» προσθέσει
«Θεωρώ πως είμαστε ακόμη πολύ μακριά από εκεί, διότι θέση μας είναι ότι έχουμε μία βασική διαφορά με την Τουρκία, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ η Τουρκία θέτει μια σειρά από ζητήματα. Προφανώς η χώρα μας δεν μπορεί να συνυπογράψει ένα συνυποσχετικό με την Τουρκία, το οποίο θα περιλαμβάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από τη μία και μοναδική διαφορά. Αν η Τουρκία καταφέρει από τη δική της πλευρά και συνυπογράψει αυτό το συνυποσχετικό, τότε προφανώς ανοίγει ο δρόμος για τη Χάγη» δήλωσε ο κ. Κεφαλογιάννης.
«Σε κάθε περίπτωση, πάντως, συζητούμε με τη γειτονική χώρα επί ίσοις όροις, έχοντας καταφέρει με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να ισχυροποιήσουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις μας, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην απέναντι πλευρά ότι έχει να κάνει με μια χώρα ισχυρή, η οποία, αν ποτέ υπάρξει αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας και των δικαίων της, δεν θα διστάσει να χρησιμοποιήσει την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων για να τα υπερασπιστεί» κατέληξε ο κ. Κεφαλογιάννης.