Σε αυξημένη ετοιμότητα εισέρχεται η Ήπειρος για την αντιπυρική περίοδο, με έμφαση στην πρόληψη και τον συντονισμό φορέων.
Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας τίθεται η Ήπειρος ενόψει της νέας αντιπυρικής περιόδου, όπως προέκυψε από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 26 Μαρτίου στην Περιφέρεια Ηπείρου, στα Ιωάννινα. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Κεφαλογιάννης, η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και του στρατού, βουλευτές και αυτοδιοικητικοί της περιοχής.
Ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά το πλαίσιο της φετινής αντιπυρικής στρατηγικής, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη προετοιμασία. Όπως σημείωσε, η κλιματική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και για την Ήπειρο, η οποία από περιοχή χαμηλού κινδύνου μετατρέπεται σταδιακά σε ζώνη αυξημένων απαιτήσεων, καθώς τα τελευταία χρόνια καταγράφονται περισσότερες και πιο καταστροφικές πυρκαγιές.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο φαινόμενο του υγρού χειμώνα, το οποίο οδηγεί σε αυξημένη βλάστηση. Αυτή, κατά τους θερινούς μήνες, λειτουργεί ως «καύσιμη ύλη», αυξάνοντας σημαντικά τον κίνδυνο ταχείας εξάπλωσης πυρκαγιών. Για τον λόγο αυτό, η προετοιμασία ξεκινά νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, με στόχο τον εντοπισμό αδυναμιών, τη βελτίωση του συντονισμού και την ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Βασικοί στόχοι της στρατηγικής είναι η μείωση των ενάρξεων πυρκαγιών, ο περιορισμός της εξάπλωσής τους και η προστασία των δασικών οικοσυστημάτων. Ο υπουργός υπογράμμισε ότι η επιτυχία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την άμεση πρώτη επέμβαση, ενώ τόνισε πως σημαντικό ποσοστό των πυρκαγιών οφείλεται σε ανθρώπινη αμέλεια, γεγονός που καθιστά κρίσιμη την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Σε επίπεδο μέτρων, ανακοινώθηκε η ενίσχυση της Ηπείρου με επιπλέον πυροσβεστικό προσωπικό, αυξημένα μέσα επιτήρησης –με έμφαση στη χρήση drones– και διαθεσιμότητα εναέριων μέσων όπου απαιτηθεί. Παράλληλα, προβλέπεται αυξημένη χρηματοδότηση προς τους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας, καθώς και ενίσχυση της τοπικής αυτοδιοίκησης με ανθρώπινο δυναμικό για τη στελέχωση των γραφείων πολιτικής προστασίας.
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην αντιμετώπιση των εμπρησμών, με τη συγκρότηση τεσσάρων ανακριτικών κλιμακίων στην Ήπειρο, ένα σε κάθε περιφερειακή ενότητα. Τα κλιμάκια θα στελεχώνονται από εξειδικευμένους ανακριτικούς υπαλλήλους, με αποκλειστικό αντικείμενο τη διερεύνηση των αιτιών εκδήλωσης πυρκαγιών, με στόχο τόσο την ταχύτερη διαλεύκανση των περιστατικών όσο και την ενίσχυση της αποτροπής.
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης τόνισε από την πλευρά του ότι η περιοχή βρίσκεται σε συνεχή πίεση από διαδοχικά φαινόμενα, όπως πυρκαγιές, πλημμύρες και πρόσφατους σεισμούς, υπογραμμίζοντας την ανάγκη διαρκούς εγρήγορσης και στενής συνεργασίας όλων των υπηρεσιών.
Σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης, ο δήμαρχος Αρταίων Χριστόφορος Σιαράβας ανέδειξε τις αυξημένες υποχρεώσεις των δήμων, επισημαίνοντας ότι καλούνται να υλοποιήσουν κρίσιμες παρεμβάσεις πρόληψης με περιορισμένους πόρους. Τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης τόσο σε χρηματοδότηση όσο και σε εξειδικευμένο προσωπικό και εξοπλισμό.
Ο βουλευτής Ιωαννίνων Γιώργος Αμυράς στάθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της πρόληψης και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, επισημαίνοντας ότι η κλιματική κρίση απαιτεί αλλαγή προσέγγισης και μεγαλύτερη επένδυση σε προληπτικές δράσεις.
Στο ίδιο πλαίσιο, η βουλευτής Μαρία Κεφάλα υπογράμμισε ότι η πρόληψη και ο συντονισμός αποτελούν το «κλειδί» για την αντιμετώπιση της νέας πραγματικότητας, τονίζοντας ότι η ευθύνη είναι συλλογική και αφορά τόσο την πολιτεία όσο και τους πολίτες.
Το βασικό συμπέρασμα της σύσκεψης είναι ότι η Ήπειρος εισέρχεται σε μια ιδιαίτερα απαιτητική αντιπυρική περίοδο, με έμφαση στην πρόληψη, την ενίσχυση των μέσων και τη στενή συνεργασία όλων των επιπέδων διοίκησης, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις των πυρκαγιών.
