Η πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), Ερατώ Χατζησάββα, επανέφερε το αίτημα να συμπεριληφθεί το όνομα του Γιάννη Καΐλη στην επίσημη λίστα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Κατά τη διάρκεια της 51ης επετείου, η κ. Χατζησάββα ζήτησε επίσης να απονεμηθεί μεταθανάτια το πτυχίο της σχολής στον Καΐλη και να αναγραφούν τα ονόματα των νεκρών φοιτητών του Πολυτεχνείου στον προαύλιο χώρο του ιστορικού συγκροτήματος στην Πατησίων, όπου ήδη υπάρχουν τα ονόματα όσων φοιτητών σκοτώθηκαν την περίοδο 1941-1944.
Η πρόταση για την αναγραφή των ονομάτων των νεκρών είχε κατατεθεί αρχικά από τον Κυριάκο Σταμέλο, φοιτητή που συμμετείχε στην εξέγερση της 17ης Νοεμβρίου 1973.
Ο Γιάννης Καΐλης, φοιτητής της ΑΣΚΤ, θεωρείται το «25ο» θύμα της αιματοβαμμένης εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Γεννημένος το 1950 στο Δίστομο, ορφανός από τα τρία του χρόνια, εργάστηκε σε οικοδομές για να ολοκληρώσει το Γυμνάσιο. Το 1971 εισήχθη στη Σχολή Καλών Τεχνών, όπου διακρίθηκε για το ταλέντο του στη ζωγραφική. Κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, έγραψε με πινέλο στην πύλη τα συνθήματα «Έξω οι ΗΠΑ» και «Έξω το ΝΑΤΟ», που έμειναν άσβηστα στην ιστορία.
Μετά την καταστολή της εξέγερσης, ο Καΐλης καταζητούνταν από τη χούντα. Στις 22 Φεβρουαρίου 1974, το πτώμα του βρέθηκε σε οικόπεδο της οδού Βαλτετσίου στην Αθήνα, με εμφανή σημάδια βασανισμού. Η επίσημη εκδοχή της χούντας έκανε λόγο για αυτοκτονία, όμως η δικηγόρος Φιλάνθη Ψυρρή απέδειξε ότι επρόκειτο για δολοφονία λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης.
Η αναγνώριση του Γιάννη Καΐλη ως επίσημου νεκρού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποτελεί σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και την απόδοση τιμής σε όσους θυσιάστηκαν για τη δημοκρατία.
Διαβάστε περισσότερα για