Στην πολιτική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στο ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και την κρίση εσωστρέφειας στη Χαριλάου Τρικούπη αναφέρθηκε ο Παύλος Γερουλάνος, θέτοντας ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, που συνεδρίασε την Τετάρτη, είπε ότι οι εκλογές για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πρέπει να γίνουν άμεσα και προειδοποίησε ότι ακόμα και «αν ένα πρόσωπο έρθει αύριο, πάρει το ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να λειτουργεί έτσι, σας διαβεβαιώ ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ο ίδιος να ήταν δεν θα πήγαινε το ΠΑΣΟΚ σε νίκη στις επόμενες εκλογές».

«Υπάρχουν πολλά σενάρια πάνω στο τραπέζι» σημείωσε για τις εσωκομματικές εξελίξεις ο Π. Γερουλάνος και πρόσθεσε ότι «ένα σενάριο είναι για παράδειγμα να πάμε άμεσα σε εκλογές. Δεύτερο σενάριο να πάμε σε εκλογές μετά το καλοκαίρι και τρίτο σενάριο είναι να κάνουμε μια συνδιάσκεψη και μετά να πάμε σε εκλογές».

Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όσο πιο γρήγορα προχωρήσουν αυτές οι διαδικασίες, τόσο το καλύτερο, διότι μετά όλο αυτό σαπίζει και σαπίζει σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο που είναι το μικρό χρονικό διάστημα που έχει το ΠΑΣΟΚ και ο οποιοσδήποτε αρχηγός του να αναπτύξει το σχέδιό του για τη χώρα, έτσι ώστε αύριο να ξέρει ο πολίτης, όταν θα πάει στην κάλπη, στις επόμενες εκλογές, εάν το ΠΑΣΟΚ αξίζει τον κόπο ή όχι, εάν το ΠΑΣΟΚ αξίζει την προσοχή του ή όχι. Άρα, δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας και γι’ αυτό η δική μου πεποίθηση είναι ότι όσο πιο γρήγορα γίνει η εκλογική αναμέτρηση, διασφαλίζοντας μεγάλη συμμετοχή, τόσο το καλύτερο».

Ερωτηθείς για το αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Π. Γερουλάνος δεν το απέκλεισε ως ενδεχόμενο παραπέμποντας στο όταν θα αποφασιστεί η ημερομηνία των εκλογών. «Αυτό θα το αφήσουμε για το αν θα έρθει, όταν θα έρθει ο χρόνος» σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αλλάξει συνολικά λειτουργία.

«Το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας. Βλέπει μια τρομερή ευκαιρία με τον ΣΥΡΙΖΑ να καταρρέει, να έχει δύο διασπάσεις, να νιώθει ότι δεν μπορεί να πάει πουθενά και να αναλαμβάνει πρόεδρος ένας άνθρωπος ο οποίος δεν είμαστε σίγουροι ότι είναι ΣΥΡΙΖΑ ή τι είναι εν πάση περιπτώσει. Άρα, να είναι μια χρυσή ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ να κάνει το μεγάλο άλμα που χρειαζόταν να κάνει για να γίνει πάλι αξιωματική αντιπολίτευση με προοπτική εξουσίας, με τρία χρόνια μπροστά να πείσει τον ελληνικό λαό ότι μπορεί να φέρει μια πρόταση για τη χώρα, η οποία είναι καλύτερη από αυτή της Νέας Δημοκρατίας. Χάνοντας λοιπόν, αυτή τη ευκαιρία άνοιξε η συζήτηση για το τι πήγε λάθος (…)» σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία μαζί από τις τελευταίες ευρωεκλογές έχασε ενάμιση εκατομμύριο κόσμο. Εμείς πήραμε εξήντα χιλιάδες. Αυτό είναι 4%. Δηλαδή από τον κόσμο που κοιτάζει να αλλάξει κόμμα, εμείς τραβάμε το 4%. Δεν λέω, ένα πολύ μεγάλο μέρος αυτού του κόσμου πάει στην αποχή και είναι κάτι το οποίο χαίρει ολόκληρης συζήτησης το τι είναι η αποχή και πως θα πείσουμε τον κόσμο ότι η πολιτική μετράει αλλά αυτό το οποίο δημιούργησε τις αντιδράσεις στο ΠΑΣΟΚ και ζητήθηκε να υπάρξει ένας γρήγορος απολογισμός του τι πήγε λάθος, είναι και αυτό που οδήγησε στην χθεσινή συνεδρίαση. Στην προκειμένη περίπτωση εγώ τουλάχιστον προσήλθα εκεί πέρα και με την κριτική μου στον πρόεδρο, αλλά και με μια σειρά από πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στο κόμμα. Με άλλα λόγια, πράγματα τα οποία πιστεύω ότι αν αλλάξουν θα δώσουν στο ΠΑΣΟΚ μεγάλη ώθηση. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να γίνει ένα ανοιχτό κόμμα. Πάντα ήταν, πάντα αισθανόταν ο κόσμος ότι μπορούσε να μπει μέσα και η γνώμη του να ακουστεί. Αυτό το έχει ανάγκη η κοινωνία σήμερα».

Εν συνεχεία, ο κ. Γερουλάνος, υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι στη μοναδική θέση να διορθώσει τη πορεία του. Διότι, έχει το DNA το οποίο το κάνει ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα στο οποίο ο καθένας μπορεί να μπει μέσα και να νιώσει ότι η φωνή του ακούγεται. Και άρα, είναι πολύ σημαντικό να μη χάσουμε αυτή την ειδική σχέση που έχουμε με την κοινωνία (…). Μπορεί τα αποτελέσματα να μην ήταν αυτά που θέλαμε όμως, τώρα μας δίνεται η ευκαιρία να το διορθώσουμε. Δεν ξέρω αν έχει περάσει ο χρόνος από πάνω μας και αντέχουμε ακόμα να το κάνουμε. Πιστεύω όμως, βαθιά ότι εάν το ΠΑΣΟΚ επανασυνδεθεί με όλες αυτές τις αρχές και τις αξίες που το έκαναν αγαπητό στην κοινωνία, πιστεύω ότι η δύναμή του να ξανά τραβήξει τον κόσμο είναι ζωντανή».