Η έκδοση κοινού ευρωομολόγου ή όχι ενόψει και της συνεδρίασης του Eurogroup για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται στο επίκεντρο των δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

«Η ώρα της αλληλεγγύης» επιγράφει δημοσίευμά της η Handelsblatt με αφορμή τη συζήτηση για την έκδοση ή όχι «κορωνοομολόγου», το οποίο θα αμοιβαιοποιεί το χρέος, όπως ζητούν εννέα χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Η εφημερίδα σημειώνει: «Ο φόβος πολλών Γερμανών ότι με την έκδοση κορωνοομολόγου θα υπέγραφαν λευκή επιταγή στις χώρες του Νότου είναι αβάσιμος. Η βοήθεια θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στοχευμένα στον αγώνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. H στήριξη μόνο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως προκρίνει το Βερολίνο, θα βύθιζε χώρες όπως την Ιταλία ακόμα περισσότερο κάτω από το βάρος των χρεών. Ακόμα και η παρέμβαση της ΕΚΤ δεν θα ήταν σε θέση να μειώσει τα σπρεντ σε ένα ανεκτό επίπεδο.»

Και η εφημερίδα καταλήγει: «Δεν θα πρέπει να κυριαρχήσουν οι παλιές προκαταλήψεις, αλλά η οικονομική και η πολιτική λογική για την καταπολέμηση της κρίσης. Πολύ πιθανόν στο τέλος να καταλήξουμε σε ένα οικονομικό μείγμα από πολλά εργαλεία. Δεν είναι η στιγμή να αναζητήσουμε αποδιοπομπαίους τράγους ή να βυθιστούμε στον πανικό και να ακολουθήσουμε τα πιο άγρια ένστικτά μας. Η κρίση μπορεί μόνο μέσα από τον ορθολογισμό, την ενσυναίσθηση και την αλληλοκατανόηση εντός και εκτός των συνόρων μας να αντιμετωπιστεί’ γράφει ο πρώην επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Χαβιέ Σολάνα, που ασθενεί από κορωνοϊό στη Μαδρίτη. Και έτσι ακριβώς είναι τα πράγματα».

Το παλιό αγεφύρωτο χάσμα

Για το ίδιο θέμα γράφει η Süddeutsche Zeitung: «Είναι η μέρα των αποφάσεων: αυτή την Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συζητούν μέσω τηλεδιάσκεψης τρόπους στήριξης των κρατών-μελών που έχουν περιέλθει σε δυσκολία εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού. Στο τραπέζι βρίσκεται ένα πακέτο μισού τρισεκατομμυρίου ευρώ. Το ερώτημα όμως που τίθεται είναι εάν τα χρήματα επαρκούν για να γεφυρωθεί η αντιπαράθεση, την οποία ανέδειξε ένα παλιό χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, μεταξύ των χωρών που αποταμιεύουν και των χωρών που είναι υπερχρεωμένες. Ένα χάσμα που δυσκόλεψε πολύ την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης».

Μια συζήτηση που μάλλον θα συνεχιστεί …

Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τα ευρωομόλογα: «Θα καταφέρουν να κάνουν ένα βήμα μπροστά οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στη διαρκή αντιπαράθεση που έχουν με αφορμή ένα οικονομικό πακέτο στήριξης για τις συνέπειες από την κρίση του κορωνοϊού; Μετά από μια τηλεδιάσκεψη των υφυπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα δεν είναι καθόλου βέβαιο. Χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν ακόμα κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με τον αναμενόμενο συμβιβασμό. Κυρίως όμως διάφορες χώρες του Νότου θα ήθελαν να επιτύχουν μια καθαρή δέσμευση, ότι στο μέλλον, αν όχι αμέσως, θα εκδοθούν ευρωομόλογα».

Και η εφημερίδα συνεχίζει: «Οι χώρες του Βορρά αρνούνται όμως κάτι τέτοιο. Εάν δεν τα καταφέρουν τώρα οι χώρες του Νότου, τότε δεν θα τα καταφέρουν ποτέ, δήλωσε ένας ευρωπαίος διπλωμάτης. Εάν η πανδημία υποχωρήσει, τότε δεν θα υπάρχει πλέον δικαιολογητική βάση για τα ευρωομόλογα. Την ώρα που ο προεδρεύων του Eurogroup, o Πορτογάλος Μάριο Τσεντένο, φαίνεται αισιόδοξος, σε άλλες χώρες επικρατεί σκεπτικισμός. Πολύ πιθανόν η τηλεδιάσκεψη την Τρίτη να μην οδηγήσει σε συμφωνία αλλά να πρέπει η συζήτηση να συνεχιστεί».