Την αποστολή περισσότερων συστημάτων Patriot από τη Γερμανία στην Ουκρανία ανακοίνωσε σε ανάρτησή του στο Twitter το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι: «Καλά νέα από τη Γερμανία — ακριβώς αυτό που συμφωνήσαμε με τον [γερμανό καγκελάριο] Όλαφ Σολτς. Έρχονται κι άλλα συστήματα Patriot».

Επίσης, ο Ζελένσκι ευχαρίστηκε και τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς για την αποστολή του αμερικανικής κατασκευής συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας: «Σε ευχαριστώ πολύ Όλαφ, είναι απαραίτητα για την υπεράσπιση του λαού μας έναντι της ρωσικής τρομοκρατίας». 

Η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, καθώς χθες, Τετάρτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την απόφασή της να στείλει επιπλέον δύο συστοιχίες Patriot (Raytheon) στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο Ουκρανός Πρόεδρος, η αποστολή των Patriot «ασφαλώς θα μας φέρει πιο κοντά στη δημιουργία αντιαεροπορικής ασπίδας», ενώ θα «σώσει χιλιάδες κόσμο, πόλεις και χωριά».

Αποστολή επιπλέον πολεμικού εξοπλισμού 

Ακόμα, πέραν των Patriot, η γερμανική πλευρά σκοπεύει να στελεί και περαιτέρω εξοπλισμό, όπως 10 ερπυστριοφόρα οχήματα πολλαπλών ρόλων Bandvagn 206, έξι φορτηγά, περίπου 6.000 καπνογόνες οβίδες για πυροβόλα 155 χιλιοστών, πολυβόλα, εξοπλισμό άρσης ναρκοπεδίων, διόπτρες νυχτερινής κατόπτευσης κ.ά.

Αναμφισβήτητα, η συγκεκριμένη κίνηση από τη Γερμανία φαίνεται πως έχει γεμίσει με αισιοδοξία τον Πρόεδρο Ζελένσκι, καθώς πρόκειται για την ικανοποίηση ενός αιτήματος που έχει αναδείξει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Άλλωστε, και ο ίδιος στην ανάρτησή του τονίζει πως η αποστολή τους ήταν «ακριβώς αυτό που συζητήσαμε με τον Καγκελάριο».

Υπενθυμίζεται πως αυτήν την περίοδο η Ουκρανία βρίσκεται στη φάση που πραγματοποιεί την αντεπίθεσή της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις στον πόλεμο που μαίνεται στη χώρα. Χθες, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε ρωσική επίθεση στην περιοχή της Ζαπορίζια, για την οποία ενημέρωσε ο Πρόεδρος Ζελένσκι μέσα από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με σχετικό βίντεο που ανήρτησε.