Η επίσκεψη της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη επιβεβαίωσε, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, “με τον πιο ηχηρό τρόπο ότι αίτημα που έθεσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προς τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς -κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- για απομάκρυνση από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων βρίσκει ήδη έμπρακτη ανταπόκριση”.
Η Γερμανίδα Υπουργός, κατά την επίσκεψη της την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα και την Κωνσταντινούπολη, ξεκαθάρισε -και μάλιστα με τρόπο που προκάλεσε τον έντονο εκνευρισμό του Τούρκου ομολόγου της Τσαβούσογλου- ότι η χώρα της υπερασπίζεται την κυριαρχία της Ελλάδας και απορρίπτει τις τουρκικές διεκδικήσεις.
Στις κοινές δηλώσεις με τον Έλληνα ομόλογό της Νίκο Δένδια τόνισε ότι «τα νησιά του Αιγαίου είναι ελληνικό έδαφος και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να το αμφισβητήσει αυτό». Και αμέσως μετά πρόσθεσε: «Η δική μου Κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να υπάρξει καμία αμφιβολία ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό της Ελλάδας προς όφελος ολόκληρης της ευρωπαϊκής οικογένειας». Υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός της κυριαρχίας» και πρόσθεσε ότι «οι συγκρούσεις μεταξύ εταίρων στο ΝΑΤΟ πρέπει να επιλύονται μέσω της συζήτησης», καθώς «η διένεξη στους κύκλους της συμμαχίας είναι αυτό που επιθυμεί ο Πούτιν».
Χαρακτηριστικό επίσης είναι το γεγονός ότι η Γερμανίδα Υπουργός Εξωτερικών, μπροστά στον Τούρκο ομόλογό της Τσαβούσογλου στην Κωνσταντινούπολη, κατέστησε σαφές ότι η Γερμανία «ως η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε., ενδιαφέρεται τόσο για τα σύνορα της χώρας, όσο και για τα σύνορα της Ε.Ε.» και αποστόμωσε τον τούρκο ομόλογό της που είπε ότι η Γερμανία γίνεται θύμα της προπαγάνδας των Ελλήνων.
Πώς ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε στον Γερμανό Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων
Την απομάκρυνση της Γερμανίας από τη ρητορική των ίσων αποστάσεων έχει ζητήσει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη συνάντησή τους στο περιθώριο του Έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 31 Μαΐου. Έδειξε τότε στον Καγκελάριο τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» με τις αυθαίρετες τουρκικές διεκδικήσεις και επισήμανε ότι δεν μπορεί το Βερολίνο μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση να τηρεί ίσες αποστάσεις ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα.
Τη συζήτηση αυτή είχε δημοσιοποιήσει ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέροντας σχετικά: «Ξεκαθάρισα στον Καγκελάριο ότι δεν νοείται πολιτική ίσων αποστάσεων στα ζητήματα αυτά από ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι σε ένα άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο απειλείται ευθέως από έναν γείτονά του ο οποίος μάλιστα έχει και το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Άμεσο αποτέλεσμα της παρέμβασης του Πρωθυπουργού προς τον Γερμανό ομόλογό του ήταν η δήλωση -μια μέρα αργότερα, την 1η Ιουνίου, του εκπροσώπου της γερμανικής Κυβέρνησης. Ανάμεσα στα άλλα τόνιζε ότι «η εισβολή στον ελληνικό εναέριο χώρο και η πτήση πάνω από ελληνικά νησιά δεν είναι αποδεκτές ενέργειες», πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η αμφισβήτηση της κυριαρχίας των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης» και υπογράμμιζε ότι «ο Καγκελάριος έχει την άποψη ότι είναι απαραίτητο όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι ενωμένοι και να απέχουν από προκλήσεις».