Ο χρόνος μετράει αντίστροφα. Απόψε αρχίζει το διήμερο συνέδριο της Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης (CDU) το οποίο θα εκλέξει αύριο τον νέο πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος της Μέρκελ, πιθανότατα και τον διάδοχό της στην καγκελαρία.
Η πανδημία του κορωνοϊού υποχρέωσε το CDU στη διοργάνωση του πρώτου διαδικτυακού συνεδρίου χωρίς φυσική παρουσία των συνέδρων. Το αποτέλεσμα της ψηφιακής εκλογής θα είναι γνωστό αύριο το μεσημέρι. Ωστόσο, οι 1.001 σύνεδροι θα στείλουν και επιστολική ψήφο, για να μην υπάρξει περιθώριο αμφισβήτησης της ψηφιακής ψηφοφορίας, που δεν προβλέπεται από το καταστατικό του κόμματος. Το επίσημο αποτέλεσμα θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 22 Ιανουάριου.
Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν την προεδρία του CDU: Ο κεντρώος Αρμιν Λάσετ, πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας, ο Φρίντριχ Μερτς υποστηρικτής της δεξιάς στροφής, και ο Νόρμπερτ Ρέντγκεν, κοινοβουλευτικό στέλεχος του CDU. Φαβορί μέχρι πρότινος ήταν ο Φρίντριχ Μερτς. Στο μεταξύ όμως οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούν σκληρή μάχη και προϊδεάζουν ότι ο νικητής θα κριθεί με διαφορά στήθους.
ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ: θέλει αλλαγή σελίδας και δεξιά σιροφή
Ο ΦΡΙΝΤΡΙΧ ΜΕΡΤΣ θέλει αλλαγή σελίδας, τομή με την εποχή Μέρκελ και δεξιά στροφή της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατίας. Ο 65χρονος δικηγόρος ήταν ανερχόμενο αστέρι της γερμανικής Δεξιάς, ευρωβουλευτής και στη συνέχεια κοινοβουλευτικός ηγέτης της Χριστιανικής Ενωσης το 2000-2002. Τον εκθρόνισε η Ανγκελα Μέρκελ και εξαιτίας της σύγκρουσης μαζί της αποσύρθηκε πλήρως από την πολιτική σκηνή το 2009. Επανήλθε το 2018, όταν η Μέρκελ παρέδωσε την προεδρία του CDU, αλλά ηττήθηκε από την Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ.
Ο Μερτς είναι ο εκλεκτός της οικονομικής ελίτ της Γερμανίας και των ισχυρών, οικονομικών οργανώσεων του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος. Η θητεία του στο Εποπτικό Συμβούλιο της «Back Rock» είναι για αυτούς δείγμα των ικανοτήτων του στην οικονομία. Στηρίζεται από τους Χριστιανοδημοκράτες της Βάδης Βυρτεμβέργης έχοντας στενούς δεσμούς με στελέχη του κόμματος όπως ο Τόμας Στρομπλ, γαμπρός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο πρώην επίτροπος της Γερμανίας Γκίντερ Ετινγκερ. Εχει επίσης την υποστήριξη της νεολαίας του κόμματος, παρά τις συντηρητικές πολιτικές του απόψεις. Αυτές του εξασφαλίζουν ταυτόχρονα την υποστήριξη των Χριστιανοδημοκρατών των οργανώσεων στην ανατολική Γερμανία. Εκεί το κόμμα δέχεται την ασφυκτική πίεση του ακροδεξιού «Εναλλακτική για τη Γερμανία», (AfD), τους ψηφοφόρους του οποίου ο Μερτς θέλει να επαναφέρει στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα.
ΝΟΡΜΠΕΡΤ ΡΕΤΓΚΕΝ: Το αουτσάιντερ που στριμώχτηκε ανάμεσα
Ο ΝΟΡΜΠΕΡΤ ΡΕΤΓΚΕΝ μπήκε ως αουτσάιντερ στην κούρσα της προεδρίας του CDU, αλλά κατάφερε να βρει τον χώρο του ανάμεσα στους δύο άλλους υποψηφίους, χωρίς να ταυτίζεται ούτε με τον κεντρώο Λάσετ ούτε με το δεξιό Μερτς.
Ο 55χρονος Ρέτγκεν χρημάτισε υπουργός Περιβάλλοντος στην κυβέρνηση της Μέρκελ, αλλά η καγκελάριος τον απέλυσε το 2012, όταν έχασε παταγωδώς ως επικεφαλής του CPU τις εκλογές στη Βόρεια Ρηνανία. Επανήλθε αργά αλλά σταθερά στην ιεραρχία του κόμματος. Είναι πρόεδρος της μόνιμης Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, θέση που του εξασφάλισε τους τελευταίους μήνες σημαντική προβολή με συνεχείς παρεμβάσεις σε θέματα διεθνών κρίσεων και εξωτερικής πολιτικής, όπως οι αμερικανικές εκλογές και η εισβολή στο Καπιτώλιο της Ουάσιγκτον, για την οποία καταδίκασε απερίφραστα τον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι ο μόνος από τους τρεις υποψηφίους που δεν διεκδικεί για τον εαυτό του το χρίσμα του υποψήφιου καγκελαρίου, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό στον φιλόδοξο βαυαρό πρωθυπουργό Μάρκους Ζέντερ να οδηγήσει αυτός τη Χριστιανική Ενωση στις εκλογές τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
ΑΡΜΙΝ ΛΑΣΕΤ: Πιστός στην κληρονομιά της καγκελαρίου
Ο ΑΡΜΙΝ ΛΑΣΕΤ είναι ο συνεχιστής της πολιτικής κληρονομιάς της Μέρκελ. Τον στηρίζουν κυρίως οι Χριστιανοδημοκράτες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας με τη μεγαλύτερη περιφερειακή οργάνωση του κόμματος και γενικά μέλη και στελέχη του κεντρώου και αριστερού φάσματος της Χριστιανοδημοκρατίας. Ο 59χρονος Λάσετ θέλει να διατηρήσει τη γερμανική Χριστιανοδημοκρατία στο κέντρο του πολιτικού φάσματος. To CDU πρέπει να προβάλει ότι τα 16 χρόνια καγκελαρίας της Ανγκελα Μέρκελ ήταν καλά χρόνια για τη Γερμανία, πρέπει να στηρίξει την πολιτική που άσκησε η Μέρκελ στην Ευρώπη και στη διεθνή σκηνή, λέει ο Λάσετ. Θέλει «καθαρή γραμμή στην τήρηση του κράτους δικαίου στα θέματα εσωτερικής ασφάλειας, και ταυτόχρονα τη διατήρηση της φιλελεύθερης, ανοιχτής κοινωνίας».
Στη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού, ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας ήταν συχνά αναποφάσιστος και επιφυλακτικός και αυτό του κόστισε στις δημοσκοπήσεις. Στη μάχη της προεδρίας όμως εξασφάλισε τη συνεργασία με τον Γιενς Σπαν, ομοσπονδιακό υπουργό Υγείας, ο οποίος απέσυρε τη δική του υποψηφιότητα υπέρ του Λάσετ. Συνδυάζει το δικό του κεντρώο προφίλ με το ακραιφνώς συντηρητικό του Γιενς Σπαν, και ως πρωθυπουργός στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία έχει στα υπέρ του ότι κέρδισε εκλογές και μάλιστα στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, άλλοτε προπύργιο των Σοσιαλδημοκρατών.
του Γιώργου Παππά από Τα Νέα