Την ανάπτυξη δύο πολεμικών πλοίων στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού ωκεανού το 2024 προανήγγειλε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους. Να σημειωθεί ότι αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μία περίοδο όξυνσης της έντασης ανάμεσα σε Κίνα και Ταϊβάν για τη Νότια Σινική Θάλασσα. 

Πιο συγκεκριμένα, σε ομιλία που πραγματοποίησε κατά τον Διάλογο του Σάνγκρι-ΛΑ, της σημαντικότερης διάσκεψης για την ασφάλεια στην Ασία, ο Πιστόριους επεσήμανε ότι οι χώρες θα πρέπει να υψώσουν τα ανάστημά τους για να προστατεύσουν τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες και τις σημαντικές θαλάσσιες οδούς.

 Η γερμανική συμβολή σε Ινδικό-Ειρηνικό 

Όπως επεσήμανε ο Πιστόριους στην ομιλία του που διανεμήθηκε στον Τύπο από το γραφείο του στο Βερολίνο: «Για τον σκοπό αυτό η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έστειλε μια φρεγάτα στην περιοχή του Ινδικού- Ειρηνικού το 2021 και θα αναπτύξει ξανά το 2024 θαλάσσια μέσα στην περιοχή: αυτή τη φορά μία φρεγάτα και ένα πλοίο ανεφοδιασμού».

Επίσης, τόνισε ότι η ανάπτυξη των πλοίων αυτών δεν έχει στόχο να αντιταχθεί σε κάποιο κράτος, μια έμμεση αναφορά στην Κίνα: «Αντιθέτως: έχουν στόχο την προστασία της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες, στην οποία όλοι έχουμε συμφωνήσει και από την οποία θα πρέπει όλοι να ωφελούμαστε—είτε στη Μεσόγειο, είτε στον κόλπο της Βεγγάλης είτε στη Νότια Σινική θάλασσα».

Το 2021 γερμανικό πολεμικό πλοίο έπλευσε στη Νότια Σινική θάλασσα για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 20 χρόνια, με το Βερολίνο να ακολουθεί το παράδειγμα άλλων δυτικών χωρών και να επεκτείνει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή εν μέσω αυξανόμενων ανησυχιών για τις φιλοδοξίες της Κίνας.