Αντιδράσεις προκάλεσε μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Νυρεμβέργης να εγκρίνει την τοποθέτηση σε δρόμους της πόλης προεκλογικών αφισών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τρεις εβδομάδες περίπου πριν τις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

«Λόγω της προεκλογικής εκστρατείας εγκρίναμε την τοποθέτηση 25 αφισών έξω από την παλιά πόλη (…) από τις 22 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου», ανέφερε στο λογαριασμό του το twitter το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Νυρεμβέργης.

Ο Ερντογάν υπολογίζει στους ψήφους των περίπου 1,5 εκατομμυρίων εγγεγραμμένων Τούρκων ψηφοφόρων στη Γερμανία στις κρίσιμες προεδρικές και κοινοβουλευτικές τουρκικές εκλογές. Οι εκλογές αυτές, σύμφωνα με αναλυτές αποτελούν μια από τις πιο δύσκολες πολιτικές δοκιμασίες στην 20ετή ηγεσία Ερντογάν.

Πολλοί Γερμανοί επέκριναν έντονα την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της Νυρεμβέργης να δώσει άδεια στην τοποθέτηση των αφισών. Ένας πρώην πολιτικός των Πρασίνων, ο Βόλκερ Μπεκ δήλωσε στην εφημερίδα Bild ότι ο Ερντογάν και το κόμμα του είναι «αντιδημοκράτες» που «δηλητηρίαζαν το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία».

Η δημοτική αρχή της Νυρεμβέργης ανέφερε στο twitter: «Στεκόμαστε ουδέτεροι τόσο σε γερμανικές όσο και σε ξένες προεκλογικές εκστρατείες. Όλοι έχουν το δικαίωμα να αναρτούν αφίσες μέσα στα πλαίσια του νόμου».

Ο δήμος τόνισε ότι άλλα πολιτικά κόμματα δεν ζήτησαν να αναρτήσουν αφίσες τους, με την δημοτική αρχή να διευκρινίζει ότι αν το είχαν κάνει θα είχε δώσει έγκριση και για αυτές.

Την περασμένη Πέμπτη οι Τούρκοι που ζουν στο εξωτερικό ξεκίνησαν να ψηφίζουν για τις τουρκικές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου.

Η ψήφος στο εξωτερικό θα είναι δυνατή μέχρι τις 9 Μαΐου και 26 εκλογικά τμήματα έχουν ανοίξει μόνο στη Γερμανία, όπου ζει η μεγαλύτερη τουρκική κοινότητα στο εξωτερικό.

Στις τουρκικές προδρικές εκλογές του 2018, η Γερμανία βρέθηκε στο κέντρο μιας έντονης διαμάχης, με τον πρόεδρο Ερντογάν να κατηγορεί τις γερμανικές αρχές ότι εμποδίζουν τις προσπάθειες της προεκλογικής εκστρατείας του στη χώρα. Ωστόσο, τέτοιες εντάσεις δεν αναμένονται αυτή τη φορά.

Έπειτα από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δυσκολότερη μέχρι σήμερα εκλογική δοκιμασία του. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις προοιωνίζονται μάχη στήθος με στήθος ανάμεσα στον απερχόμενο πρόεδρο και τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τον ηγέτη μιας συμμαχίας κομμάτων της αντιπολίτευσης.