Δύο βασικά ζητήματα ανακύπτουν ύστερα από τη διπλή εκλογική νίκη της «Εναλλακτικής» (AfD) στη Γερμανία και συγκεκριμένα στα κρατίδια της Θουριγγίας και της Σαξονίας. Το πρώτο είναι η επιβεβαίωση της ραγδαίας ανόδου της Ακροδεξιάς, η οποία για πολλούς δημιουργεί συνθήκες ανάλογες με αυτές της Βαϊμάρης στον Μεσοπόλεμο. Το δεύτερο αφορά τον κυβερνητικό συνασπισμό του «Φωτεινού Σηματοδότη», ο οποίος καταρρέει και πλέον ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς δεν αισθάνεται καθόλου ισχυρός, αν και δεν έχει διανύσει παρά μόνο το μισό της θητείας του.

Γράφει η Έρση Παπαδάκη

Για την ακρίβεια, η AfD επικράτησε στο κρατίδιο της Θουριγγίας και συγκέντρωσε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% στη Σαξονία, περιοχή της άλλοτε Ανατολικής Γερμανίας, όπου η δύναμη του ακροδεξιού κόμματος καταγράφηκε ιδιαίτερα αυξημένη και στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Το παράδοξο είναι πάντως ότι ο επικεφαλής της «Εναλλακτικής» στη Θουριγγία, Μπιερν Χέκε, κινδυνεύει να μείνει εκτός του τοπικού κοινοβουλίου, καθώς δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής και πιθανότατα δεν θα είναι αυτός που θα κερδίσει τη θέση του πρωθυπουργού του κρατιδίου – αν και ένα τέτοιο ενδεχόμενο φαντάζει ούτως ή άλλως απίθανο, δεδομένου ότι τα άλλα κόμματα έχουν απομονώσει την AfD και δηλώνουν ότι δεν θα συνεργαστούν μαζί της για να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ενδιαφέρον έχει ότι ο Χέκε είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του και έχει χαρακτηριστεί «φασίστας» με τη βούλα τοπικού δικαστηρίου και μάλιστα δύο φορές, καθώς έχει χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη ναζιστικές εκφράσεις και γι’ αυτό αντιμετωπίζεται επιφυλακτικά ακόμη και από τα στελέχη του κόμματος στο οποίο ανήκει.

Σε κάθε περίπτωση, το ερώτημα είναι ως πού μπορεί να φτάσει πλέον η δυναμική της AfD και σε άλλα κρατίδια, με φόντο βέβαια τις ομοσπονδιακές εκλογές. Σε αρκετές δημοσκοπήσεις εδώ και σχεδόν έναν χρόνο το ακροδεξιό κόμμα φιγουράρει ακόμη και στη δεύτερη θέση πίσω από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU), ενώ τα χθεσινά αποτελέσματα σε Θουριγγία και Σαξονία επιβεβαιώνουν όχι μόνο την κατάρρευση των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Σολτς, αλλά και των Πρασίνων (Grünen) και των Φιλελευθέρων (FDP), που στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές είχαν καταγράψει σημαντικά ποσοστά που έδωσαν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας με το SPD.

Η άνοδος αυτή των ακροδεξιών και η ευθεία σύνδεσή τους με τους ναζιστές έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αλλά και ζυμώσεις, ενώ πρόσφατα έρευνα σε βάρος στελεχών της AfD κατέδειξε ότι συνδέονται ακόμη και με σενάρια συνωμοσίας και ανατροπής του πολιτεύματος, με αποτέλεσμα να ανοίξει μεγάλη συζήτηση για το αν πρέπει το Συνταγματικό Δικαστήριο να διαλύσει το κόμμα.

Τα εκλογικά συμπεράσματα

Το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα των τοπικών εκλογών στη Θουριγγία και τη Σαξονία αποτελεί ούτως ή άλλως συντριβή για το SPD και τους κυβερνητικούς εταίρους του. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει σύσσωμος ο γερμανικός Τύπος, επιχειρώντας να ψηλαφίσει το αποτέλεσμα και να ξεπεράσει το σοκ από τις επιδόσεις της «Εναλλακτικής». Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αντιπρόεδρος του FDP Βόλφγκανγκ Κουμπίκι δήλωσε ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει απολέσει τη νομιμοποίησή του, ενώ ο γραμματέας του SPD Κέβιν Κίνερτ επέρριψε ευθύνες τους κυβερνητικούς εταίρους, δείχνοντας ότι το χάσμα που υπάρχει ούτως ή άλλως το τελευταίο διάστημα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι και το νεοσύστατο κόμμα της Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία διέλυσε επί της ουσίας το κόμμα της Αριστεράς (Die Linke), κατέκτησε την τρίτη θέση και στα δύο κρατίδια όπου έγιναν εκλογές την Κυριακή, με αποτέλεσμα να δεχθεί σφοδρή επίθεση από τον γραμματέα του CDU Κάρστεν Λίνεμαν, ο οποίος τη χαρακτήρισε «κομμουνίστρια». Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πάντως τις σεισμικές δονήσεις στο γερμανικό πολιτικό σύστημα και την ίδια την κοινωνία, καθώς η άνοδος της AfD κρύβει και άλλα «μυστικά», όπως την ξενοφοβία και την αντίθεση στους μετανάστες, αλλά και τις θέσεις που εκφράζει για τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι πρέπει άμεσα να διακοπεί η γερμανική βοήθεια προς το Κίεβο – με αποτέλεσμα πολλοί να βλέπουν σε συνδυασμό με τα σενάρια συνωμοσίας και ανατροπής του πολιτεύματος ακόμη και δάκτυλο της Μόσχας.