Σε συνθήκες κοινωνικής διαμαρτυρίας και αυστηρών μέτρων ασφαλείας, το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) διοργανώνει το διήμερο συνέδριό του στη Ρίζα της Σαξονίας. Το γεγονός αυτό έχει κινητοποιήσει χιλιάδες πολίτες από διάφορες περιοχές της χώρας, που έσπευσαν στη μικρή πόλη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις πολιτικές του κόμματος.

Γερμανία: Μαζική κινητοποίηση ενάντια στο AfD

Από νωρίς το πρωί, χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της Ρίζας, προσπαθώντας να εμποδίσουν την ομαλή διεξαγωγή του συνεδρίου. Σύμφωνα με την αστυνομία, στην πόλη βρίσκονται ήδη περίπου 10.000 άτομα. Για την αντιμετώπιση των εντάσεων, έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 3.000 αστυνομικοί, ενώ αναφέρονται σημαντικές καθυστερήσεις στην άφιξη των περίπου 600 συνέδρων στον χώρο της WT Arena, όπου πραγματοποιούνται οι εργασίες.

Ο στόχος του συνεδρίου στη Γερμανία

Κύριος στόχος του συνεδρίου είναι η επίσημη ανάδειξη της Αλίς Βάιντελ ως υποψήφιας καγκελαρίου του κόμματος, καθώς και η επικύρωση του εκλογικού προγράμματος. Η διαδικασία της εκλογής αναμένεται να πραγματοποιηθεί με ανατάσεις των χειρών, αποφεύγοντας τη μυστική ψηφοφορία, γεγονός που μειώνει τις πιθανότητες έντονων εσωκομματικών αντιπαραθέσεων. Ωστόσο, σοβαρές διαφωνίες αναμένονται γύρω από θέματα όπως η μεταναστευτική πολιτική, οι αμβλώσεις και οι ευρωπαϊκές σχέσεις.

Η Αλίς Βάιντελ ανήκει σε μια μικρή μειοψηφία στο κόμμα της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD), καθώς είναι μία από τις μόλις εννέα γυναίκες στην κοινοβουλευτική ομάδα, όπου κυριαρχούν οι άνδρες (69 συνολικά). Παρά την ανδροκρατούμενη φύση του κόμματος, η Βάιντελ έχει αναδειχθεί σε μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της AfD, κατέχοντας τη θέση της συμπροέδρου μαζί με τον Τίνο Κρουπάλα.

Το κόμμα γνώρισε διακυμάνσεις στα ποσοστά του στις ομοσπονδιακές εκλογές, από 12,6% το 2017 σε 10,3% το 2021, αλλά από τότε καταγράφει ανοδική πορεία. Στις τοπικές εκλογές της Έσσης έφτασε το 18,4%, ενώ στη Θουριγγία άγγιξε το 32,8%. Τα υψηλά αυτά ποσοστά τοποθετούν την AfD σταθερά στη δεύτερη θέση σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Αυτό αποτέλεσε το εφαλτήριο για τη Βάιντελ να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της για την καγκελαρία. Στο πρόσφατο συνέδριο στη Ρίζα, αναμένεται να παρουσιαστεί επίσημα ως υποψήφια καγκελάριος για τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου, θέτοντας τη στρατηγική της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος.

Η Βάιντελ έχει κεντρίσει την προσοχή, μεταξύ άλλων, λόγω των επαφών της με προσωπικότητες όπως ο Έλον Μασκ και στελέχη που σχετίζονται με τον Ντόναλντ Τραμπ, όπως ο Τζέι Ντι Βανς. Αυτά τα «φλερτ» αναδεικνύουν τη στήριξη που λαμβάνει από διεθνείς κύκλους της δεξιάς.

Πρότυπο η Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Βάιντελ έχει δηλώσει θαυμασμό για τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την οποία θεωρεί πρότυπο λόγω της ανεξαρτησίας της και της αποφασιστικότητάς της να κολυμπάει «κόντρα στο ρεύμα». Η ίδια, όπως η Θάτσερ, υιοθετεί φιλελεύθερες οικονομικές απόψεις που περιλαμβάνουν χαμηλούς φόρους, λιγότερες κρατικές επιδοτήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Έχει εργαστεί ως σύμβουλος επιχειρήσεων πριν στραφεί στην πολιτική, ενώ εντάχθηκε στην AfD το 2013, μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυσή του κόμματος. Αρχικά, το κόμμα συστηνόταν ως ευρωσκεπτικιστικό και εθνο-φιλελεύθερο.

Η Βάιντελ απορρίπτει την κατηγοριοποίηση της AfD ως ακροδεξιού κόμματος και έχει στηρίξει στελέχη όπως ο Μπγερν Χέκε, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για χρήση εθνικοσοσιαλιστικής ρητορικής. Σε συνεντεύξεις της έχει υπερασπιστεί τις θέσεις του κόμματος για τη μετανάστευση, χαρακτηρίζοντας το συντηρητικό Ισλάμ ασύμβατο με το Γερμανικό Σύνταγμα. Παράλληλα, η ίδια ζει στην Ελβετία με τη σύντροφό της από τη Σρι Λάνκα και έχει υιοθετήσει δύο παιδιά – γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με το πρόγραμμα της AfD, το οποίο προωθεί τη «παραδοσιακή γερμανική οικογένεια».

Η Βάιντελ θεωρεί ότι η ιδιωτική της ζωή δεν έρχεται σε σύγκρουση με τις πολιτικές της θέσεις, παρά την κριτική που δέχεται. «Παρόμοιες αντιφάσεις υπάρχουν και σε άλλα κόμματα», δηλώνει, υποβαθμίζοντας τη σημασία αυτών των σχολίων.

Θέματα αιχμής για την ατζέντα του AfD

Εκατοντάδες τροπολογίες έχουν ήδη κατατεθεί, φέρνοντας στο προσκήνιο κρίσιμα ζητήματα για την ακροδεξιά ατζέντα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν οι διαφωνίες για τον ορισμό της μετανάστευσης, η πρόταση για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση(Dexit), καθώς και οι θέσεις για την οικογενειακή πολιτική. Τα εν λόγω θέματα αναμένεται να αποτελέσουν πεδίο έντονων αντιπαραθέσεων κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.