Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την παρέμβασή του στην 80ή Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τόνισε την αδιαπραγμάτευτη ανάγκη προστασίας των δημοσιογράφων, ιδίως στη Γάζα, όπου από τις 7 Οκτωβρίου 2023 έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στα ΜΜΕ.

Υπογράμμισε ότι το Ψήφισμα 2222 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας καθιστά σαφές πως οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων είναι απαράδεκτες, και τόνισε ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους για την προστασία των αμάχων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, σύμφωνα με το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο.

Ο κ. Γεραπετρίτης επισήμανε τρεις βασικούς πυλώνες δράσης: την προστασία των δημοσιογράφων, την πρόσβαση σε έγκαιρη και ακριβή πληροφόρηση και τη δυνατότητα ασφαλούς εκκένωσης για όσους κινδυνεύουν. Τόνισε ότι η Ελλάδα ηγείται του Ψηφίσματος για την «Ασφάλεια των Δημοσιογράφων και το Ζήτημα της Ατιμωρησίας», το οποίο συγκηδεμονεύεται από κράτη όλου του κόσμου και υιοθετείται παραδοσιακά με συναίνεση.

Επιπλέον, ο Υπουργός Εξωτερικών πρότεινε πρακτικά μέτρα εφαρμογής στο πεδίο, όπως η ενίσχυση των κανόνων για τα διαπιστευμένα ΜΜΕ, η δημιουργία ασφαλών διαδρόμων διέλευσης, η πρόσβαση των διεθνών ΜΜΕ με διαφάνεια και η προστασία των τοπικών δημοσιογράφων, που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Τόνισε επίσης την ανάγκη για διευκολύνσεις έκδοσης θεωρήσεων και προσωρινής μετεγκατάστασης, καθώς και για διαδρόμους ιατρικής εκκένωσης.

Ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε ότι η προστασία των δημοσιογράφων πρέπει να συνοδεύεται από λογοδοσία. Η Ελλάδα στηρίζει τη διατήρηση ψηφιακών και υλικών αποδεικτικών στοιχείων, προκειμένου να διενεργούνται ανεξάρτητες και αμερόληπτες έρευνες για φερόμενες επιθέσεις, και προωθεί μέτρα κατά της παράνομης παρακολούθησης και της κατάχρησης λογισμικού κατασκοπείας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία γυναικών δημοσιογράφων και ελεύθερων επαγγελματιών.

Τέλος, τόνισε τη σημασία της διεθνούς συναίνεσης και συνεργασίας, καλώντας όλα τα κράτη και τα εμπόλεμα μέρη να σεβαστούν το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο και να διευκολύνουν τόσο την πρόσβαση όσο και την εκκένωση των δημοσιογράφων. Όπως επεσήμανε, η φίμωση των δημοσιογράφων ισοδυναμεί με φίμωση των κοινωνιών, και η προστασία τους είναι θεμελιώδης για τη διατήρηση της ενημέρωσης και της διαφάνειας.