Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, όπου θα είναι κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση του ελληνικού παρατηρητηρίου του London School of Economics με θέμα «Ελληνική εξωτερική πολιτική: μελλοντικές προκλήσεις και ευκαιρίες». Θα ακολουθήσει συζήτηση του υπουργού με τον διευθυντή του παρατηρητηρίου Kevin Featherstone.
Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης παραχώρησε συνέντευξη στο CNBC Europe όπου μεταξύ άλλων τόνισε πως «ο αναθεωρητισμός δεν έχει θέση στον σύγχρονο κόσμο». Αναφορικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ο κ. Γεραπετρίτης είπε πως «η ανθρωπιστική παύση πρέπει να δημιουργήσει μια θετική δυναμική». Πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να παραταθεί, όπως χαρακτηριστικά τόνισε. Παράλληλα σημείωσε ότι «πέραν της ανταλλαγής ομήρων και αιχμαλώτων, υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν»: Όπως, «να αυξηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια που εισέρχεται στη Γάζα. Να αυξηθούν τα σημεία εισόδου. Να επανεκκινήσει η λειτουργία των βασικών υποδομών. Και προφανώς, πρέπει να υπάρξει μέριμνα για τους τραυματίες».
Γεραπετρίτης: Η κατάσταση στην Ουκρανία δεν πηγαίνει καλά
Στη συνέντευξη εκτενή αναφορά έγινε και για το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών ΝΑΤΟ-Ουκρανίας, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλες την Τετάρτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το Συμβούλιο θα συνεδριάσει για πρώτη φορά σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών.
Ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως η κατάσταση στην Ουκρανία «δεν πηγαίνει καλά. Έχει περάσει ενάμισης χρόνος συγκρούσεων μετά τη ρωσική επίθεση… και αυτό που νομίζω ότι πρέπει να κάνουμε είναι να προσπαθήσουμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σθεναροί όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ουκρανία».
Σήμερα το απόγευμα, εξάλλου, ο ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σερ Κιρ Στάρμερ. Με δεδομένο ότι το 2024 θα είναι μια εκλογική χρονιά για το Ηνωμένο Βασίλειο και οι Εργατικοί προηγούνται των Συντηρητικών σε όλες τις δημοσκοπήσεις με πάνω από 20 μονάδες, η συνάντηση αυτή έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον.
Αργά το βράδυ, ο κ. Γεραπετρίτης θα μιλήσει στο London School of Economics και συμφώνα με την ιστοσελίδα του πανεπιστημίου αναμένεται, μεταξύ άλλων, να τονίσει τα παγκόσμια προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα στον σύγχρονο κόσμο. Πρόκειται για προβλήματα που διαβρώνουν την παραδοσιακή έννοια της κρατικής κυριαρχίας και την υπερβαίνουν, αναμένεται να πει ο υπουργός.
Όπως επισημαίνεται στον ιστότοπο του διεθνούς φήμης πανεπιστήμιου, ο κ. Γεραπετρίτης θα φέρει ως παραδείγματα την κλιματική αλλαγή, την επιθετικότητα σε παγκόσμιο επίπεδο που ολοένα και αυξάνεται, τις μεταναστευτικές ροές, την επισιτιστική κρίση, αλλά και τις έκτακτες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί στην δημόσια υγεία παγκοσμίως. Όλες αυτές οι προκλήσεις έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Είναι προβλήματα που ξεπερνούν τα σύνορα των κρατών και καταργούν τη βεβαιότητα της ασφάλειας που είχαν οι πολίτες ακόμη και στα πιο προηγμένα κράτη.
Αύριο το πρωί, ο κ. Γεραπετρίτης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή και του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ. Την πρώτη μέρα των εργασιών οι υπουργοί Εξωτερικών θα εξετάσουν όλα τα βασικά θέματα της Συμμαχίας, ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, τον Ιούλιο του 2024, έτος κατά το οποίο συμπληρώνονται 75 χρόνια από την ίδρυση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Θα συζητήσουν, επίσης, την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την επιχειρησιακή παρουσία της Συμμαχίας στην περιοχή.