Για τη σημασία που έχει η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα ως κόμβος ενεργειακός, εμπορικός, τουριστικός στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο, την προτεραιότητα που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στην περιοχή, με τα έργα που εκτελούνται την τελευταία πενταετία, καθώς και την προσπάθεια ψηφιοποίησης των συναλλαγών στις πύλες εισόδου - εξόδου της χώρας, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη συνάντηση που είχε με τους Προξένους που υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη.
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης), Κώστας Γκιουλέκας.
Απευθυνόμενος στους ξένους διπλωμάτες, ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε:
«Με πολύ μεγάλη χαρά βρίσκομαι εδώ με τον υφυπουργό Μακεδονίας και Θράκης. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ για να συναντήσω τους εκπροσώπους των φίλων κρατών διότι θέλω με τον τρόπο αυτό να αναδείξω τη σημασία της Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ως κόμβο για την Ελλάδα, αλλά κυρίως για την ευρύτερη περιφέρεια και για την Ευρώπη και τον κόσμο».
Ακολούθως, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στη σημασία που δίνει η ελληνική κυβέρνηση στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία και τη Θράκη και υπογράμμισε:
«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι για την ελληνική κυβέρνηση, η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα αποτελούν μία πάρα πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Την τελευταία πενταετία έχουν υπάρξει τεράστια έργα αναβάθμισης, έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να βγουν από την υποβάθμιση στην οποία βρίσκονταν τις τελευταίες δεκαετίες.
Έργα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη και τα οποία πρόκειται να ολοκληρωθούν τα αμέσως επόμενα χρόνια, που θα αναβαθμίσουν συνολικά την πόλη και την περιοχή. Θα δημιουργήσουν, όμως και τις συνθήκες εκείνες, έτσι ώστε να γίνει η Θεσσαλονίκη ένας πραγματικός κόμβος, ένας κόμβος εμπορικός, τουριστικός, ενεργειακός για την περιοχή μας για την Ευρώπη.
Πράγματι, στο παρελθόν υπήρξαν ορισμένα ζητήματα σε σχέση με την ποιότητα της παροχής υπηρεσιών στις πύλες εισόδου και εξόδου, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, με ορισμένες γραφειοκρατικές δυσκολίες, με καθυστερήσεις, κυρίως λόγω και της έλλειψης προσωπικού και υποδομών.
Στο υπουργείο Εξωτερικών βρισκόμαστε σε μία φάση κατά την οποία προσπαθούμε να ενισχύσουμε αφενός το προσωπικό το οποίο υπηρετεί, σε συνεργασία και με τη Ελληνική Αστυνομία, αλλά και να βελτιώσουμε κυρίως τις ψηφιακές υποδομές του υπουργείου Εξωτερικών. Έτσι ώστε να μπορέσουμε να αναβαθμίσουμε σημαντικά την παροχή των υπηρεσιών αυτών, καθιστώντας τις περισσότερες από τις συναλλαγές ψηφιακές και περιορίζοντας τον χρόνο αναμονής και διεκπεραίωσης όλων αυτών των υπηρεσιών. Τα προγράμματα αυτά είναι ήδη σε εξέλιξη, αναμένεται ότι θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα και θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά τις σχέσεις μας με τις διπλωματικές αποστολές των ξένων κρατών καθώς και με τους ξένους πολίτες».
Ο κ. Γκιουλέκας είπε ότι προσκάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου συζητήσει με τους ξένους διπλωμάτες για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, τις ιδιαιτερότητες και τις ευαισθησίες της περιοχής.