Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε στην εφημερίδα Guardian ότι εμπλέκεται σε «προκαταρκτικές» συνομιλίες για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επιτρόπων Διοίκησης του Βρετανικού Μουσείου.

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει ένας διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου. Αυτή τη στιγμή είναι προκαταρκτικές συζητήσεις και ναι, έχω συναντήσει τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν», είπε ο κ. Γεραπετρίτης στην ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα.

Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» περί μυστικών συναντήσεων του κ. Όσμπορν με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον κ. Γεραπετρίτη

Κατά τον υπουργό Επικρατείας, αν και υπάρχει «κοινή κατανόηση», απομένουν ακόμα πολλές λεπτομέρειες. «Οι συζητήσεις δεν είναι πολύ συγκεκριμένες. Θα έλεγα ότι προσπαθούμε να θεσπίσουμε ένα καλό κανάλι διαλόγου», εξήγησε ο υπουργός, ο οποίος ανέφερε πως έχει εντολή από τον Έλληνα πρωθυπουργό να επιδιώξει περαιτέρω συζητήσεις.

Ο κ. Γεραπετρίτης πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές «κόκκινες γραμμές», όπως ο νόμος του 1963 που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του και το θέμα της ιδιοκτησίας των Γλυπτών, με την ελληνική πλευρά να αποκλείει την περίπτωση «δανείου».

«Υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε με τις συνομιλίες μας. Είναι πολύ καλό ότι τώρα προσπαθούμε να θεσπίσουμε μία πολύ ευρύτερη συνεργασία με το Βρετανικό Μουσείου, μια συνεργασία που δεν αφορά μόνο κλασικές αρχαιότητες αλλά και βυζαντινούς θησαυρούς που θα ήμασταν πρόθυμοι να στείλουμε (στο Λονδίνο)», πρόσθεσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Σε δήλωσή του εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε πως το ίδρυμα «θα συνομιλήσει με οποιονδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής κυβέρνησης», παραπέμποντας στην προ μηνών δήλωση του αναπληρωτή διευθυντή του Μουσείου περί πρόθεσης «νέας συνεργασίας για τον Παρθενώνα με την Ελλάδα».

Παράλληλα, ωστόσο, ο εκπρόσωπος σημείωσε πως το Βρετανικό Μουσείο λειτουργεί «εντός του νόμου», που απαγορεύει την αφαίρεση εκθεμάτων. «Δεν θα διαλύσουμε τη σπουδαία συλλογή μας, καθώς αφηγείται μια μοναδική ιστορία της κοινής μας ανθρωπότητας. Αλλά αναζητούμε νέες θετικές, μακροπρόθεσμες συνεργασίες με χώρες και κοινότητες ανά τον κόσμο και αυτό φυσικά περιλαμβάνει την Ελλάδα», συμπλήρωσε στη δήλωσή του το Βρετανικό Μουσείο.

Πηγή: skai.gr