Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αναφέρθηκε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης χαιρετίζοντας την έναρξη του 3ου Ετήσιου Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που διοργανώνεται στο κτίριο της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ.
«Πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση, με 6 πυλώνες και 30 επιμέρους δράσεις και μπορούμε να πούμε πλέον, με μια σχετική υπερηφάνεια, ότι η διάσταση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία καθίσταται ένας οριζόντιος δείκτης που διαπερνά όλες τις πολιτικές οι οποίες συντάσσονται και οι οποίες τίθενται σε ενέργεια από την πολιτεία» τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης.
Το 3ο Ετήσιο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα διοργανώνεται σήμερα και αύριο από το Κέντρο για τον Ευρωπαϊκό Νομικό Πολιτισμό του ΑΠΘ και την Εθνική Επιτροπή Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τον δήμο Θεσσαλονίκης και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Στόχος της διήμερης εκδήλωσης είναι να θέσει σε δημόσια συζήτηση τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων με αναπηρία μέσα στην κοινωνία και στο νομικό εποικοδόμημα.
Στο Φόρουμ η ιστορία του Αμίν που ονειρεύεται ένα πλαστικό πόδι
Ο Αμίν ονειρεύεται ένα «πλαστικό πόδι», ένα προσθετικό μέλος δηλαδή που θα του επιτρέψει να σταθεί στα πόδια του και να αφήσει το αμαξίδιο.
Ο Αμίν Αρούρ (Amin Arour) από τη Σομαλία ζει στη δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο του Ελαιώνα με ακρωτηριασμένο το δεξί του πόδι μετά από επιπλοκές της υγείας του λόγω του διαβήτη. Η περίπτωσηξ του 59χρονου είναι μία από τις δεκάδες περιπτώσεις προσφύγων με αναπηρία που καλείται να αντιμετωπίσει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και παρουσίασε στο Φόρουμ η Ξένια Πασσά από την Αρμοστεία.
«Τον βοηθούν οι κοινωνικές υπηρεσίες στον Ελαιώνα ενώ ο λυόμενος οικίσκος όπου μένει, έχει ράμπα. Ωστόσο, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγείας καθώς, εκτός από τον ακρωτηριασμό, έχει σοβαρά προβλήματα όρασης εξαιτίας του διαβήτη» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο του Φόρουμ, η κ.Πασσά. Όπως εξηγεί, ως αιτών άσυλο δεν έχει πρόσβαση στα προνοιακά επιδόματα αναπηρίας και σε στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης και ζει μόνος του στην Ελλάδα, χωρίς υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον.
«Δεν έχει πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες και δεν μπορεί καν να κοινωνικοποιηθεί, είναι αποκομμένος» ανέφερε η κ. Πασσά. Πάντως ο Αμίν Αρούρ μιλώντας σε ένα ολιγόλεπτο βίντεο που παρουσίασε η κ.Πασσά, εξέφρασε την επιθυμία για ένα «πλαστικό πόδι» καθώς θέλει πάλι να περπατήσει. «Εμαθα όμως, ότι κοστίζει 5000 ευρώ, χρήματα που από τότε που ήρθα στην Ελλάδα, δεν έχω δει ποτέ μου μαζεμένα»…