Μετά το πέρας της συμμετοχής του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, στα πλαίσια της 55ης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), που διεξήχθη στη Γενεύη, ο υπουργός μίλησε στην τηλεόρασηη της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Κατερίνα Φρύσσα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Γεραπετρίτης: «Σε καιρούς μεγάλων προκλήσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η Ελλάδα είναι παρούσα στη διεθνή συζήτηση που γίνεται για την προστασία τους».

Για να προσθέσει στη συνέχεια πως: «Είχα σήμερα την ευκαιρία να απευθυνθώ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και να συναντήσω τον Ύπατο Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και να έχουμε μία εκτενή συζήτηση για όλα όσα συμβαίνουν».

Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε μια μεγάλη ύφεση

Τόνισε ότι: «Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε μια μεγάλη ύφεση, τόσο εξαιτίας των κρίσεων που εμφανίζονται, ιδίως των πολεμικών συρράξεων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, όσο επίσης και λόγω των προβλημάτων που εμφανίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο σε σχέση με την κλιματική κρίση, με την επισιτιστική κρίση και με την κρίση υγείας.

Αυτή τη στιγμή τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε, απαιτούν μια ενεργό παρουσία της διεθνούς κοινότητας.

Η Ελλάδα θα είναι παρούσα στη διεθνή αυτή συζήτηση.

Είναι υποχρέωση της Ελλάδος, υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας, να προστατεύσει όλες τις ευάλωτες κατηγορίες πολιτών, να φροντίσει για τα δικαιώματα των μελλοντικών γενεών, να μπορέσει να δημιουργήσει συνθήκες βιωσιμότητας, να μπορέσει να εξασφαλίσει την ανθρώπινη ελευθερία, την ισότητα και την ανθρώπινη αξία», κατέληξε.