«Θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και επεσήμανε με αυστηρό τρόπο πως «Δεν έκανα καμία χάρη σε καμία Novartis, έκανα το καθήκον μου στον Έλληνα ασθενή».
Για τις προτεραιότητες της Πολιτείας αναφορικά με τη Δημόσια Υγεία μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 5ο Συνέδριο του ygeiamou.gr και του Πρώτου Θέματος με τίτλο «Το Σύστημα Υγείας και οι Προκλήσεις του Μέλλοντος» που πραγματοποιείται στο Ωδείο Αθηνών.
Ο κ. Γεωργιάδης βρέθηκε σε πάνελ με τίτλο «Οικοσύστημα Φαρμάκου: Θωρακίζοντας την παραγωγή και την καινοτομία στην Ευρώπη και την Ελλάδα» στο οποίο συμμετείχαν επίσης οι, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, Πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Θεόδωρος Τρύφων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και η Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, Πρόεδρος Pharma Innovation Forum.
Έχω αναλάβει μία ευθύνη
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν στη φαρμακευτική δαπάνη 370 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα φέτος να ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Έχω αναλάβει μία ευθύνη να κάνουμε συγκεκριμένες αποστολές μεταξύ άλλων να ελέγξουμε και την φαρμακευτική δαπάνη. Ναι μεν έγιναν μειώσεις τιμών αλλά έχεις πολλά καινούργια φάρμακα και έναν πληθυσμό που γηράσκει και άρα έχει ανάγκη για νέες δαπάνες φαρμάκων.
«Η αύξηση στο 1,5 δις ευρώ δεν έγινε λόγω του επενδυτικού clawback», επισήμανε ακόμη ο Υπουργός Υγείας, ενώ διευκρίνισε ότι «δεν παραγγέλλει η κυβέρνηση, οι γιατροί γράφουν και ορισμένες φορές βλέπεις ότι γράφουν όχι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα». «Όποιοι μας δίνουν πρωτόκολλα θεραπευτικά εμείς θα τα εφαρμόζουμε» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, όπως και ότι «δεν συνταγογραφεί η κυβέρνηση, συνταγογραφεί η ιατρική κοινότητα», γνωστοποιώντας παράλληλα πως «από αρχές Ιουνίου θα κλειδώνουμε τα πρωτόκολλα», για να ελεγχθεί η συνταγογράφηση.
«Με έχει απασχολήσει πολύ» απάντησε ο Υπουργός Υγείας για το clawback, ενώ «θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής, έχω αναλάβει μια ευθύνη, να ελέγξουμε τη φαρμακευτική δαπάνη σε λογικά επίπεδα», όπως είπε. Μολονότι η «φαρμακευτική δαπάνη από τη φύση της θα ανεβαίνει», καθώς «έχεις πολλά καινούρια φάρμακα που μπαίνουν μέσα και είναι ακριβά» και «έναν πληθυσμό που γερνάει», όπως εκτίμησε ο Υπουργός, «το πρώτο που θέλω να κάνω είναι με όρους διαφάνειας να εφαρμόσουμε τα μέτρα που έχουμε σκεφτεί», σημείωσε. Ανάμεσα σε αυτά, ο κ. Γεωργιάδης σταχυολόγησε το «να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης με τις εταιρίες» και κατόπιν «να πείσουμε κυρίως τις πολυεθνικές, αν φέρουν επενδύσεις στην Ελλάδα», όπως είπε.
Για τη Novartis
«Στο μέτρο της βεντάλιας που έχουμε ορίσει, νομίζω ότι όλα μαζί θα έχουν αποτέλεσμα» σχολίασε ο υπουργός Υγείας, θυμίζοντας πως «το 2013 έβαλα 400 νέα φάρμακα σε λίστα και μετά πήγαν να με κλείσουν φυλακή», αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis. «Καλώς τα έβαλα τα φάρμακα» δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης και «δεν έκανα καμία χάρη σε καμία Novartis. Έκανα το καθήκον μου στον Έλληνα ασθενή», όπως είπε, επισημαίνοντας παράλληλα πως «το πραγματικό μου πρόβλημα είναι ότι οι εταιρίες τα πολύ καινοτόμα φάρμακα δεν επιλέγουν την Ελλάδα ως χώρα», για να επενδύσουν. «Αν υπάρχει κάπου στον κόσμο ένα φάρμακο που μπορεί να σώσει έναν ασθενή θέλουμε να το φέρουμε και να το δώσουμε» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, γνωστοποιώντας ότι «το 2025 θα φτιάξουμε ένα νέο κανάλι καινοτομίας στον προϋπολογισμό». «Πιστεύω ότι με αυτό το μοντέλο θα μπορέσουμε να αυξήσουμε την ταχύτητα προσβάσεων σε νέα φάρμακα» ισχυρίστηκε ο Υπουργός Υγείας, συμπληρώνοντας πως θα μπορέσουμε «το καλοκαίρι να φτιάξουμε ένα νέο τρόπο συστήματος του clawback». «Εγώ θέλω να φτιάξω ένα σύστημα πολύ διαφανές το οποίο θα οδηγήσει σε μια δαπάνη που θα ξέρει η κάθε πλευρά τι να περιμένει την επόμενη χρονιά» εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης και «χωρίς να βλάψουμε την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία», ξεκαθάρισε.
Την ίδια ώρα, «δεν μπορεί να λέμε ταυτόχρονα πόσο περήφανοι είμαστε για την ελληνική φαρμακοβιομηχανία και στο ποσοστό των γενοσήμων να είμαστε κάτω από το 30%» υποστήριξε ο κ. Γεωργιάδης, χαρακτηρίζοντας πως «μονόδρομο» τη διείσδυση των γενοσήμων, προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για νέα φάρμακα. «Τα θεραπευτικά πρωτόκολλα να εφαρμοστούν» κάλεσε ακόμη ο Υπουργός Υγείας, ενώ ανακοίνωσε πως «σε ένα χρόνο από σήμερα θα έχουμε σε πλήρη εφαρμογή τον ψηφιακό φάκελο ασθενούς». «Άρα, θα έχουμε στη διάθεση μας τεράστιο όγκο δεδομένων» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως «τα δεδομένα αποτελούν και έναν πλούτο» στο πεδίο της ιατρικής έρευνας.
Μιλώντας για το φάρμακο στην Ελλάδα ο κ. Γεωργιάδης ξεκαθάρισε πως «πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης των ασθενών στα καινοτόμα φάρμακα» συμπληρώνοντας πως το 2025 «θα φτιάξουμε ένα διαφορετικό κανάλι καινοτομίας στον προϋπολογισμό μας, ειδικά για τα φάρμακα, ώστε να βελτιώσουμε την ταχύτητα πρόσβασης σε καινούργια φάρμακα».
Ο ψηφιακός φάκελος υγείας, είπε ο κ. Γεωργιάδης θα μας επιτρέψει να έχουμε δεδομένα ανώνυμα, τα οποία θα μπορούν να αξιοποιηθούν. «Αυτό που δεν ξέρω πόσο έτοιμη είναι η ιατρική κοινότητα» συμπλήρωσε και ανέφερε ένα παράδειγμα νοσοκομείου στο Ισραήλ όπου ο μέσος όρος αναμονής στη διαλογή είναι κάτω από μισή ώρα, αφού το τριάζ το κάνουν τα μηχανήματα και όχι οι γιατροί. «Είναι η ιατρική κοινότητα έτοιμη να εφαρμόσουμε τα οφέλη της τεχνολογίας για να κάνουμε τις υπηρεσίες προς τους πολίτες καλύτερες; Δεν είμαι σίγουρος ότι η ιατρική κοινότητα θα τα υποστηρίξει. Μακάρι να πέφτω έξω. Αν είμαι λάθος, πάμε να τις κάνουμε», είπε.