Σε μια ιδεολογική τοποθέτηση προχώρησε χθες ο Άδωνις Γεωργιάδης, στη συζήτηση στη Βουλή για το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται προς ψήφιση. Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων μπορούν να υπάρχουν μονάχα σε καπιταλιστικά συστήματα, καθώς δεν νοείται απεργία σε κομμουνιστικά καθεστώτα, φέρνοντας μάλιστα για παράδειγμα μια απόπειρα απεργίας στη Σοβιετική Ένωση, όπου οι απεργοί τουφεκίστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες. Ίσως για αυτό να έγινε και η επίθεση με μπογιές στο πολιτικό γραφείο του νωρίτερα.

Χαρακτηριστικά είπε προς τους βουλευτές του ΚΚΕ: «Η μαγεία του καπιταλισμού -και ο λόγος που σας συνέτριψε ιδεολογικά και πολιτικά τον 20ό αιώνα και σας εξαφάνισε απ' όπου βρεθήκατε- είναι η εξής μία: ο καπιταλισμός επιτρέπει την κοινωνική κινητικότητα. Και βεβαίως ένα από τα εργαλεία για την κοινωνική κινητικότητα είναι και οι απεργίες. Αυτά δεν τα απαγορεύει ο καπιταλισμός. Αυτά απαγορεύονται στα κομμουνιστικά καθεστώτα. Μια φορά είχαν κάνει απεργία σε ένα εργοστάσιο στη Σοβιετική Ένωση, στην Ουκρανία, και πήγαν με κάτι καλάσνικοφ και τους σκοτώσανε κατ' ευθείαν. Η απεργία είναι καπιταλιστικό δικαίωμα, δεν είναι κομμουνιστικό, μην μπερδεύεστε. Στο δικό σας καθεστώς, που ονειρεύεστε, απεργία δεν υπάρχει».

Είναι επιτέλους καιρός να αποενοχοποιηθεί πλήρως η λέξη «καπιταλισμός» στην ελληνική κοινωνία, καθώς έχουμε το θλιβερό προνόμιο να τη θεωρούμε λέξη-ταμπού, ασχέτως εάν το καπιταλιστικό σύστημα ευθύνεται για την ανάπτυξη και την ευμάρεια όλων των κρατών του κόσμου που το έχουν υιοθετήσει.

Δείτε το πλήρες απόσπασμα