Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, πρώην επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και σκληροπυρηνικός επικριτής της Δύσης, εξελέγη νέος πρόεδρος της Γεωργίας στις 14 Δεκεμβρίου 2024. Η εκλογή του πραγματοποιήθηκε από το Εκλεκτορικό Σώμα του κοινοβουλίου, όπου έλαβε 224 ψήφους υπέρ από τους 225 παρόντες εκλέκτορες. Η ορκωμοσία του έχει προγραμματιστεί για τις 29 Δεκεμβρίου.

Η πολιτική πορεία και αντιδυτική ρητορική του Καβελασβίλι

Ο 53χρονος Καβελασβίλι, γνωστός για τη θητεία του ως επιθετικός στη Μάντσεστερ Σίτι τη δεκαετία του 1990, εισήλθε στην πολιτική σκηνή το 2016, εκλεγόμενος βουλευτής με το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο». Το 2022 συνίδρυσε την πολιτική ομάδα «Λαϊκή Εξουσία», η οποία διακρίνεται για την έντονη αντιδυτική της ρητορική. Έχει χαρακτηρίσει την αντιπολίτευση ως «πέμπτη φάλαγγα» που υπονομεύει την ειρήνη στη Γεωργία κατ' εντολή της αμερικανικής κυβέρνησης και συγκεκριμένων γερουσιαστών.

Παρωδία της δημοκρατίας η εκλογή Καβελασβίλι

Η απερχόμενη πρόεδρος, Σαλόμ Ζουραμπισβίλι, υποστηρίκτρια της Δύσης, χαρακτήρισε την εκλογή του Καβελασβίλι ως «παρωδία της δημοκρατίας». Μάλιστα, πριν από την ψηφοφορία, είχε δηλώσει ότι δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει τη θέση της, υποστηρίζοντας ότι κατέχει τον μοναδικό νόμιμο θεσμό στη Γεωργία. Κατά συνέπεια η αντίδρασή της εγείρει ερωτήματα σχετικά με την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.

Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα 

Η εκλογή του προέδρου της Γεωργίας γινόταν απευθείας από τον λαό, αλλά το 2017 το «Γεωργιανό Όνειρο» αναθεώρησε το σύνταγμα, επιτρέποντας στο Εκλεκτορικό Σώμα, που αποτελείται από μέλη του κοινοβουλίου και περιφερειακούς εκπροσώπους, να επιλέγει τον πρόεδρο. Πρόσφατα, το κυβερνών κόμμα ανέστειλε τη διαδικασία ένταξης της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2028, προκαλώντας μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, καθώς η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.

Σχέσεις με τη Ρωσία και εσωτερικές εντάσεις

Ο Καβελασβίλι κατηγορείται από διαδηλωτές ότι είναι μαριονέτα του δισεκατομμυριούχου Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ιδρυτή του «Γεωργιανού Ονείρου», ο οποίος απέκτησε την περιουσία του στη Ρωσία και φέρεται να κυβερνά παρασκηνιακά τη Γεωργία από το 2012. Η εκλογή του Καβελασβίλι ενδέχεται να επηρεάσει τις σχέσεις της Γεωργίας με τη Δύση και να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στη χώρα.

Η εκλογή του Καβελασβίλι πιθανόν να θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ένδειξη απομάκρυνσης της Γεωργίας από τη Δύση και προσέγγισης προς τη Ρωσία. Η εξέλιξη αυτή ενδέχεται να επηρεάσει τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην περιοχή και την ευρωπαϊκή προοπτική της Γεωργίας.