Κυρώσεις άνευ κύρους στη Ρωσία

Διαβάζω σε έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε την Τρίτη ότι η οικονομία της Ρωσίας αντέχει περισσότερο από ό,τι προβλεπόταν τις κυρώσεις, ενώ, απεναντίας, οι ευρωπαϊκές οικονομίες υφίστανται πιο βαρύ χτύπημα από ό,τι προβλεπόταν.

Η έκθεση διαπιστώνει αφενός ότι η εσωτερική ζήτηση δείχνει μια ορισμένη ανθεκτικότητα χάρη στον έλεγχο των επιπτώσεων των κυρώσεων στον εσωτερικό χρηματοοικονομικό τομέα και η αγορά εργασίας πλήττεται λιγότερο από ό,τι προβλεπόταν και αφετέρου ότι πιθανή πλήρης διακοπή του εφοδιασμού με ρωσικό φυσικό αέριο θα μείωνε την ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2022 και το 2023.

Είναι προφανές ότι είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθήσει η ΕΕ σχέδιο αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης, στο πλαίσιο που το έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη επιστολή του. Αλλιώς, το πλήγμα θα είναι πολύ πιο μεγάλο από την «επιβράδυνση» της ανάπτυξης στην ευρωζώνη.

 

Ομολογίες για το «δεξιό» παρακράτος

Εκλιπών δημοσιογράφος είχε δηλώσει από ραδιοφώνου ότι ο τέως υπουργός Εθνικής Αμυνας και τέως συγκυβερνήτης του Αλέξη Τσίπρα τα είχε «σπάσει» με τον διοικητή της ΕΥΠ, του είχε απαγορεύσει την είσοδο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας και είχε στήσει δικό του σύστημα παρακολουθήσεων τόσο με ιδιόκτητα βαλιτσάκια όσο και μέσα στο Πεντάγωνο.

Ο Πάνος Καμμένος παρακολουθούσε τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση, πολιτικούς, οικονομικούς παράγοντες και τραπεζίτες και όποιον άλλον ήθελε. Αυτά δεν ειπώθηκαν κατόπιν εορτής. Ειπώθηκαν τον Οκτώβριο του 2018, δηλαδή «εν τω άμα». Τον καιρό που συνέβαιναν.

Ο ίδιος υπουργός είχε κάνει την εξής απίθανη δήλωση: «Εχουμε δημιουργήσει ομάδες με στρατεύσιμους (…) που παρακολουθεί τα social media». Αν η δήλωση αυτή συνδυαστεί με τη δήλωση έτερου υπουργού της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για παρακολούθηση δεξιών λογαριασμών στα social media, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποιος έστησε «δεξιό» παρακράτος και ποιον εξυπηρετούσε.

 

Νεροκουβαλητές

Με το άρθρο 197 του ν. 4389/2016, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 380 παρ. 9 του ν. 4512/2018, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραχώρησε την πλειοψηφία των μετοχών κυριότητας του ελληνικού Δημοσίου στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ, στο Υπερταμείο από 1-1-2018. Η μεταβίβαση ολοκληρώθηκε στις 20-3-2018. Τον Φεβρουάριο του 2022 εκδόθηκε απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διάταξη της μεταβίβασης. Θα μου πείτε «ΟΚ, πρώτη φορά είναι; Οι μισοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν κριθεί αντισυνταγματικοί». Το ζήτημα είναι η κωμική διάθεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι αδυνατώ να χαρακτηρίσω αλλιώς το tweet του Νίκου Παππά που καταλογίζει ποινικές ευθύνες (sic) στην κυβέρνηση της ΝΔ για την κήρυξη της αντισυνταγματικότητας νόμου του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Υποκουλτούρα

Αντιδράσεις προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η κίνηση του Σωκράτη Μάλαμα να διακόψει τη συναυλία του στο Πέραμα Ρεθύμνου, το βράδυ της Δευτέρας, και να ζητήσει να κατέβει το πανό «Βιαστής Είναι» που αναφερόταν στην αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη και τούτο μάλιστα αφού όχι μόνο επέτρεψε την ανάρτηση πανό διαμαρτυρίας στη σκηνή, αλλά περίμενε υπομονετικά την «ομάδα αλληλέγγυων» να διαβάσουν κείμενό τους. Στην εποχή του wokism, αν δεν βγεις δημόσια να δηλώσεις ότι «ο Λιγνάδης είναι παιδοβιαστής», αυτομάτως γίνεσαι υπερασπιστής του. Η βαθιά φασιστική διαδικασία του cancelling είναι ο πιο εύκολος δρόμος να σβήσουμε ανθρώπους, να τους ξεφτιλίσουμε, να τους ισοπεδώσουμε. Τελευταίο θύμα ο Μάλαμας, ο οποίος ένιωσε και αυτός στο πετσί του τη γελοία υποκουλτούρα τοξικών, προβληματικών και βαθιά συμπλεγματικών μικρο-ανθρώπων.

 

Παρακολουθήσεις και άλλα δαιμόνια

Με αφορμή τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη ότι και το δικό του τηλέφωνο είχε τεθεί υπό παρακολούθηση το 2015, θα κάνω μια μικρή αναδρομή στα χρόνια της εθνοσωτηρίου κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Κατ’ αρχάς, αξίζει να θυμηθούμε τι γράφει στο βιβλίο του «Ανίκητοι Ηττημένοι» ο ίδιος ο Βαρουφάκης για το καθεστώς παρακολουθήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ. Επί λέξει, ο γραμματέας ισχυρίζεται ότι σε συνομιλίες τους με τον διοικητή της ΕΥΠ, Γιάννη Ρουμπάτη, του επιβεβαίωσε ότι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «ήταν αφοσιωμένα αλλού» και όχι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Πώς το ήξερε αυτό ο Ρουμπάτης; Δεν το εξηγεί ο Βαρουφάκης, αλλά ο καθείς μπορεί να καταλάβει. Στη συνέχεια της αφήγησης, ο Βαρουφάκης αποκαλύπτει ότι και το δικό του τηλέφωνο είχε τεθεί σε παρακολούθηση από μηχανισμούς που «πρέπει να είχαν ανοιχτή γραμμή με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας», γεγονός για το οποίο είχε ενημερώσει και τον Αλέξη Τσίπρα.

Τα όσα αναφέρει στο βιβλίο του ο Βαρουφάκης, τα επανέλαβε και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος, τον Αύγουστο του 2019 από βήματος Βουλής. Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα δήλωσε ότι «επί Ρουμπάτη το σκοτεινό κράτος λειτουργούσε εναντίον ακόμη και της κυβέρνησής μας».

Τον Απρίλιο του 2016, ξεσπά σάλος από το γεγονός ότι «κάποιοι» παρακολουθούσαν την τρόικα και διέρρευσαν στα WikiLeaks συνομιλία μεταξύ του Πολ Τόμσεν και της Ντέλια Βελκουλέσκου (του ΔΝΤ, ντε!), η οποία έθετε μεν εμπόδια στο κλείσιμο της αξιολόγησης, αλλά έδινε διαπραγματευτικά ατού στον Αλέξη Τσίπρα.

Στις 11 και 16 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε έλεγχος πενταμελούς κλιμακίου της ΑΔΑΕ στο σύστημα υποκλοπών της ΕΥΠ παρουσία και του προέδρου της Αρχής. Το πόρισμα εκδόθηκε στις 24 Ιουλίου 2017 και καταγράφει αφενός σειρά παρατυπιών, «κενά ασφαλείας» και «προβληματικές λειτουργίες», αφετέρου αλματώδη αύξηση στις νόμιμες παρακολουθήσεις κατά 45% (!), αύξηση ρεκόρ όλων των εποχών.

Και βλέπω κάτι φαιδρά πρωτοσέλιδα για «όργια παρακολουθήσεων από το παρακράτος της Δεξιάς» και πάω να σκάσω. Απ’ τα γέλια…