Blitzkrieg παραπληροφόρησης

Παρά τη στρατηγική ήττα που υπέστη το 2019, η οποία ήταν πρωτίστως ήττα κατά των λαϊκιστικών υποσχέσεων και της άκρατης ψευδολογίας, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να πτοείται.

Η χοντροκομμένη και μαρκετινίστικη επαναφορά μιας δικαιοσύνης, όπως τη φαντάζεται το κόμμα των λαϊκών δικαστηρίων, καμουφλαρίστηκε πίσω από σύνθημα «δικαιοσύνη παντού».

Εχω γράψει και παλαιότερα (22.2.2023) ότι το σύνθημα αυτό ήταν αντιγραφή του συνθήματος των Ιακωβίνων κατά τη Γαλλική Επανάσταση «Εκδίκηση και Δικαιοσύνη Παντού», το οποίο συνοψιζόταν στα εξής: συλλήψεις αντιφρονούντων, λαϊκά δικαστήρια και επιτόπου γκιλοτίνα.

Ωστόσο, στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ το σύνθημα αυτό είχε άδοξο φινάλε από τη στιγμή που έπεσε βαρύς ο πέλεκυς των δύο Ειδικών Δικαστηρίων. Η επόμενη μέρα βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ με δύο κατάδικους – ένας εκ των οποίων θα βρίσκεται κανονικά στα ψηφοδέλτια και όπως ακούγεται ενδέχεται να είναι και υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.

Παρά τις καταδίκες, κοινωνικές και ποινικές, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να αλλάζει γραμμή και πολιτική στόχευση. Αδιαφορώντας για οτιδήποτε έχει να κάνει με θετικές πολιτικές πρωτοβουλίες και πρόγραμμα διακυβέρνησης, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επιδίδεται σε έναν άνευ ορίων και ηθικών φραγμών πόλεμο λάσπης και δολοφονίας χαρακτήρων.

Μέρα παρά μέρα φαντάζεται, επινοεί και δημοσιεύει «σκάνδαλα» και απαιτεί διαγραφές στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, θεωρώντας ότι έτσι θα κερδίσει πόντους και τελικά τις εκλογές. Δεν έχει καμία απολύτως σημασία που τα «σκάνδαλα» αυτά είναι σαν τους πύργους στην άμμο.

Σημασία έχει να πέσει η λάσπη. Στοχεύοντας αποκλειστικά στους αναποφάσιστους, ο ΣΥΡΙΖΑ διασπείρει μαζικά fake news σε μια προσπάθεια να πείσει αφελείς και ευκολόπιστους.

Ο θρύλος θέλει τον όρο «Blitzkrieg», τον επιδρομικού τύπου πόλεμο δηλαδή, να χρησιμοποιείται από τη διαβόητη Βέρμαχτ – χωρίς ωστόσο αυτό να τεκμηριώνεται επαρκώς.

Δεν γνωρίζω αν ο ΣΥΡΙΖΑ μετέρχεται όμοιων τακτικών, αλλά είναι απολύτως βέβαιο ότι τέτοιου είδους επιδρομικές επιθέσεις παραπληροφόρησης δεν πρόκειται να ωφελήσουν. Κυρίως γιατί το ημερολόγιο δεν δείχνει ούτε 1940 ούτε 2015.

 

Quiz αποστασίας

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για κυβέρνηση από ένα κόμμα, αλλά με πολλά χρώματα. Κυβέρνηση patchwork, δηλαδή να «κλέψει» βουλευτές από άλλα κόμματα. Και το προαναγγέλλει μάλιστα! Μπορεί η οικογένεια Μητσοτάκη να έχει μακρά παράδοση σε αποστασίες, αλλά δεν είναι αυτό που αρμόζει στη χώρα».

Το εντός εισαγωγικών κείμενο ανήκει σε τέως πρωθυπουργό, που για να διατηρηθεί λίγους μήνες στην καρέκλα κατέκλεψε τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝ.ΕΛ., μία από την Ένωση Κεντρώων, έναν από το Ποτάμι και έναν από τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Και για να δώσω μια μικρή βοήθεια, εσχάτως αναγνωρίστηκε ως «μέγας μεταρρυθμιστής» από έγκυρο γαλλικό έντυπο.

 

Τηλεδιοίκηση και ψέματα

Τη Δευτέρα το πρωί στο OPEN, o Χρήστος Σπίρτζης ήρθε για άλλη μια φορά σε πολύ δύσκολη θέση. Ο Θάνος Πλεύρης παρουσίασε βίντεο της «εκλεκτής Σπίρτζη» πρόεδρου της ΡΑΣ, η οποία σε ακρόαση στις 13.11.2018 στη Βουλή παραδέχεται ότι στη Λάρισα δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση.

Και πώς να υπήρχε τηλεδιοίκηση στη Λάρισα το 2018, αφού η σύμβαση 717 ήταν κολλημένη στο υπουργείο Μεταφορών από το 2016 και τελικώς το σύστημα τηλεδιοίκησης Λάρισας παραδόθηκε, αφού ξεκόλλησε η σύμβαση, τον Νοέμβριο του 2022, με βάση τα πρωτόκολλα παράδοσης – παραλαβής που κατέθεσε ο υπουργός Υποδομών Γ. Γεραπετρίτης στην αρμόδια Επιτροπή.

 

Το δις εξαμαρτείν

Ο Κρίτων Αρσένης αποφάσισε να υποβάλει την υπ’ αριθμ. 579/20.3.2023 ερώτηση προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων για τα «εγκληματικά σχέδια για σταθμό παραγωγής ρεύματος από φυσικό αέριο στο Χαϊδάρι».

Ωστόσο, μόλις έλαβε το λόγο να αναπτύξει την ερώτησή του, δήλωσε προς τον παριστάμενο κ. Γεωργιάδη για ποιο λόγο παρίσταται στη Βουλή να απαντήσει (!). Ο βουλευτής εξεπλάγη μάλλον γιατί δεν ήξερε σε ποιον υπουργό έχει ο ίδιος υποβάλει ερώτηση.

Δύο τα τινά: α) είτε δεν ξέρει πώς λειτουργεί ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, β) είτε το ΜέΡΑ25 καταθέτει στη Βουλή ερωτήσεις που παίρνει από κάποιους έτοιμες, χωρίς καν να τις διαβάζουν.

Παρ’ όλα ταύτα, είναι η δεύτερη φορά που ο ίδιος βουλευτής καταλαμβάνεται να είναι πλημμελής στα καθήκοντα του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Την προηγούμενη φορά είχε υποβάλει ερώτηση για τον ΧΥΤΑ Φυλής στον Κύπριο υπουργό Εσωτερικών.

 

Φαρσέρ εκ Γαλλίας

«Αιφνιδιάστηκα όταν διάβασα το κύριο άρθρο του γαλλικού περιοδικού “Le point”, με τίτλο ‘’Ποιος Τσίπρας θα μεταρρυθμίσει τη Γαλλία;’’. Ζω την αντίφαση να με θεωρούν στην Ευρώπη μεταρρυθμιστή, αλλά εδώ ένα μεγάλο κομμάτι της αστικής τάξης, ιδίως της διαπλεκόμενης, να με θεωρεί ακραίο», έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στο Twitter και αίφνης αναφώνησα ότι αναγνωρίστηκε το μεταρρυθμιστικό μεγαλείο του ανδρός.

Διαβάζοντας βέβαια το άρθρο εις την γαλλικήν («Y a-t-il un Tsipras pour réformer la France?», «Le Point», 9.3.2023), αντελήφθην ότι ο πρόεδρος μάλλον έπεσε θύμα ενός κακόγουστου φαρσέρ. Το άρθρο λέει ότι αν θες να κάνεις σκληρές νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, βάλε έναν αριστερό να τις κάνει και δεν θα ανοίξει ρουθούνι.

Από το tweet καταλήγω ότι κάποιος έκανε πλάκα στον πρόεδρο, αλλά αυτός το πήρε σοβαρά και θεώρησε ότι ένα περιοδικό, που τον έκανε εξώφυλλο ως «τσαρλατάνο», τώρα τον εκθειάζει.