Τίνος ήταν οι «κολλητοί»;
Ολο το ζήτημα με τις παρακολουθήσεις στήθηκε πάνω σε ένα κουτοπόνηρο σκεπτικό. Γνωρίζοντας ότι οι επισυνδέσεις επιτρέπονται υπό την τήρηση των προϋποθέσεων που ορίζουν οι σχετικές διατάξεις. Επιστρατεύθηκαν λοιπόν «οι κολλητοί της κυβέρνησης που εμπορεύονται δράκους και κατασκοπευτικά λογισμικά, τα οποία εν κρυπτώ προμήθευσαν στον Μητσοτάκη και το πρωθυπουργικό γραφείο για να παρακολουθεί αυτούς που για τους Χ, Υ, Ζ λόγους δεν μπορεί να παρακολουθήσει η ΕΥΠ». Και ομολογουμένως ήταν πιασάρικο διότι υπήρχε έκθεση ανεξάρτητου καναδικού ινστιτούτου που διαπίστωσε απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του Ανδρουλάκη. Βέβαια στην πορεία, η «Καθημερινή» αποκάλυψε ότι οι «κολλητοί» έκαναν δουλειές με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το 2018 (Παρακολουθήσεις: Οι έξι απόρρητες συμβάσεις της KRIKEL, «Καθημερινή», 5.9.2022), αλλά αυτό το θάβουμε γιατί δεν βολεύει το αφήγημα. Και ερχόμαστε στο σήμερα: το ίδιο καναδικό Ινστιτούτο σε ανύποπτο χρόνο διαπίστωσε ότι τα έτη 2016-17, ένα άλλο λογισμικό ονόματι Pegasus «όργωνε» το δίκτυο της OTEnet και παρακολουθούσε άγνωστο αριθμό τηλεφώνων. Κατά την ίδια θεώρηση, οι «κολλητοί» τότε, τίνος ήταν;
Το ανέκδοτο με τη ΔΕΗ
Μακράν το πιο διασκεδαστικό κομμάτι της παρουσίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης και την επακόλουθη συνέντευξη Τύπου ήταν οι επανακρατικοποιήσεις με πρώτη και καλύτερη τη ΔΕΗ, όπου, κατά τις εξαγγελίες, το Δημόσιο θα ανακτήσει πλειοψηφικό ποσοστό που θα επιτρέπει να καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ, κυρίως για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι το 2014 ο Τσίπρας έλεγε στο Αμύνταιο «να μην τολμήσει ο Σαμαράς να πουλήσει τη ΔΕΗ» και ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει δημοψήφισμα για να αποφασίσει ο λαός». Ας αφήσουμε στην άκρη ότι όχι μόνο δεν έκανε δημοψήφισμα όταν ανέλαβε την εξουσία, αλλά έφερε ένα τρίτο μνημόνιο που είχε ρητό όρο την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου που κατέχει το κράτος στη ΔΕΗ μέσα στο 2018. Ας αφήσουμε στην άκρη ότι το ίδιο έτος (2018) η πώληση του ποσοστού αυτού υπολογίστηκε στο ευτελές ποσό των 100.000.000 (σελ. 135 Εισηγητικής Εκθεσης Προϋπολογισμού 2018). Το ζητούμενο είναι άλλο: Σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνονται;
Το δόγμα της γέφυρας
Κατά την έναρξη της εισβολής των ρωσικών στρατευμάτων του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, ο Αλέξης Τσίπρας εναντιώθηκε στην αποστολή πολεμικού υλικού στην κυβέρνηση του Κιέβου, ισχυριζόμενος ότι ο ρόλος της Ελλάδας είναι να αποτελεί «γέφυρα» και όχι «προκεχωρημένο φυλάκιο». Την ίδια θέση επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας και σε συνέντευξή του στην «ΕφΣυν» (25.6.2022). Δεν προκαλεί λοιπόν ιδιαίτερη έκπληξη ότι η ίδια αναφορά «για μια Ελλάδα-γέφυρα» έγινε και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Να συνεισφέρω στη συζήτηση λέγοντας ότι κατά τον Αμερικανό καθηγητή Σάμιουελ Λ. Σαρπ, οι μικρές σε μέγεθος και στρατηγικά σημαντικές χώρες πρέπει να αποφεύγουν την ιδιότητα της γέφυρας. Διότι οι γέφυρες συνωστίζονται σε καιρούς ειρήνης και ανατινάζονται σε καιρούς πολέμου.
Το φάντασμα της ΑΤΑ
Είναι φως φανάρι ότι ο μόνος τρόπος να αυξήσει ο ΣΥΡΙΖΑ κάπως τα ποσοστά του, όπως (θα) αποτυπώνονται στις δημοσκοπήσεις και στο λαϊκό υποσυνείδητο είναι να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ. Το 2015 η μίμηση αυτή αποδείχθηκε επιτυχημένη αφού έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αν και χωρίς να κατακτήσει την πολυπόθητη για την Κουμουνδούρου αυτοδυναμία. Δεν γνωρίζω ποιος εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα να νεκραναστήσει τη διαβόητη ΠΑΣΟΚική ΑΤΑ (αυτόματη τιμαριθμική αναπροσαρμογή) και να τη βαφτίσει ΜΤΑ (μηχανισμό τιμαριθμικής αναπροσαρμογής), αλλά σίγουρα τα συνδικάτα θα εκτιμήσουν υπέρ το δέον την επαναφορά της. Ιδίως αν αναλογιστούν το Βατερλό της πρώτης εφαρμογής επί ΠΑΣΟΚ και της διαβόητης πατέντας του «ετεροχρονισμού» που εφηύρε ο Γεράσιμος Αρσένης για να την καταργήσει σιωπηρώς και ησύχως.
Συμπεράσματα και απορίες για τις υποκλοπές
Οσο περνάει ο καιρός, διαπιστώνει και ο πλέον καλοπροαίρετος παρατηρητής ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένος στο θέμα των παρακολουθήσεων της ΕΥΠ, αλλά και στο θέμα των υποκλοπών από διάφορα λογισμικά παρακολούθησης. Τα δημοσιεύματα είναι συνεχή και μάλιστα –κατά πώς ακούγεται– έρχονται ακόμα μεγαλύτερες αποκαλύψεις για δημόσια πρόσωπα (πολιτικά και μη) που παρακολουθούνταν συστηματικά επί ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, από τα μέχρι τώρα δεδομένα και κυρίως από τις απαντήσεις (και μη) του Αλέξη Τσίπρα στη συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα και εγείρονται εύλογες απορίες.
Πρώτον: παρατηρείται μια αμηχανία σχολιασμού τόσο από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα όσο και από τα λοιπά στελέχη του κόμματος για τις συνεχείς αποκαλύψεις υποκλοπών κατά τα έτη της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το πλέον συγκλονιστικό είναι ότι δεν επιχειρήθηκε να διαψευστεί ούτε καν η αποκάλυψη «Των Νέων» (12/13.9.2022) για συστηματική σύνταξη από την ΕΥΠ πληροφοριακών δελτίων φυσικής και τηλεφωνικής παρακολούθησης 30 (ολογράφως τριάντα) πολιτικών, μεταξύ των οποίων και «4-5 κορυφαίοι υπουργοί», αλλά και η αποκάλυψη της ίδιας εφημερίδας για τη χρήση του λογισμικού Pegasus το 2016 μέσω του δικτύου της OTEnet.
Δεύτερον: η ανακολουθία των λεγομένων Ρουμπάτη στην κατάθεσή του στην Εξεταστική σε σύγκριση των όσων λέει ο ίδιος ο Τσίπρας για την υπόθεση παρακολούθησης Πιτσιόρλα. Ο μεν Ρουμπάτης αναφέρει ότι ενημέρωσε τον τότε πρωθυπουργό ανώνυμα «για έναν τεχνοκράτη», χωρίς να αποκαλύψει όνομα, ο δε Τσίπρας λέει και ξαναλέει ότι ενημερώθηκε ότι η παρακολούθηση αφορούσε τον Πιτσιόρλα και αποφάσισε να προχωρήσει για να μη θεωρηθεί συγκάλυψη.
Τρίτον: από τις αποκαλύψεις προκύπτει εκ του πλαγίου κάτι εξίσου σοβαρό. Από το κάδρο του ορυμαγδού των αποκαλύψεων για τις νόμιμες και παράνομες παρακολουθήσεις επί ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν παντελώς οι εκάστοτε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη (Πανούσης, Τόσκας, Γεροβασίλη). Οι αποκαλύψεις, οι τέως υπουργοί σε συνεντεύξεις τους, αλλά και ο ίδιος ο Ρουμπάτης πιστοποιούν ενημέρωση για όλες τις παρακολουθήσεις του ίδιου του τότε πρωθυπουργού.
Αν μη τι άλλο, εντυπωσιακό για κάποιον που διαρρηγνύει τα ιμάτιά του για την «πολιτική ευθύνη Μητσοτάκη».