Με κουκούλες οι σακούλες

Η είδηση της σύλληψης και προφυλάκισης ενός εκ των τριών κουκουλοφόρων μαρτύρων, με τις (ας πούμε) καταθέσεις των οποίων στήθηκε η δυσώδης σκευωρία της Novartis είναι από μόνη της εντυπωσιακή. Η κατηγορία που βαρύνει αυτόν και τους συνεργάτες του είναι σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κατ’ επάγγελμα απάτες με τραπεζικά προϊόντα. Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι ο συλληφθείς έκανε χρήση της ιδιότητάς του ως προστατευόμενου μάρτυρα για να προσδώσει ένα κάποιο κύρος στην παρουσία του για να εξαπατήσει πιο εύκολα ανυποψίαστους επιχειρηματίες. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που ο Φιλήστωρ Δεστεμπασίδης εμπλέκεται σε τέτοιες υποθέσεις. Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, ενώπιον της Ελένης Τουλουπάκη, ο διαφημιστής Εμμανουήλ Βουλκίδης είχε καταθέσει ότι ο διαβόητος «Μάξιμος Σαράφης», ως διευθυντής επικοινωνίας της Novartis, του είχε δώσει 1.049.000 ευρώ σε διαφήμιση, από τα οποία απαίτησε «επιστροφή» των 430.000 στο χέρι, που κατέληξαν στην τσέπη του. Η κατάθεση αυτή κατά το κοινώς λεγόμενο «θάφτηκε».

 

Γαργαλιστική λεπτομέρεια

Τα όσα κατέθεσε ενόρκως η γραμματέας του Χρήστου Καλογρίτσα πήραν το δρόμο τους για τον αρμόδιο εισαγγελέα ποινικής δίωξης. Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι η εμπλοκή στη διανομή των χρημάτων του Κύπριου δικηγόρου με τον κωδικό «Α2», ο οποίος κατά την κατάθεση της γραμματέως έφερνε μετρητά από την Κύπρο και ζητούσε συνοδεία για να κάνει τις διανομές στην Ελλάδα, επειδή φοβόταν μην τον κλέψουν. Σήμερα θα σας αποκαλύψω μια γαργαλιστική λεπτομέρεια: τω καιρώ εκείνω που κατά τη γραμματέα συνέβαιναν όλα αυτά, ο έμπιστος φίλος και επί χρόνια συνεργάτης του «Α2», δικηγόρος και ο ίδιος, ήταν ανώτατο στέλεχος στην περιβόητη Συνεργατική Τράπεζα Κύπρου, μια τράπεζα η οποία κατέρρευσε το 2018 λόγω κακοδιαχείρισης και έλλειψης κρατικής εποπτείας, με βάση το πόρισμα ελέγχου. Αύριο θα σας αποκαλύψω και κάτι πρακτικά της κυπριακής Βουλής σε ανύποπτο χρόνο (στην Ελλάδα βιώναμε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς) σχετικά «ξέπλυμα μαύρου χρήματος» και μαύρες σακούλες στην Ελλάδα από συγκεκριμένα πρόσωπα.

 

Οι υποκλοπές επί ΣΥΡΙΖΑ…

Ωσάν άλλος προφήτης, ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας δήλωσε με στόμφο ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών δεν κλείνει με την καταψήφιση της προτάσεως αλλά, αντιθέτως, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο. Χωρίς να το ξέρει, χωρίς να το αντιλαμβάνεται, η εν λόγω αποστροφή του λόγου του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι απολύτως ακριβής: μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η δικαστική απόφαση στην πολύκροτη υπόθεση της Greek Mafia, όπου ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων γιατί και οι 45.000 (!) υποκλοπές της ΕΥΠ κατά τα έτη 2016-2018 που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κρίθηκαν παράνομες καθώς πραγματοποιήθηκαν χωρίς εισαγγελική έγκριση.

 

…και οι τρεις επισημάνσεις

Εχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να διευκρινιστεί το πώς έγιναν αυτές οι 45.000 υποκλοπές της ΕΥΠ κατά τη χρονική περίοδο 2016-2018. Χρησιμοποιήθηκε παράνομα το σύστημα επισυνδέσεων της ΕΥΠ (LI) ή λογισμικό παρακολούθησης από ιδιώτη; Τρεις επισημάνσεις: α) στο δικαστήριο κατατέθηκε από την υπεράσπιση ότι οι υποκλοπές έγιναν με Pegasus, β) η χρήση του Pegasus έχει εντοπιστεί τα έτη 2016-2018 (οποία σύμπτωσις!) από το ανεξάρτητο ινστιτούτο του Καναδά Citizens Lab και μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Star, δεν το αρνήθηκε και γ) ο Τάσος Τέλλογλου είχε μιλήσει για τον «ίδιο ιδιώτη» που παρακολουθούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την εποχή κατά την οποία ήταν αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η υπόθεση «υποκλοπές» έχει πολύ ψωμί ακόμα.

 

Μάτι: ένας θάνατος διαρκής και αβάσταχτος

Οι καταθέσεις των διασωθέντων και των οικείων των θυμάτων στη διεξαγόμενη δίκη για την εγκληματική διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι τον Ιούλιο του 2018 είναι συγκλονιστικές. Είναι συγκλονιστικές ως προς την περιγραφή των γεγονότων, είναι συγκλονιστικές ως προς την απουσία έστω και ενός ψήγματος οργανωμένης κρατικής δομής και παρουσίας, είναι συγκλονιστικές για τον διαρκή και αβάσταχτο θάνατο που υποβάλλονται καθημερινά ξανά και ξανά οι επιζώντες και οι οικείοι τους.

Μία εκ των μαρτύρων, η Μαρία Διονυσιώτη, δακρυσμένη μίλησε στο δικαστήριο για τον τρόπο που η κόρη της αποφάσισε να αποχαιρετίσει τους ίδιους και τον σύζυγό της, υπαγορεύοντας στους διασώστες όσα ήθελε να πει στους αγαπημένους της λίγο προτού διασωληνωθεί: «Νοσοκομείο Ελπίς έγραφε το χαρτί. Σε αυτό ευχαριστούσε τον σύζυγό της Ανδρέα για την ευτυχισμένη ζωή που της χάρισε. Τους γονείς της και το ότι ήταν υπερήφανη που τη μεγαλώσαμε με αρχές και αξίες και ότι θα μας αγαπάει για πάντα. Το παρέδωσαν στον Αντρέα μαζί με ένα ζευγάρι καμένα αθλητικά παπούτσια. Ο διασώστης μας είπε “δεν έχω γνωρίσει τέτοια δυνατή κοπέλα, με εγκαύματα σε όλο της το σώμα, που αν δεν μας υπαγόρευε αυτό το γράμμα, δεν μας άφηνε να τη διασωληνώσουμε”. Δεν με άφηναν να τη δω στην Εντατική. Μου λέγανε ότι έχουν καεί λίγο τα ματάκια της, θα τη δεις αύριο. Την άλλη μέρα, μου έλεγαν, έχουν καεί λίγο τα χεράκια της, θα τη δεις αύριο. Πέρασαν 11 μέρες και τη Μαργαρίτα δεν την είδα ποτέ… Πέθανε στις 3 Αυγούστου… Αυτοί που έφυγαν βασανίστηκαν πολύ, πόνεσαν. Μαρτύρησαν και μαζί τους μαρτυρήσαμε και εμείς. Η ζωή μας έχει αλλάξει. Δεν είναι τίποτα ίδιο. Η Μαργαριτούλα μας, έκανε ασπίδα το κορμί της για να σώσει τον μπέμπη της. Εχει καεί η ψυχή μου μέχρι να κλείσω τα μάτια μου. Ετσι νιώθουμε όλοι όσοι χάσαμε τους δικούς μας ανθρώπους… Δεν τους βοήθησε κανείς… Πλήρης αδιαφορία για τα πάντα».