Νέο ρεσιτάλ ανακολουθίας

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δοκιμαστεί. Δεν ισχυρίζομαι ότι δεν κάναμε λάθη. Ενα πράγμα όμως ισχυρίζομαι: ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που γνώρισε η χώρα. Σεβαστήκαμε και το τελευταίο ευρώ του Ελληνα φορολογούμενου. Η δικαιοσύνη είναι το δικό μας DNA», είπε ο Αλέξης Τσίπρας στο θεσσαλονικιό ακροατήριό του, νομίζοντας ότι μιλάει σε επισκέπτες από την Μποτσουάνα ή το Τρινιδάδ Τομπάγκο. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Το κόμμα που έχει δύο υπουργούς σε Ειδικά Δικαστήρια ως κατηγορουμένους, το κόμμα που ως κυβέρνηση νομοθετούσε εκτός της συνταγματικής τάξεως (σωρεία νομοθετημάτων κηρύχθηκαν αντισυνταγματικά), το κόμμα που δεν σεβάστηκε τη λαϊκή ετυμηγορία του δημοψηφίσματος, το κόμμα που δεν σεβάστηκε τα εκατομμύρια του κόσμου που διαδήλωναν κατά της κατάπτυστης Συμφωνίας των Πρεσπών, το κόμμα που έκανε υποκλοπές στους πάντες χωρίς άδεια από τη Δικαιοσύνη, είναι κάπως ανακόλουθο να μιλάει για εντιμότητα και δικαιοσύνη. Οχι τίποτα άλλο, αλλά κάθε φορά που το λέει, θυμούνται όλοι τα πεπραγμένα του.

 

Οι κυπριακές δημοσκοπήσεις

Μεταξύ όλων των άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε και στις κυπριακές δημοσκοπήσεις λέγοντας: «Το αποτέλεσμα το βγάζουν οι εκλογές, όχι οι δημοσκοπήσεις. Χθες στην Κύπρο έπεσαν πάλι μόνο 12 μονάδες έξω, και πάλι όλως τυχαίως εις βάρος του υποψηφίου της Αριστεράς. Γι’ αυτό πιστέψτε με, όταν σας λέω μη φωνάζετε συνθήματα για την ανατροπή: Η ανατροπή έχει ήδη γίνει». Θα συμφωνήσω με τον Αλέξη Τσίπρα ότι το αποτέλεσμα το βγάζει η κάλπη. Ωστόσο, το υπόλοιπο που είπε δεν είναι αληθές. Οι δημοσκοπήσεις στην Κύπρο προέβλεψαν με επιτυχία τον νικητή του α΄ γύρου και τα ποσοστά που έδωσαν κατά την τελευταία εβδομάδα ήταν πολύ κοντά στα αποτελέσματα της κάλπης. Δεν ξέρω σε ποια δημοσκόπηση ακριβώς αναφέρεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης όταν μιλάει για 12 μονάδες απόκλιση. Ισως ήταν κάποιας δημοσκοπικής εταιρείας-φάντασμα που στήθηκε από κάποιο κόμμα μόνο και μόνο για να δημιουργήσει εντυπώσεις. Ποιος ξέρει…

 

ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ

«Στο κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου και που θεωρητικά μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι στην ιδεολογία του, μοναδικός αντίπαλος ήταν και είναι η Δεξιά. Στη σημερινή συγκυρία με πιο επιτακτικό τρόπο. Σήμερα δεν χωρά διμέτωπος. Είναι μονομέτωπος. Απέναντι στη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη», έγραψε η Ολγα Γεροβασίλη στο Twitter, έτσι ξεκάρφωτα, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά ότι το μεγάλο μαράζι του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πλήρης πασοκοποίηση του. Μάλιστα, το κόμμα της Κουμουνδούρου λιγουρεύεται τόσο έντονα να γίνει ΠΑΣΟΚ στη θέση του ΠΑΣΟΚ (όπως ο διαβόητος βεζίρης Ιζνογκούντ που ήθελε να γίνει χαλίφης στη θέση του χαλίφη) που υποπτεύομαι ότι το περιβόητο σύνθημα «ΠΑΣΟΚ, σώσε μας» το γράφουν στους τοίχους ΣΥΡΙΖΑίοι και όχι ΠΑΣΟΚοι.

 

Με φόρα, όπως η Αννίτα Πάνια!

Μόνο τυχαία δεν θα πρέπει να θεωρείται η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να τον προλογίσει η Πόπη Τσαπανίδου, την οποία μπαίνοντας στη σκηνή αγκάλιασε σφιχτά, προτού ξεκινήσει την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη. Η βορειοελλαδίτικη καταγωγή της εκπροσώπου Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βοηθάει στη συγκεκριμένη (δύσκολη για τον ΣΥΡΙΖΑ) εκλογική περιφέρεια. Το highlight της έναρξης της εκδήλωσης όμως δεν ήταν τα σφιχταγκαλιάσματα μεταξύ του προέδρου του κόμματος και της υφισταμένης του, αλλά το κάλεσμα της Πόπης Τσαπανίδου στον Αλέξη Τσίπρα να ανεβεί στο βήμα όταν αναφώνησε «Πρόεδρε, έλα, έλα με φόρα», θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές της ελληνικής τηλεόρασης που η Αννίτα Πάνια φώναζε «Με φόρα» σ’ ένα show του ΑΝΤ1 το οποίο τελικά πήγε άπατο…

 

Ελληνικό limit up στον «δείκτη δημοκρατίας»

H τελευταία έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα δημοκρατίας ανά τον κόσμο αποδεικνύει ότι εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει δήθεν εκτροπή και έκπτωση των θεσμών, οι ανεξάρτητοι διεθνείς παρατηρητές επισημαίνουν ότι ο υπόλοιπος κόσμος έχει εντελώς διαφορετική εικόνα για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα το 2022, μέσα σε μόλις έναν χρόνο, ανέβηκε 9 θέσεις στην κλίμακα, στον «δείκτη δημοκρατίας» καταγράφοντας μια από τις πέντε καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά τη βελτίωση της δημοκρατίας στον κόσμο. Ειδικότερα, η συνολική βαθμολογία της χώρας ανήλθε στο 7,97 το 2022, από 7,56 το 2021. Ετσι, για το 2022 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 25η θέση, από την 34η θέση το 2021. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι βρίσκεται σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως η Ιταλία (34η θέση) και το Βέλγιο (36η θέση), ενώ κατατάσσεται πιο ψηλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (30ή θέση).

Η έκθεση λαμβάνει υπόψη πέντε παράγοντες (εκλογική διαδικασία και πλουραλισμός, λειτουργία της κυβέρνησης, πολιτική συμμετοχή, δημοκρατική πολιτική κουλτούρα και ατομικές ελευθερίες), βάσει των οποίων προκύπτει η βαθμολογία κάθε χώρας. Καταγράφονται επίσης ζητήματα και παρατηρήσεις που αφορούν την ελευθερία του Τύπου. Κάνοντας μια αντιπαραβολή των τελευταίων επιδόσεων της Ελλάδας με τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που αυτοπροβάλλεται σήμερα ως η δύναμη που θα αποκαταστήσει –όπως ισχυρίζεται– το κράτος δικαίου, τη δικαιοσύνη και τη δημοκρατία, μπορεί να διαπιστώσει κανείς το εξής: το 2018, που ήταν η τελευταία πλήρης χρονιά διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα κατατασσόταν στην 40ή θέση σε σύνολο 167 χωρών –προτελευταία στην Ευρώπη, ακριβώς πάνω από την Τουρκία, με βαθμολογία 7,29.

Οσον αφορά τις επιμέρους παρατηρήσεις, ανάμεσα στα άλλα αναφέρονται αγκυλώσεις στην ελευθερία του Τύπου και επίσης γίνεται αναφορά στο ζήτημα των παρακολουθήσεων και στη νέα νομοθεσία που θεσπίστηκε. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η άνοδος της Ελλάδας κατά 9 θέσεις έγινε αφού λήφθηκαν υπόψη και οι παρατηρήσεις, γεγονός που αποδεικνύει περίτρανα την αλματώδη πρόοδο που έχει συντελεστεί σε μόλις τρία χρόνια.