Κλιμάκιο της ΝΔ αποτελούμενο από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, τον βουλευτή του νομού Γιάννη Αντωνιάδη, τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκο, τον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής Νικόλαο Κουλοχέρη και την γραμματέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρώπινων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Μαρία Νάτσιου επισκέφθηκε το νομό Φλώρινας.

Ο κ. Γεωργαντάς στις δηλώσεις του τόνισε: «Πολιτική απόφαση της κυβέρνησης είναι η στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την ελληνική ύπαιθρο ζωντανή και για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να στηρίξουμε την αγροτική οικονομία».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Δημαρχείο Φλώρινας όπου συναντήθηκε με το δήμαρχο, τον αντιπεριφερειάρχη Σωτήριο Βόσδου και τον δήμαρχο Πρεσπών ενώ συμμετείχε σε διαδοχικές συσκέψεις με φορείς Αγροτικών Συλλόγων της Π.Ε. Φλώρινας καθώς και με τον πρόεδρο Νικόλαο Ευαγγέλου και τα μέλη της ΔΕΕΠ Φλώρινας.

Ο υπουργός αμέσως μετά πραγματοποίησε επίσκεψη στο αρδευτικό δίκτυο Παρορίου, ξεναγήθηκε σε επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής και συναντήθηκε με το δήμαρχο Αμύνταιου Άνθιμο Μπιτάκη στην έδρα του Δήμου.

Ο κ. Γεωργαντάς ανέφερε επίσης ότι η κλιματική κρίση έχει θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα της διατροφικής επάρκειας και έχει φέρει σε πρώτο πλάνο τον πρωτογενή τομέα.

«Βιώνουμε μια δύσκολη περίοδο στην οποία ο πρωτογενής τομέας είναι πλέον κεντρικό σημείο αναφοράς σε κάθε χώρα», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει στηρίξει την αγροτική παραγωγή με στοχευμένα μέτρα που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. «Με την ολοκλήρωση των φραγμάτων και του αρδευτικού δικτύου στηρίζουμε την προσπάθεια των αγροτών για αύξηση της παραγωγής, ενώ ταυτόχρονα φροντίζουμε για τη μείωση του κόστους παραγωγής, αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τον υδατικό εθνικό πλούτο».

Ειδικά στη Φλώρινα με το αρδευτικό της Τριανταφυλλιάς (προϋπολογισμού 43,5 εκατ. ευρώ), αναμένεται να αρδευτούν πάνω από 18.000 στρέμματα, ενώ το αρδευτικό των Πρεσπών, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αρδεύσει 13.600 στρέμματα, αναμένεται να λειτουργήσει στην επόμενη διετία.

Το έργο επέκτασης του αρδευτικού του Παρορίου, ύψους 4 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει επί πλέον αγωγούς 23 χιλιομέτρων και θα αρδεύσει 3.630 στρέμματα.

Ιδιαίτερη αναφορά ο κ. Γεωργαντάς έκανε στο ρόλο του ΕΛΓΑ, ο οποίος, όπως θύμισε, από τον Ιανουάριο του 2021 σήμερα έχει καταβάλει στους παραγωγούς περισσότερα από 500 εκατ. ευρώ και τόνισε, με δεδομένη την κλιματική κρίση, την ανάγκη ενίσχυσης της αντιχαλαζικής προστασίας, ώστε να περιοριστεί η έκταση των ζημιών. Θύμισε δε ότι η αντιχαλαζική προστασία επιδοτείται με 80%. Ιδιαίτερα για τις πληρωμές της χαλαζόπτωσης του Ιουνίου 2022, τόνισε ότι το πιθανότερο θα γίνει εξόφληση εντός του Δεκεμβρίου, δηλαδή μόλις έξι μήνες μετά. Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές στο προανθικό στάδιο, τόνισε ότι ενώ είχαν δεσμευθεί 20 εκατ. ευρώ, έχουν γίνει πληρωμές 13,5 εκατ. ενώ τα 6,5 εκατ. ευρώ που υπολείπονται να δοθούν σε δικαιούχους, εξετάζεται να δοθούν μέσω άλλης διαδικασίας, το πιθανότερο με de minimis.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε ότι η κυβέρνηση εν μέσω ενεργειακής κρίσης, όχι μόνο στηρίζει τους αγρότες με στοχευμένα μέτρα, αλλά δημιουργεί τις συνθήκες ανάπτυξης.

Σημείωσε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες ανοίγει η πλατφόρμα για την κατάθεση τιμολογίων για την ενίσχυση των 60 εκατ. ευρώ που αφορά στα λιπάσματα, ενώ μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να καταβληθεί στους κτηνοτρόφους η ενίσχυση των 89 εκατ. ευρώ. Παράλληλα αναφέρθηκε στα μεγάλα προγράμματα του ΠΑΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη. Θύμισε ότι τρέχει το μεγαλύτερο πρόγραμμα που έχει γίνει ποτέ στη χώρα για τη βιολογική παραγωγή ύψους 705 εκατ. ενώ στη Δυτική Μακεδονία καλύφθηκε το 100% στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Επίσης σημείωσε ότι στις συνδεδεμένες ενισχύσεις εντάχθηκαν βοειδή, μαλακό σιτάρι και αραβόσιτος.

Παράλληλα κάλεσε τους αγρότες να αξιοποιήσουν το νέο μέτρο που θα υπάρχει στα Σχέδια Βελτίωσης για αγορά όμορης γης με επιδότηση. Αναφερόμενος στις δυνατότητες χρηματοδότησης των αγροτών αναφέρθηκε στο νέο Πρόγραμμα Μικροδανείων σε συνεργασία με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις μέχρι 25.000 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους εργάτες γης είπε ότι γίνονται διακρατικές συμφωνίες για μετάκληση εργατών και ανακοίνωσε την επιδότηση οικίσκων για διαμονή εργατών γης κατά 50%, μέσα από τα νέα Σχέδια Βελτίωσης. Και υπενθύμισε ότι ισχύει ακόμη ο νόμος που δίνει τη δυνατότητα εργασίας ακόμα και σε παράτυπα εισελθόντες στη χώρα μας εργαζόμενους.

Ο ΥπΑΑΤ κάλεσε τους αγρότες να ενταχθούν σε συνεργατικά σχήματα, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει θεσμικά μέτρα στήριξης των συνεργατικών σχημάτων.

Σημείωσε δε ότι στην Ευρώπη μέσω συνεταιρισμών και Ομάδων Παραγωγών διακινείται το 65% της παραγωγής ενώ στην Ελλάδα μόνο το 20%.

Παράλληλα με τη συμμετοχή τους στο βασικό πρόγραμμα του κλιμακίου, οι γενικοί γραμματείς Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Εμμανουήλ Γραφάκος και Οικονομικής Πολιτικής Νικόλαος Κουλοχέρης, επισκέφθηκαν το ΕΒΕ Φλώρινας αλλά και το Εργατικό κέντρο όπου και έκαναν συναντήσεις, συνομίλησαν με εκπροσώπους του Εμπορικού Συλλόγου Αμυνταίου και συναντήθηκαν με μέλη και στελέχη της ΔΗΜΤΟ Αμυνταίου.

PIXABAY

Ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Γραφάκος στις δηλώσεις του τόνισε: «Η περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας υπήρξε πρωτοπόρος στην διαχείριση των αποβλήτων όταν πριν από κάποια χρόνια δημιούργησε την πρώτη μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στη χώρα μέσω του ΦΟΔΣΑ της ΔΙΑΔΥΜΑ. Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας πρωτοπορεί και στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. Πριν από λίγες μέρες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου στην μονάδα διαχείρισης αποβλήτων στην Κοζάνη, το οποίο θα αξιοποιείται ενεργειακά από τη δημοτική επιχείρηση τηλεθέρμανσης του Δήμου Αμυνταίου. Έτσι με φθηνό δευτερογενές καύσιμο, πράσινο καύσιμο, θα παράγεται και ηλεκτρική ενέργεια και τηλεθέρμανση μέσω του σχετικού δικτύου της πόλης. Η κυβέρνηση στήριξε όλη αυτή τη διαδικασία που πετυχαίνει μείωση των αποβλήτων που θα οδηγούνται σε ταφή, παραγωγή πράσινης ενέργειας με τελικούς ωφελούμενος τον πολίτη και το περιβάλλον. Η κυβέρνηση υλοποιεί την κυκλική οικονομία».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής κ. Κουλοχέρης, τόνισε ότι αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας να αφουγκράζεται την περιφέρεια και ιδιαίτερα τον πρωτογενή τομέα, κάτι το οποίο πράττει η παρούσα κυβέρνηση κάνοντας έναν τιτάνιο αγώνα. Θύμισε δε ότι η κυβέρνηση έχει δώσει σε 3.000 επαγγελματίες κι επιχειρήσεις μόνο μέσα από επιστρεπτέες προκαταβολές στη Φλώρινα άνω των 18 εκατ. ευρώ.

Η γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΝΔ, Μαρία Νάτσιου τόνισε ότι η κυβέρνηση δίνει βάση στην καθημερινότητα του Έλληνα. Σημείωσε δε ότι εφέτος θα δοθεί στην περιοχή προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης κατά 25%.