Στη νέα εφαρμογή για την ψηφιακή έκδοση ιατρικών βεβαιώσεων που παρουσιάστηκε πριν από λίγο στο υπουργείο Υγείας, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

«Μια νέα εφαρμογή έρχεται να προστεθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Είναι αυτή των ιατρικών βεβαιώσεων, η οποία μαζί με τις συνταγογραφήσεις και τα παραπεμπτικά σημειώματα θα παρέχονται ψηφιακά. Δηλαδή θα μπορεί κάποιος να εκδώσει ηλεκτρονικά την ιατρική βεβαίωση που χρειάζεται για να γραφτεί για παράδειγμα σε ένα γυμναστήριο, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα είναι διαθέσιμες και στο app MyHealth», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά στην πορεία του προγράμματος «Ελευθερία», ο κ. Γεωργαντάς σημείωσε ότι σήμερα ξεπερνάμε τους 6 εκατ. πλήρως εμβολιασμένους πολίτες, ενώ αυτοί που που έχουν εμβολιαστεί έστω με τη μια δόση ανέρχονται στους 6,4 εκατ. Τόνισε δε ότι το ποσοστό δεν είναι ικανοποιητικό λόγω της μετάλλαξης Δέλτα και γι’ αυτό γι’ αυτό γίνονται προσπάθειες να υπάρξει μια κινητικότητα όσο το δυνατόν εντονότερη στον εμβολιασμό από δω και πέρα. Σχετικά με τους κατ’ οίκον εμβολιασμούς, επισήμανε ότι από τους 10.500 πολίτες που ζήτησαν να εμβολιαστούν στις οικίες τους, ήδη οι 8.500-9.000 το έχουν κάνει ήδη.

Ερωτηθείς για τα πλαστά πιστοποιητικά, δήλωσε ότι οι όποιες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί αφορούν σε υπάλληλους που είναι μέσα στο σύστημα και εκμεταλλεύτηκαν την πρόσβαση σε αυτό για να καταχωρήσουν ψευδείς βεβαιώσεις. «Επειδή το σύστημα είναι ψηφιοποιημένο, οι περιπτώσεις αυτές έχουν εντοπιστεί. Αυτό το θέμα προέκυψε μετά τις 15 Ιουλίου που ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και αφορά κατά βάση στους υγειονομικούς» κατέληξε.