Την ανάγκη μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα, από τον τρόπο παραγωγής μέχρι τον τρόπο μεταποίησης των προϊόντων, υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς κατά την τοποθέτησή του στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Κάτι που όπως είπε πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις όπως η επισιτιστική κρίση των προηγούμενων ετών που «έδειξε πόσο εύκολο είναι να φανούν ελλείψεις στον διατροφικό τομέα».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μίλησε για την ανάγκη παραγωγής μεγαλύτερων ποσοτήτων τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα, λόγω της μεγάλης αύξηση του πληθυσμού της γης.

Ωστόσο οι δράσεις για επίτευξη αυτού του στόχου είναι αναγκαίο «να είναι φιλοπεριβαλλοντικές γιατί αν δεν είναι φιλοπεριβαλλοντικές θα συνεχιστεί η κλιματική κρίση» συμπληρώνοντας «Από τη μια πρέπει να παράξουμε περισσότερο από την άλλη να παράξουμε με σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί αν συνεχίσουμε να έχουμε αυτές τις επιπτώσεις στο περιβάλλον τότε η κλιματική κρίση θα είναι πραγματικά μη ελεγχόμενη».

Η «Πράσινη Συμφωνία» όπως σημείωσε «είναι ένα στοίχημα που έχει γίνει κατανοητό από την Ευρώπη αλλά μένει να δούμε πως θα υλοποιηθεί. Να μπορέσουμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε αυτές τις δυο αναγκαιότητες: την αύξηση της παραγωγής με φιλοπεριβαλλοντικό πρόσημο»

Η λύση όπως εκτίμησε ο κ. Γεωργαντάς είναι η χρήση της τεχνολογίας.

«Η τεχνολογία πρέπει να μπει στον πρωτογενή τομέα» είπε και συμπλήρωσε ότι μέσω αυτής «θα έχουμε χρήση λιγότερου νερού, λιγότερου φυτοφάρμακου, θα έχουμε την καλή ενημέρωση και πληροφορία για τα καιρικά φαινόμενα έτσι ώστε να μπορούν να προστατευθούν οι παραγωγές, θα έχουμε καλύτερες θερμοκηπιακές καλλιέργειες κ.α».

«Συνολικά όμως σε όλη αυτή τη διαχείριση, που χρειάζονται και πολλά χρήματα για τη δημιουργία των υποδομών, είναι αναγκαίο πραγματικά η τεχνολογία να μπει στην καθημερινότητα του αγρότη» δήλωσε.

Μιλώντας για τις υποδομές στον αγροτικό τομέα ο κ. Γεωργαντάς έκανε αναφορά στα αρδευτικά δίκτυα σημειώνοντας ότι είναι «απαραίτητο οι υδάτινοι πόροι να αξιοποιούνται με τον καλύτερο τρόπο και αυτό δυστυχώς στη Ελλάδα δεν γίνεται γιατί το δίκτυο έχει γίνει πριν από 50-60 χρόνια».

EUROKINISSI

Παράλληλα έκανε αναφορά στην ενεργειακή αυτονομία που είναι εφικτή να αποκτήσει ο Έλληνας παραγωγός. «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να δημιουργηθούν εκείνες οι υποδομές, που ο αγρότης δεν θα σκέφτεται καθόλου την κατανάλωση της ενέργειας» είπε ο υπουργός επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα για μικρά φωτοβολταϊκά σε αγροτικές περιοχές για αγρότες και κτηνοτρόφους.

Σημείωσε ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στην κουλτούρα παραγωγής, «στον τρόπο με τον οποίο επιδιώκουμε από το κράτος να μας στηρίξει και σε τι επιδιώκουμε να μας στηρίξει. Όλο αυτό θέλει πολλή δουλεία» υπογράμμισε.

Ο κ. Γεωργαντάς μίλησε επίσης για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν τα συνεργατικά σχήματα και συνεταιρισμοί. Τόνισε ότι στη χώρα μας μέσω συνεργατικών σχημάτων διακινείται περίπου το 20% του παραγόμενου αγροτικού προϊόντος όταν στη Ευρώπη το ποσοστό ανεβαίνει πάνω από 60%.

Σημείωσε ότι η πολιτεία θέλει να στηρίξει τον πραγματικό παραγωγό τον οποίο «θέλουμε να τον στηρίξουμε απέναντι στην κλιματική κρίση, απέναντι στην ενεργειακή κρίση αλλά όλο αυτό πρέπει να γίνεται με τη στόχευση της παραγωγής.

Τέλος, έκανε αναφορά στη παρέμβαση που έγινε προ μηνών μαζί με το υπουργείου Οικονομικών όπου πλέον δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα ή παραδίδουν το προϊόν τους μέσω συμβολαιακής γεωργίας να έχουμε έκπτωση 50% στο φόρο εισοδήματος. «Όλο αυτό για να μπορέσει ο επαγγελματίας να παράξει χωρίς το άγχος των φορολογικών βαρών αλλά και για μπορούμε να ιχνηλατούμε το προϊόν, να είναι φολογημένο και να μπορούμε να το παρακολουθούμε».

«Υπάρχει πολύ καλό προϊόν στη χώρα μας. Πρέπει να παράξουμε αλλά αυτό πρέπει να γίνει πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον και την “Πράσινη Συμφωνία”» κατέληξε.