Για το έργο της κυβέρνησης στην ανάπτυξη του εμπορίου των αγροτών και στη στήριξη των παραγωγών μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς στη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης φρέσκων φρούτων και λαχανικών Freskon στην Θεσσαλονίκη.

Η συγκεκριμένη έκθεση η οποία αποτελεί διεθνές εμπορικό γεγονός και επίκεντρο των εξελίξεων στον κλάδο των φρέσκων προϊόντων, θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Απριλίου.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συνάντηση παραγωγών και ομίλων του διεθνούς λιανεμπορίου, αλλά και εγχώριων και ξένων διακινητών στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η Freskon έχει ως στόχο την ανάδειξη των εξαιρετικών φρέσκων προϊόντων, την ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών τους και τη διεύρυνση συνεργασιών του κλάδου, μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση με στοχευμένο πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, διεθνή συνέδρια, παράλληλες εκδηλώσεις και παρουσιάσεις καινοτόμων προϊόντων.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Δημήτρης Γαλαμάτης, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας και εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δ. Θεσσαλονίκης και της Δυτικής Ελλάδας που είναι και η τιμώμενη περιφέρεια.

 

Γεωργαντάς: «Είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίζουμε τους παραγωγούς»

«Όλοι γνωρίζουμε την σημαντικότητα που έχει ο πρωτογενής τομέας. Με γοργούς ρυθμούς θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αλλαγές στο νέο παραγωγικό μοντέλο στον πρωτογενή τομέα. Είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάμε την παραγωγή και να στηρίζουμε τους παραγωγούς. Παρά την υγειονομική κρίση το προηγούμενο χρονικό διάστημα, έχουμε θετικό πρόστιμο στον τομέα των εξαγωγών τροφίμων και ποτών. Εμείς θα πρέπει να βοηθούμε τον παραγωγό να μην έχει εμπόδια στην παραγωγή του. Επίσης μειώσαμε το φόρο, δρομολογήσαμε νέα προγράμματα ύδρευσης και δώσαμε πολλά κίνητρα στον μεταποιητικό τομέα», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γεωργαντάς ο οποίος επισήμανε ότι ο Έλληνας παραγωγός θα πρέπει να παράγει και να προωθεί τα προϊόντα του στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε πως: «μέσα από αυτή την έκθεση έχουμε προσδοκίες για καλύτερες συμφωνίες. Ο κόπος των αγροτών θα πρέπει να πιάνει τόπο. Η Freskon αποτυπώνει την Ελλάδα».

Τέλος, ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Τάσος Τζήκας αναφέρθηκε στο μέγεθος της έκθεσης επισημαίνοντας πως: «έχουν κλειστεί πολλά ραντεβού. Έχουν πάρει μέρος 217 εκθέτες από 12 χώρες και 190 εμπορικοί αντιπρόσωποι από 34 συνολικά χώρες. Είναι μια έκθεση που την χρειάζεται η Ευρώπη».