Στη δημοσιότητα δόθηκε η απόφαση για ένταξη πράξεων στο πλαίσιο της 5ης Πρόσκλησης του Μέτρου 11 για Βιολογική Παραγωγή, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, ύψους 705.050.617 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε 56.701 και όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα βιολογικής παραγωγής που έχει προκηρυχθεί ποτέ μέχρι σήμερα, και είναι διευρυμένο καθώς περιλαμβάνονται οι δενδρώδεις καλλιέργειες και η μελισσοκομία.
«Στηρίζουμε στην πράξη την βιολογική παραγωγή. Τα βιολογικά προϊόντα δίνουν ένα θετικό προσανατολισμό σε ένα ελπιδοφόρο αύριο για την ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία. Με σχεδιασμό και όραμα ενισχύουμε τους παραγωγούς βιολογικών προϊόντων, δημιουργώντας στέρεα θεμέλια» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς και πρόσθεσε «Διευρύνουμε τις επιλέξιμες καλλιέργειες και δίνουμε τη δυνατότητα σε νέους βιοκαλλιεργητές να μπουν στο πρόγραμμα ενισχύοντας την προστιθέμενη αξία των προϊόντων τους ,ενώ ταυτόχρονα προσφέρουμε ευκαιρίες για αυξημένο εισόδημα στους παραγωγούς. Αξιοποιούμε κάθε ενωσιακό πόρο για να στηρίξουμε το μέλλον της ελληνικής παραγωγής.
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος ανέφερε ότι «τα βιολογικά προϊόντα παρουσιάζουν μεγάλη ζήτηση από τους καταναλωτές παγκοσμίως. Τάση η οποία γιγαντώθηκε και εν μέσω πανδημίας. Η Ελλάδα βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Για αυτό στηρίζουμε τα εγχώρια βιολογικά προϊόντα, τα οποία άλλωστε, χάρις στην υψηλή τους ποιότητα, έχουν κερδίσει την προτίμηση εκατομμυρίων καταναλωτών σε κάθε μεριά του πλανήτη». Συμπλήρωσε πως «Είναι στρατηγική μας επιλογή η υποστήριξη της παραγωγής ασφαλών και με υψηλή διατροφική αξία τροφίμων. Στρατηγική με οφέλη και για τους καταναλωτές και για τους παραγωγούς».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, για τις αροτραίες καλλιέργειες το συνολικό ποσό χρηματοδότησης ανέρχεται σε 165.971.949 ευρώ και ο συνολικός αριθμός των επιδοτούμενων παραγωγών σε 8.110, για τις μόνιμες καλλιέργειες ο προϋπολογισμός της χρηματοδότησης αγγίζει τα 186.356.478 ευρώ και θα επιδοτηθούν 29.454 παραγωγοί, ενώ για τη βιολογική κτηνοτροφία 302.169.761,73 ευρώ με επιδοτούμενους 16.120 παραγωγούς. Τέλος, για τη μελισσοκομία τέλος, θα διατεθεί το ποσό των 50.552.428,7 ευρώ σε 3.017 δικαιούχους.