Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ζήτησε στη δευτερολογία της από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη καθαρές απαντήσεις και συγκεκριμένες δεσμεύσεις σε τρία κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη , το κοινωνικό κράτος και την αποκατάσταση των χαμένων εισοδημάτων.«Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού», τόνισε η κ. Γεννηματά επισημαίνοντας ότι η κυβερνητική πολιτική είναι βαθιά συντηρητική , με λίγο από λαϊκή δεξιά.
Αναλυτικά η δευτερολογία της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, κατά τη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης στη Βουλή
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Μετά τον Πρωθυπουργό και οι αρμόδιοι Υπουργοί επέλεξαν να κρατήσουν κλειστά χαρτιά. Η Κυβέρνηση άφησε πολλά θέματα ακάλυπτα, εκκρεμή και αναπάντητα.
Όμως για να πάει η χώρα μπροστά, για να βγει η Ελλάδα οριστικά από την κρίση χρειάζονται ΚΑΘΑΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ και ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ.
Θα σταθώ μόνο σε αυτά που νομίζω ότι είναι κρίσιμα τόσο για την πορεία της οικονομίας και την ανάπτυξη όσο και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Η Ελλάδα χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο, ελληνικής ταυτότητας και ιδιοκτησίας, σχέδιο μέσα από το οποίο θα ανακτήσουμε αξιοπιστία, εμπιστοσύνη και τελικά τη χαμένη κυριαρχία. Σχέδιο μέσα από το οποίο θα ωφεληθεί η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού.
Σε μια χώρα που οι άνθρωποι βασανίζονται από τις ανισότητες δεν χωρά η θεωρία περί τέλους των ιδεολογιών. Μας είπατε ότι η πολιτική σας δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο. Έχει, το ξέρετε και το κρύβετε. Είναι βαθιά συντηρητικό, με ολίγο από λαϊκή δεξιά. Κάθε Κυβέρνηση ενδιαφέρεται για την αποτελεσματικότητα. Ποιος όμως είναι ο δικός σας στόχος; Να αυξήσουν κάποιοι απλά τα κέρδη τους; Οι πολιτικές σας δεν είναι ανεξάρτητες από την ιδεολογία σας. Ιδεολογία και αποτέλεσμα για μας πάνε μαζί για να διασφασλίζουν ότι το αποτέλεσμα μοιράζεται δίκαια.
Ο πυρήνας της ομιλίας σας ήταν οι φορολογικές ελαφρύνσεις, οριζόντιες και άμεσες. Είναι αλήθεια ότι οι φόροι που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι δυσβάστακτοι και καθηλώνουν την οικονομία σε διαρκή στασιμότητα και υψηλή ανεργία.
Σήμερα έχουμε τις δικές σας οικονομικές εξαγγελίες και θέλω να σας θέσω τρία ερωτήματα:
Πού είναι το σχέδιο σας ότι οι μειώσεις φόρων που κάνετε οδηγούν σε επενδύσεις;
Κάνετε φοροελαφρύνσεις, συμφωνούμε ότι πρέπει να γίνουν. Δεδομένου ότι διατηρείτε τους υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα το ερώτημα είναι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για την υλοποίηση τους. Ή θα δούμε πάλι -όπως επί ΣΥΡΙΖΑ- περικοπές Κοινωνικών Δαπανών, κατάρρευση των Νοσοκομείων, και δραστικές μειώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων;
Προχωράτε χωρίς καμία πειστική πρόβλεψη για το πώς θα πυροδοτήσουν την πολυπόθητη ανάπτυξη.
Ο πρόεδρος του ESM, ο κύριος Ρέγκλιγκ, τις προηγούμενες μέρες, προειδοποίησε δημόσια ότι για να έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη η δημοσιονομική χαλάρωση, πρέπει ο δημοσιονομικός χώρος που εξοικονομείται να πηγαίνει όχι μόνο σε φοροελαφρύνσεις, αλλά και σε επενδύσεις.
Εσείς έχετε στ’ αλήθεια καμιά πρόταση ενίσχυσης των δημοσίων επενδύσεων, των υποδομών, των εξαγωγικών επιχειρήσεων και της παραγωγής; Ή απλώς περιμένετε το θαύμα; Oι φόροι που μειώνετε να ειδοποιήσουν την ανάπτυξη να καταφθάσει;
Πώς θα αποφύγετε κύριε Πρωθυπουργέ το φιάσκο του 2006, που και τότε η ΝΔ ελάττωσε την φορολογία των επιχειρήσεων και τους φόρους περιουσίας, αλλά ανάπτυξη δεν εμφανίστηκε. Μόνο αυξήθηκαν τα εταιρικά κέρδη, μειώθηκαν τα έσοδα και μετά πήραμε την κατηφόρα.
Το δεύτερο θέμα που αφήσατε στην τύχη του είναι το Υπερταμείο. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ – που κατά τα άλλα μάχεται τον νεοφιλελευθερισμό και το ΔΝΤ – το επέβαλε παραχωρώντας την απομένουσα δημόσια περιουσία για 99 χρόνια στους δανειστές.
Πιστεύει κανείς στα σοβαρά ότι μια χώρα που έχει τόσο βάναυσα ακρωτηριάσει την εθνική της κυριαρχία στην δημόσια περιουσία, μπορεί να έχει σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη;
Τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Θα το διατηρήσετε ως απόδειξη της δικής σας συμμόρφωσης στους δανειστές ή θα το αλλάξετε;
Ο χαρακτήρας του Υπερταμείου είναι απαξιωτικός για την χώρα και πρωτοφανής για τα θεσμικά δεδομένα της ΕΕ. Είναι ακραίος ακόμα και για όρους αποικιοκρατίας.
Χρειάζεται να πάρουμε ξανά τον εθνικό έλεγχο του Υπερταμείου και να πάψει να λειτουργεί ως λογαριασμός υποθήκης της δημόσιας περιουσίας στους πιστωτές. Στόχος πρέπει να είναι η εξέλιξη του σε ένα Ταμείο Εθνικής Περιουσίας, όπου η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας γίνεται με ένα μείγμα επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και ανάπτυξης.
Τα έσοδα του – και όχι τα περιουσιακά στοιχεία που έχει – πρέπει να κατευθύνονται σε τρείς τομείς:
κατά ένα μέρος σε εξόφληση του δημόσιου χρέους,
κατά ένα μέρος σε επενδύσεις στον τομέα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.
ένα τρίτο σημαντικό μέρος αποταμιεύεται ως προίκα στο ασφαλιστικό σύστημα για τις μέλλουσες γενιές, όταν οι σημερινοί νέοι φτάσουν στα όρια της συνταξιοδότησης.
Μια άλλη μεγάλη παράλειψη στις προγραμματικές σας δηλώσεις είναι η πλήρης απουσία κάθε μέριμνας και πρόνοιας για τους εργαζόμενους. Όχι μόνο για αυτούς που συνεχίζουν να εργάζονται και πρέπει να δουν τις αμοιβές τους να βελτιώνονται. Θα μιλήσω στη συνέχεια. Αλλά και για όσους έχασαν τις δουλειές τους στην κρίση. Πολλοί είναι ακόμα απλήρωτοι, ενώ την ίδια στιγμή οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων που πτώχευσαν και την περιουσία τους διατηρούν και την ζωή τους απολαμβάνουν.
Το φαινόμενο του «πτωχευμένου πλούσιου» είναι πρόκληση για τους εργαζόμενους και τους άνεργους, αλλά και αδικία για τις συνεπείς επιχειρήσεις και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Μόνο με αυστηρό καταλογισμό ευθυνών και κατάσχεση των δολίως διαφυγόντων περιουσιακών στοιχείων μπορεί να θεμελιωθεί ένα υπεύθυνο εταιρικό πλαίσιο που είναι αξιόπιστο και ελκυστικό για νέες πρωτοβουλίες και επενδύσεις.
Σε αυτό το θέμα, έχετε υποχρέωση να τοποθετηθείτε και εμείς θα είμαστε εδώ για να σας το θυμίζουμε διαρκώς.
Χωρίς τους εργαζόμενους δικαιωμένους καμιά σοβαρή ανάπτυξη δεν θα γίνει και δεν θα διαρκέσει.
Κύριε Μητσοτάκη.
Δεν ακούσαμε κανένα σχέδιο αποκατάστασης των εισοδημάτων. Πολύ λίγα ακούστηκαν για τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους, τους ανάπηρους.
Ρωτάμε και πάλι: Επιμένετε στις εξαγγελίες σας στο περσινό συνέδριο του ΣΕΒ για την καταστρατήγηση των κλαδικών συμβάσεων και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων;
Θα ισχύσει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η υποχρεωτικότητα και η καθολική εφαρμογή των κλαδικών συμβάσεων;
Θα επανέλθει ΝΑΙ ή ΟΧΙ η ευθύνη καθορισμού και αύξησης, του κατώτερου μισθού στους Κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
Ποια είναι τα μέτρα σας για να βρουν οι άνεργοι δουλειά; Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας ώστε για κάθε 100 ευρώ που ξοδεύει μια ιδιωτική επιχείρηση για την πρόσληψη νέων ανέργων σε σταθερές θέσεις εργασίας, να φοροαπαλλάσσεται για 150;
Θα υιοθετήσετε την πρότασή μας για 3ετή απαλλαγή από φόρους και εισφορές, για όποιον νέο ξεκινά επάγγελμα ή επιχειρηματική δραστηριότητα;
Ισχύουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ οι απαράδεκτες δηλώσεις βουλευτών σας για την μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό για κύρια και επικουρική σύνταξη για τους νέους εργαζόμενους; Πρόταση που αποδομεί πλήρως τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Δεν απαντήσατε στις προτάσεις της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, που κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την ένταξη, την κοινωνική προστασία και την άρση των διακρίσεων για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Ζητώ να δεσμευθείτε.
Όπισθεν ολοταχώς και στην Διακυβέρνηση
Μετά τη μικρή και ευέλικτη Κυβέρνηση με τους 51 Υπουργούς, προστέθηκαν 52 γενικοί γραμματείς με απόφαση Πρωθυπουργού και μετά τις αντιδράσεις προστέθηκε άλλο ένα επίπεδο Διοίκησης. Γιατί παρά τις διακηρύξεις σας στην πράξη φροντίζετε να διατηρήσετε το πελατειακό κράτος στο οποίο στηρίζεστε. Ξεκινάτε λάθος. Τίποτα δεν θα αλλάξει σε αυτό τον τόπο αν δεν σπάσει αυτό το απόστημα.
Για την Αυτοδιοίκηση και την Αποκέντρωση ακούσαμε πολύ λίγα.
Δεν φθάνει η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους.
Είναι ώρα για μεγάλες τομές στην αποκέντρωση του κράτους, με μεταφορά στην Αυτοδιοίκηση όλων των αποφάσεων-και των πόρων- που αφορούν την τοπική ανάπτυξη και την Κοινωνική πολιτική!
Έτσι ώστε η κάθε Περιφέρεια να αποκτήσει την δική της αναπτυξιακή ταυτότητα.
Έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις γιατί διαχρονικά η παράταξή σας σταθήκατε απέναντι σε κάθε μεγάλη αλλαγή.
Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων των φυλακών στο Υπουργείο προστασίας του Πολίτη δεν είναι απλά συντηρητική οπισθοδρόμηση, είναι και ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και ειδικά ενάντια στους Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες του 2006 του Συμβουλίου της Ευρώπης, που έχει συνυπογράψει η χώρα μας και οι οποίοι (στο κεφάλαιο V (πέμπτο) διάταξη 71 ) ορίζουν επί λέξει :
«Οι φυλακές αποτελούν ευθύνη των δημόσιων αρχών, κεχωρισμένων από τις υπηρεσίες στρατιωτικής, αστυνομικής ή ποινικής έρευνας»
Δεν ακούσαμε κανένα σχέδιο ανασυγκρότησης του Κοινωνικού κράτους
Μιλήσατε για λίγες προσλήψεις στα Νοσοκομεία, για διανομή φαρμάκων στο σπίτι.
Έλλειψη εξειδικευμένου σχεδιασμού στην υγεία. Η αναγκαιότητα για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας χάνεται στα απόνερα της υποχρηματοδότησης και περιορίζεται στην απλή διαχείριση της καθημερινότητας.
Όμως υπάρχει και το ζήτημα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που οι πειραματισμοί του ΣΥΡΙΖΑ έχουν οδηγήσει σε χρεωκοπία.
Και μια παρατήρηση: Το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα είναι βασική προτεραιότητα για την Κοινωνική ένταξη και συνοχή, για την αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας. Αποτελεί ένα σημαντικό έργο που δημιουργήσαμε το 2014, με αποφασιστική την δική μας παρέμβαση και ιδιαίτερα του τότε Υφυπουργού Βασίλη Κεγκέρογλου.
Αυτό οφείλετε να το αναγνωρίσετε, ιδιαίτερα μετά το unfair του κ. Υπουργού Εργασίας, που προσπάθησε να το εμφανίσει μονόπλευρα ως επίτευγμα της ΝΔ. Σήμερα πρέπει να γίνουν αλλαγές ώστε:
1) να μην απαγορεύεται για ένα διάστημα στους ανθρώπους που λαμβάνουν επίδομα, η νόμιμη εργασία και κυρίως
2) το ΚΕΑ (Όπως και το επίδομα ανεργίας) να μετατραπούν σε επίδομα εργασίας για την εργασιακή επανένταξη τους τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και τον κοινωνικό αλλά και στην αυτοδιοίκηση.
Κανένα σχέδιο δεν ακούσαμε για τον πρωτογενή τομέα και τον αγροτικό κόσμο.
Δεν ακούσαμε δεσμεύσεις για την μείωση της φορολογίας τους στο 13%, για το ασφαλιστικό τους, για την μείωση του κόστους παραγωγής, για την σύνδεση της παραγωγής με την μεταποίηση.
Όμως η πρωτογενής παραγωγή, τα αγροτικά μας προϊόντα, είναι από τα κύρια «όπλα» μας για την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την έξοδο από την κρίση.
Να επισημάνω επίσης κύριε Πρωθυπουργέ, την κύρια προτεραιότητα της χώρας στην Ε.Ε. για τους επόμενους μήνες είναι η διαπραγμάτευση του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου-Προϋπολογισμού, όπου εντάσσεται και η αναθεώρηση της ΚΑΠ.
Δεν ακούσαμε ολοκληρωμένο σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ
Εκφράζουμε την αντίθεσή μας στις εξαγγελίες για πώληση σε ιδιώτες των δικτύων της Ενέργειας.
Μην ξεχνάτε ότι ο ΔΕΔΔΗΕ είναι μονοπώλιο, και τα δίκτυα του, εξασφαλίζουν την καθολική πρόσβαση των πολιτών στο δημόσιο αγαθό της ηλεκτρικής ενέργειας.
Χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διάσωσης της ΔΕΗ, που δεν θα οδηγήσει σε μελλοντικές περιπέτειες για τον απλό καταναλωτή!
Δεν ακούσαμε τίποτα κ.Μητσοτάκη για τους νέους εθνικούς στόχους.
Πώς θα χειριστείτε τα εθνικά θέματα που βρίσκονται σε εξέλιξη:
το Κυπριακό, δεν είπατε τίποτα γι’ αυτό.
τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας και τις νέες απειλές.
τα ενεργειακά αποθέματα στην Ανατολική Μεσόγειο και τη νέα γεωπολιτική σημασία της περιοχής.
την κλιματική αλλαγή, όχι με ημίμετρα και επιμέρους επιλογές, αλλά με εκτεταμένη αναδιάρθρωση του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.
τη φθίνουσα δημογραφική πορεία του ελληνισμού με τη χαμηλή γεννητικότητα και την εκτεταμένη μετανάστευση των νέων.
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
Αν νομίζει ο κ. Βορίδης ότι θα ενοχληθώ επειδή χθες με αποκάλεσε «Πασιονάρια» κάνει μεγάλο λάθος.
Ναι θα συνεχίσω με πάθος να υπερασπίζομαι τα δικαιώματα των εργαζομένων, το Κοινωνικό Κράτος, τα δημόσια αγαθά, τις ίσες ευκαιρίες και την κατάργηση όλων των διακρίσεων και ανισοτήτων.
Γιατί αυτή είναι η παρακαταθήκη της παράταξής μας, αυτό επιβάλλουν η σοσιαλιστική μας ιδεολογία και οι αρχές του πολιτικού φιλελευθερισμού.
Όπως αντισταθήκαμε στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι θα σταθούμε απέναντι στη δεξιά και στις ακροδεξιές συνιστώσες της.
Θα ασκήσουμε αντιπολίτευση μαχητική, προγραμματική και υπεύθυνη.
Μαχητική, ώστε να εκφράζεται πραγματικά μέσα και έξω από την Βουλή, η φωνή των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των μικρομεσαίων, των αγροτών, της γυναίκας, των νέων ανθρώπων. Απέναντι στις πολιτικές που διαφωνούμε, για την υπεράσπιση ιδιαίτερα των πιο αδύναμων.
Προγραμματική, με την προβολή και διεκδίκηση των δικών μας επεξεργασμένων εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων, που έχουν ήδη συζητηθεί με τους αρμόδιους φορείς και την Κοινωνία. Προτάσεις όχι αποσπασματικές, αλλά ενταγμένες στο σχέδιο Ελλάδα.
Υπεύθυνη, γιατί δεν διστάζουμε να υπερψηφίσουμε ότι είναι αναγκαίο για την χώρα και τον λαό -όπως πράξαμε και με την προηγούμενη Κυβέρνηση – και θα συμβάλλουμε στην Εθνική Συνεννόηση για τα Εθνικά Θέματα, για την αλλαγή των αρνητικών δεσμεύσεων με την Ε.Ε., και να δούμε πως μπορούμε να φτάσουμε σε ένα δίκαιο Εκλογικό Νόμο, για την Συνταγματική Αναθεώρηση.
Μια επισήμανση, προειδοποίηση προς κάθε κατεύθυνση, για τους καλούς λογαριασμούς.
Αρκετά με το μπουλινγκ στο ΚΙΝΑΛ από κατευθυνόμενα κέντρα και εγκάθετους. Συκοφαντικά κέντρα που διαστρεβλώνουν συνεχώς την πολιτική μας και τη στάση μας.
Θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα με μας. Θα τους ξεμπροστιάσουμε.
Κ. Μητσοτάκη βγάλτε από την πρίζα τη γνωστή μονταζιέρα του Μαξίμου. Λειτουργεί και επί των ημερών σας, από τις πρώτες μέρες.
Σήμερα καταψηφίζουμε για όλους τους λόγους που κατά την διάρκεια της συζήτησης αναπτύξαμε τις Προγραμματικές δηλώσεις.
Από αύριο αρχίζει η νέα μας προσπάθεια.
Για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Για την ενότητα του λαού.
Για να εξασφαλίσουμε το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια για όλους.