Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία για την επιδείνωση των οικονομικών προβλημάτων της Αφρικής, ενώ άσκησε δριμεία κριτική και στην Κίνα για τις πρακτικές δανεισμού τις οποίες ακολουθεί στη “Μαύρη Ήπειρο”, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.
“Ο πόλεμος της Ρωσίας και η χρήση των τροφίμων ως όπλου έχει εκτινάξει τη διατροφική ανασφάλεια και έχει προκαλέσει ανείπωτο πόνο”, σημείωσε η Γέλεν σε ομιλία της στο Ντακάρ της Σενεγάλης.
“Οι αρνητικοί άνεμοι στην παγκόσμια οικονομία που έχουν προκληθεί από τις πράξεις ενός και μόνου ανθρώπου – του προέδρου Πούτιν – βάζουν ένα αχρείαστο φρένο στην οικονομία της Αφρικής”, τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός.
Η ομιλία της αποτελούσε μια έκθεση του οράματος της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για μια αμοιβαία επωφελή οικονομική συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων των αφρικανικών χωρών και των ΗΠΑ.
Αναφερόμενη στην Κίνα, η κ. Γέλεν κάλεσε το Πεκίνο “να παράσχει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους προκειμένου να βοηθήσει τις αφρικανικές χώρες να ξαναβρούν τον οικονομικό βηματισμό τους”.
Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα έχει καταστεί ο μεγαλύτερος δανειστής αναπτυσσόμενων χωρών σε παγκόσμια κλίμακα.
Όταν ωστόσο ορισμένα κράτη αντιμετωπίζουν προβλήματα – όπως συνέβη με πολλές χώρες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και στη συνέχεια με την ενεργειακή και διατροφική κρίση – το Πεκίνο καθυστερεί χαρακτηριστικά τις πολυμερείς συμφωνίες αναδιάρθρωσης χρέους.
Χωρίς να αναφερθεί στο όνομα της Κίνας, η υπ. Οικονομικών των ΗΠΑ έκανε αναφορά σε απουσία διαφάνειας και “αρνητικές επιπτώσεις” από ορισμένες μορφές δανεισμού.
“Οι χώρες πρέπει να προσέχουν τις αστραφτερές συμφωνίες που μπορεί να είναι σκοτεινές και μπορεί τελικά να μην ωφελούν τους λαούς υπέρ των οποίων υποτίθεται ότι λαμβάνεται ο δανεισμός”, σημείωσε.
Η ομιλία Γέλεν έλαβε χώρα δύο ημέρες πριν εκείνη πετάξει στη Ζάμπια, χώρα η οποία προχώρησε σε καταιγισμό δαπανών υπό τον τέως πρόεδρό της, Έντγκαρ Λούνγκου, με χρηματοδότηση από την Κίνα. Το μέγεθος των υποχρεώσεων που ανέλαβε, μετά τη χρεοκοπία της Ζάμπια, έγινε γνωστό μόνον το 2021, μετά την εκλογική ήττα του Λούνγκου.
Μετά τη Ζάμπια, η Γέλεν θα ταξιδέψει στη Νότια Αφρική, μία ημέρα αφότου η χώρα θα έχει φιλοξενήσει τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Η Ν. Αφρική ετοιμάζει ναυτικά γυμνάσια με τη συμμετοχή ρωσικών και κινεζικών πολεμικών πλοίων μεταξύ 17ης και 26ης Φεβρουαρίου.
Οι αφρικανικές χώρες μπορούν να γλιτώσουν $6 δισ. ετησίως χάρη στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο
Αναφερόμενοι ειδικότερα στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, τόνισε ότι πλήττει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους Αφρικανούς, επιδεινώνοντας την επισιτιστική ανασφάλεια και ασκώντας περιττές πιέσεις στην οικονομία της ηπείρου.
Η Γέλεν τόνισε ότι ο τερματισμός του πολέμου θα ήταν η καλύτερη εξέλιξη για την παγκόσμια οικονομία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Εν τω μεταξύ, όμως, εκτίμησε ότι η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα διύλισης που προωθεί η Ομάδα των Επτά (G7), με στόχο τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας, θα μπορούσε να γλιτώσει τις 17 χώρες της Αφρικής που είναι καθαροί εισαγωγείς πετρελαίου, από κόστος ύψους 6 δισ. δολαρίων ετησίως.
Η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες εξοικονομούν ακόμη περισσότερα χρήματα εκμεταλλευόμενες το ανώτατο όριο τιμών που έχει επιβάλλει η G7 προκειμένου να διαπραγματευτούν ακόμη υψηλότερες εκπτώσεις από τη Ρωσία, ενθαρρύνοντας και άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.
Υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ομάδας των Επτά και η Αυστραλία έχουν επιβάλλει από τις 5 Δεκεμβρίου 2022 ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο που διακινείται διά θαλάσσης, μέσω της απαγόρευσης παροχής ναυτιλιακών ασφαλίσεων, χρηματοοικονομικών και άλλων υπηρεσιών από εταιρείες της Δύσης για φορτία ρωσικού πετρελαίου που πωλούνται σε τιμή άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι. Επιπλέον, από τις 5 Φεβρουαρίου πρόκειται να τεθεί σε ισχύ ανώτατο όριο τιμής πώλησης και για τα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, όπως είναι το ντίζελ και το μαζούτ.
Παράλληλα, η Γέλεν τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζονται με τους ηγέτες των αφρικανικών χωρών προκειμένου να μετριάσουν τη ζημιά που έχει προκαλέσει ο “παράνομος και απρόκλητος πόλεμος” της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο οποίος σε συνδυασμό με την πανδημία έχει επιβραδύνει την ανάπτυξη των οικονομιών της ηπείρου και έχει ωθήσει εκατομμύρια Αφρικανούς στη φτώχεια και την πείνα.
Η Ουάσιγκτον, όπως σημείωσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, παρείχε επείγουσα και επισιτιστική βοήθεια ύψους περίπου 13 δισ. δολαρίων πέρυσι στις χώρες της ηπείρου, ενώ αυτήν τη στιγμή προωθεί μια στρατηγική συνεργασία με την Αφρική που έχει στόχο να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσες ανάγκες σε τρόφιμα 300 και πλέον εκατομμυρίων Αφρικανών. Επιπλέον, πρόσθεσε, ότι οι ΗΠΑ βοηθούν τις χώρες της περιοχής να δημιουργήσουν πιο ανθεκτικά και βιώσιμα συστήματα για το μέλλον.
Η Γέλεν είναι η πρώτη μια σειράς ανώτατων αξιωματούχων των ΗΠΑ που σχεδιάζουν να επισκεφθούν την Αφρική φέτος, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, καθώς η Ουάσιγκτον επιδιώκει να εμβαθύνει τους δεσμούς της με την ήπειρο και να αποτελέσει αντίβαρο στη διείσδυση της Κίνας, ο δανεισμός της οποίας προς πολλές χώρες της Αφριτκής τις έχει βυθίσει στα χρέη.