Ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν… εξαφάνισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το ιδιωτικό χρέος, εξαγγέλλοντας ανέφικτα μέτρα για τα οποία οι γνωρίζοντες μειδιούν, ενώ άγγιξε και τα όρια της εξαγγελίας μια νέας… σεισάχθειας
Γράφει ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Εκτός από τον Μιθριδάτη και τον Ραγκούση, που η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να ξεχάσει άμεσα, αφού πιστεύουν ότι αποπροσανατολίζουν τη δημόσια συζήτηση από τα πραγματικά προβλήματα, το βάρος της Κουμουνδούρου «έπεσε» στην εκδήλωση στο Περιστέρι που αφορά τα «κόκκινα δάνεια».
Εκεί που ο Αλέξης Τσίπρας διατύπωσε τη δέσμευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσει τον πτωχευτικό νόμο της Νέας Δημοκρατίας και θα νομοθετήσει πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ο «ηγέτης» μίλησε για διατάξεις που ΘΑ προωθηθούν για να υπάρξει πραγματική δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών των πολιτών –προς το Δημόσιο και τις τράπεζες– με δεσμευτικότητα για τους πιστωτές (τράπεζες και funds). Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΘΑ προβλέπει 120 δόσεις και κούρεμα βασικής οφειλής για τα χρέη προς το Δημόσιο, με αυστηρούς κανόνες για τα funds και τους servicers.
Και κατά το πρόσφατο παρελθόν, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε μιλήσει –με τα λόγια χτίζεις ανώγια και κατώγια–για διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του πανδημικού χρέους, για κατάργηση του πτωχευτικού νόμου και αντικατάστασή του από ένα πλαίσιο το οποίο θα προστατεύει την πρώτη κατοικία για εργαζομένους και μεσαία στρώματα, καθώς και συνολική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους.
Προφανώς κατά την προσφιλή του τακτική ξέχασε ότι τα ίδια είχε υποσχεθεί και πριν τη διακυβέρνησή του, αλλά στην πορεία έστελνε τα ΜΑΤ να ψεκάσουν τον Λαφαζάνη, τον Στρατούλη και άλλους μέσα στα δικηγορικά γραφεία στα Εξάρχεια, που διαμαρτύρονταν για τους πλειστηριασμούς.
Έσκυψε το κεφάλι
Εχει σημασία όμως να δούμε τι κατά καιρούς υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας όταν είναι εκτός νυμφώνος… Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ένα μανιφέστο που υιοθετήθηκε από το κόμμα και παρουσιάστηκε από τον πρόεδρό του στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης στις 13 Σεπτεμβρίου 2014, το οποίο πρότεινε τότε ένα σύνολο πολιτικών που αποσκοπούσαν στην αντιστροφή των μέτρων λιτότητας και την παράλληλη διατήρηση ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Στις αρχές του 2015, ο Τσίπρας δήλωσε ότι το πρόγραμμα είναι «μη διαπραγματεύσιμο», όμως μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άρχισε να το… διαπραγματεύεται.
Στις 13 Ιουλίου 2015, η ελληνική κυβέρνηση έσκυψε το κεφάλι στους δανειστές (είχαν ξεχαστεί τα «Go back madame Merkel!»), κατέληξαν σε συμφωνία, υπό την οποία η κυβέρνηση έπρεπε να εφαρμόσει σκληρά μέτρα λιτότητας, πράγμα που κατέστησε πρακτικά αδύνατη την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονταν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης στηριζόταν στους εξής τέσσερις πυλώνες:
1 Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.
2 Επανεκκίνηση της οικονομίας και προώθηση φορολογικής δικαιοσύνης.
3 Εθνικό σχέδιο για την ανάκτηση της εργασίας.
4 Μεταρρύθμιση του πολιτικού συστήματος για την εμβάθυνση της Δημοκρατίας.
Αέρας κοπανιστός…
Ο Τσίπρας τότε είχε πει και πιο συγκεκριμένα πράγματα:
- Δωρεάν ρεύμα σε 300.000 νοικοκυριά κάτω από το όριο της φτώχειας. Δεν έγινε…
- Πρόγραμμα επιδότησης διατροφής με κουπόνια σίτισης σε 300.000 άπορες οικογένειες. Το μπαλάκι «πετάχτηκε» στην Εκκλησία και στους ιδιωτικούς φορείς…
- Δωρεάν ιατρική περίθαλψη για όλους και δραστική μείωση συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη. Τα ξέχασε όταν ήταν κυβέρνηση…
- Πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης. Το πρόγραμμα θα υλοποιούσε ο προς επανίδρυση Οργανισμός Εργατικής Εστίας. Ο σχεδιασμός περιελάμβανε την αξιοποίηση των παλιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων και κλειστών ξενοδοχείων. Περιμένουμε από τον ΣΥΡΙΖΑ να μας παρουσιάσουν τους ευεργετηθέντες του προγράμματος…
- Στήριξη χαμηλοσυνταξιούχων. «Αποκαθιστούμε –είχε πει– αμέσως το Δώρο των Χριστουγέννων, ως 13η σύνταξη, σε 1.262.920 συνταξιούχους που λαμβάνουν σύνταξη έως 700 ευρώ. Είναι το πρώτο βήμα για την πλήρη αποκατάσταση της 13ης σύνταξης και του 13ου μισθού σε όλους, σταδιακά και σε συνάρτηση με τις οικονομικές συνθήκες». Οι συνταξιούχοι τον… περιμένουν για να του πουν τι σημαίνει προσωπική διαφορά από τον νόμο Κατρούγκαλου…
Στην ομιλία του στο Περιστέρι σχεδόν… εξαφάνισε με τον δικό του μοναδικό τρόπο το ιδιωτικό χρέος, εξαγγέλλοντας ανέφικτα μέτρα για τα οποία οι γνωρίζοντες μειδιούν. Όμως, για να είμαστε δίκαιοι, δεν ανέφερε, όπως το 2015, τη λέξη «σεισάχθεια». Πάλι καλά…