Ολοκληρώθηκε χθες η πολυεθνική άσκηση«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - 23/OLYMPIC COOPERATION - 23» που διεξήχθη στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ) στο Πετροχώρι Ξάνθης, στην οποία συμμετείχαν τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, της Κύπρου, των Η.Π.Α., της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας. Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, «κατά τη διεξαγωγή της, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σενάρια αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων τακτικού επιπέδου, καθώς και στην εκτέλεση πραγματικών πυρών με την χρήση Συστημάτων Εξομοίωσης Τακτικών Εμπλοκών (ΣΕΤΕ), με σκοπό την ενίσχυση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας, συναντίληψης, ανταλλαγής τεχνογνωσίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχουσών δυνάμεων.

Στο πλαίσιο της άσκησης εκτελέστηκαν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα αντικείμενα:

- Βολές πυροβολικού, αρμάτων και όλμων,

- Διέλευση υδάτινων κωλυμάτων,

- Εκπαίδευση σε σενάρια Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support - CAS) και Επίθεσης Εγγύς Αγώνα (Close Combat Attack - CCA) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό (Joint Terminal Attack Controller (JTAC),

- Ασκήσεις διπλής ενεργείας με τη χρήση ΣΕΤΕ και

- Αντικείμενα 'Αμυνας - Αναδιάταξης, Υπέρβασης - Αντεπίθεσης και Σταθεροποίησης - Αναδιοργάνωσης».

Νέα στολή παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Την υιοθέτηση νέας στολής παραλλαγής για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε το ΓΕΕΘΑ. «Η μετάβαση στον νέο τύπο στολής θα γίνει σταδιακά αρχής γενομένης από το προσωπικό των mονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων και θα επεκταθεί σύντομα στο προσωπικό των υπολοίπων Κλάδων αρχικά από τον Στρατό Ξηράς και στην συνέχεια στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία, σε όσους προβλέπεται να την φέρουν. Η νέα στολή εκτός της κατακόρυφης αύξησης της ποιότητας του υλικού κατασκευής της, ενσωματώνει και άλλα σύγχρονα και σε ορισμένα της σημεία καινοτόμα χαρακτηριστικά, που βελτιώνουν συνολικά το επίπεδο προστασίας, επιβιωσιμότητας και άνεσης του μαχητή και συμβάλλουν στην καλύτερη εκτέλεση της αποστολής του.

Γενικά χαρακτηριστικά της νέας στολής:

- Η νέα στολή περιλαμβάνει χιτώνιο, περισκελίδα και μπλούζα μάχης (combat shirt),

- Το σχέδιο παραλλαγής παραμένει ίδιο αλλά με «ένταση» των χρωμάτων κατά τι πιο «ανοιχτή» (το γαιώδες επικρατεί σε σχέση με το πράσινο),

- Αντιπυρικό ύφασμα με παράλληλη δυνατότητα απομείωσης του υπέρυθρου ίχνους (anti-IR),

- Υψηλό επίπεδο θερμομόνωσης, ανθεκτικότητας, αδιαβροχοποίησης και εργονομίας.

Η νέα στολή απeτέλεσε εκτέλεση σχετικής εντολής του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ για αλλαγή της υφιστάμενης στολής παραλλαγής που εξεδόθη στα τέλη του 2021, στο πλαίσιο της γενικότερης απόφασης αναβάθμισης των υλικών του μαχητή, οπότε προσεχώς αλλά σύντομα θα επακολουθήσουν αλλαγές και σε άλλα φερόμενα υλικά (εξαρτήσεις, κράνη, άρβυλα κλπ).

Ήδη έχουν παραληφθεί και διανεμηθεί οι πρώτες ποσότητες στο προσωπικό των Μονάδων Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων. Η πρώτη παρουσίαση της νέας στολής παραλλαγής θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, κατά την διάρκεια των εγκαινίων του νέου κτηρίου της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ», καταλήγει η ανακοίνωση.