Σύμφωνα με το Ρόιτερς η Χαμάς αποδέχεται την πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα που κατέθεσαν Αίγυπτος και Κατάρ

Η ισλαμιστική οργάνωση ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι ο επικεφαλής της, Ισμαήλ Χανίγια, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Κατάρ και τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου ότι αποδέχεται την πρότασή τους.

Ο ισραηλινός στρατός ενέτεινε σήμερα Κυριακή τους βομβαρδισμούς του εναντίον δύο συνοικιών στη Ράφα, στους κατοίκους της οποίας έδωσε εντολή το πρωί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ανακοίνωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η παλαιστινιακή υπηρεσία πολιτικής άμυνας της Γάζας.

Το τι ακριβώς προνοεί η πρόταση του Ισραήλ δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό.

Τα βασικά σημεία της πρότασης Αιγύπτου Κατάρ

Η πρόταση δεν έχει δημοσιευθεί, αλλά φέρεται να προβλέπει, σε πρώτη φάση, ότι 33 ζωντανοί όμηροι –γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι και άρρωστοι– θα απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια εκεχειρίας 40 ημερών, με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατούμενους ασφαλείας.

Σύμφωνα με το έγγραφο, οι έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς θα αρχίσουν εκ νέου τη 16η ημέρα της εκεχειρίας, ώστε να καθορισθεί μία ρύθμιση για την αποκατάσταση της ηρεμίας στη Γάζα, κατά το δεύτερο και τρίτο στάδιο της συμφωνίας.

«Η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ»

Αξιωματούχος της Χαμάς λέει ότι «η μπάλα είναι τώρα στο γήπεδο του Ισραήλ», αφού η ομάδα έδειξε ότι θα αποδεχόταν τους όρους ενός σχεδίου κατάπαυσης του πυρός.

Σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της, η Χαμάς αναφέρει ότι ο ηγέτης της Ισμαήλ Χανίγια πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και με τον υπουργό πληροφοριών της Αιγύπτου, Αμπάς Καμέλ, και τους ενημέρωσε για την έγκριση της Χαμάς της πρότασής τους σχετικά με μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.