Συνάντηση για τον πόλεμο που μαίνεται στην Ουκρανία πραγματοποίησαν στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα. Πιο συγκεκριμένα, στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των τριών τους βρέθηκε το ουκρανικό ζήτημα και ειδικότερα ο συντονισμός στα θέματα της στρατιωτικής βοήθειας και των εγγυήσεων ασφαλείας προς το Κίεβο. Αυτά ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν σήμερα στο Παρίσι ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος της Πολωνίας Αντρέι Ντούντα.

Αξίζει να αναφερθεί, πως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε ότι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία υπήρξε μια στρατηγική και γεωπολιτική αποτυχία. Τόνισε επίσης ότι η ουκρανική αντεπίθεση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλές ημέρες, προβλέποντας ότι θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες αν όχι μήνες. Ο Γάλλος πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα η νίκη την Ουκρανίας να είναι η ευρύτερη δυνατή, ούτως ώστε να καταστεί στη συνέχεια δυνατή η έναρξη διαβουλεύσεων και διαπραγματεύσεων υπό καλές συνθήκες. 

Από πλευράς του, ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι ο Πούτιν θα πρέπει να αντιληφθεί ότι το σχέδιό του απέτυχε και να βάλει τέλος στον πόλεμο. Στο τέλος, ο Πολωνός πρόεδρος δήλωσε πως για την ασφάλεια της Ευρώπης και το μέλλον της ΕΕ, η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες να επιτεθεί σε άλλη χώρα και ότι η Ουκρανία αναμένει μία καθαρή προοπτική ένταξής στο ΝΑΤΟ.

Η δήλωση Ζελένσκι για την ουκρανική αντεπίθεση

Υπενθυμίζεται πως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε το Σάββατο 10 Ιουνίου πως όντως βρίσκονται σε εξέλιξη επιχειρήσεις αντεπίθεσης του ουκρανικού στρατού στο μέτωπο του πολέμου, χωρίς όμως να διευκρινίσει σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επιχειρήσεις αυτές. «Ενέργειες αντεπίθεσης και άμυνας βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ουκρανία και δεν θα μιλήσω για αυτές λεπτομερώς», τόνισε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου.

«Πρέπει να έχετε εμπιστοσύνη στους στρατιώτες μας και εγώ τους εμπιστεύομαι», πρόσθεσε. Χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε την πολυαναμενόμενη μεγάλη αντεπίθεση κατά του ρωσικού στρατού. Ο ρωσικός στρατός έχει αναφέρει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις κυρίως στο νότιο μέτωπο τις τελευταίες έξι ημέρες. Ο Πούτιν, ωστόσο, υποστήριξε ότι ο ουκρανικός στρατός απέτυχε «να επιτύχει τους στόχους του» κατά τη διάρκεια αυτών των επιθέσεων και έχει υποστεί μεγάλες απώλειες.

Οι ουκρανικές αρχές από την πλευρά τους δείχνουν να υποβαθμίζουν την έκταση των μαχών στο μέτωπο τις τελευταίες ημέρες, και δεν αναφέρονται με λεπτομέρειες στη στρατηγική τους. Σήμερα, ο Σέρχι Τσερεβάτι, εκπρόσωπος της Διοίκησης Ανατολικής Ουκρανίας δήλωσε ότι ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις κατάφεραν να προχωρήσουν 1.400 μέτρα γύρω από την κατεστραμμένη πόλη Μπαχμούτ στα ανατολικά.