Η φετινή ΔΕΘ ματαιώθηκε τελικά παρότι, όπως σας είχα γράψει προ ημερών, επεξεργάζονταν οι ιθύνοντες στη Θεσσαλονίκη διάφορα σχέδια για τη διεξαγωγή της.

Οπως μου έλεγε πηγή μου στον Βορρά, η διοίκηση της ΔΕΘ συζητούσε διάφορα σενάρια, με κεντρική ιδέα να περιοριστούν κατά πολύ οι καλεσμένοι κι οι παράπλευρες εκδηλώσεις και να διατηρηθεί αυστηρά ο εμπορικός χαρακτήρας της έκθεσης. Είχαν επίσης κάνει σχεδιασμούς για μέτρα ασφαλείας, ρυθμίσεις χωροτεχνικές και οργανωτικές ώστε να τηρηθούν αποστάσεις, για πρόβλεψη θερμομετρήσεων στις εισόδους κ.λπ.

Δέχονταν άλλωστε και έντονες πιέσεις από την τοπική κοινωνία. Με το επιχείρημα ότι αν τυχόν ακυρωθεί η ΔΕΘ η πόλη θα υποστεί οικονομική απώλεια, θα πληγεί ο θεσμός, θα πάρουν αέρα όσοι είναι υπέρ της κατάργησής της κ.λπ. Ο φίλος μου μετέφερε ότι ακούστηκε ως και το επιχείρημα ότι «η ΔΕΘ μόνο στην κατοχή σταμάτησε», το οποίο, εντάξει, δεν είναι ακριβώς σοβαρό, αλλά είναι ενδεικτικό του κλίματος.

Ωστόσο, όπως καταλαβαίνετε, με τον αριθμό των κρουσμάτων να ανεβαίνει, το Μαξίμου δεν είχε καμιά διάθεση να πάρει ρίσκα. Το θέμα μπήκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και συμφώνησαν όλοι ότι είναι πιο ασφαλής η ματαίωση, μαζί με την ακύρωση όλων των δημοσίων εκδηλώσεων στη χώρα γενικώς. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο αποφάσισε να πάει στη Θεσσαλονίκη τις μέρες που θα ήταν εκεί, δηλαδή τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου και να δώσει την ομιλία που θα έκανε κανονικά, σε πιο περιορισμένο, όμως, κοινό. Ο Μητσοτάκης δεν θέλει να χαθεί η ευκαιρία να κάνει την ομιλία αυτή, όπου, όπως είθισται, αναμένεται να έχει εξαγγελίες κι ανακοινώσεις. Το βασικό όμως είναι ότι θέλει να πάει στη Θεσσαλονίκη για να κατευνάσει τους δυσαρεστημένους από την απώλεια της ΔΕΘ και να δείξει τη στήριξή του στην πόλη. Μάλλον είναι κι απαραίτητο, αφού, όπως ακούω από τοπικά στελέχη του Βορρά, από χθες ήδη εισπράττουν τις πρώτες αντιδράσεις οι γαλάζιοι βουλευτές.

Παρεμπιπτόντως, τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ ήταν η Γερμανία, που είναι και προεδρεύουσα της ΕΕ και σε ανοιχτή γραμμή μαζί μας για την οικονομία και τα ελληνοτουρκικά. Ηταν ένας ακόμη λόγος αυτός που έγινε με βαριά καρδιά η ακύρωσή της, μιας και τιμώμενη χώρα σημαίνει πολλοί μουσαφίρηδες, πολιτικοί και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου και πολλές συζητήσεις στο περιθώριο. Εξάλλου η πιθανότητα να έρθει και η Ανγκελα Μέρκελ παρέμενε τυπικώς ανοιχτή, παρότι αντικειμενικά δύσκολη λόγω της συγκυρίας. Οι προσκλήσεις πάντως στην καγκελαρία μπορεί να πάρουν παράταση για του χρόνου…

από τον Μικροπολιτικό των Νέων