Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας επισημαίνει ο Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης και μιλώντας στη Σοφία Λιάκου για την Κontra, τονίζει ότι οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης περιόδου για την κυβέρνηση είναι το τέλος της πανδημίας και η αξιοποίηση των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης που μπορεί να αλλάξει πραγματικά την κατεύθυνση της χώρας. Για τον ανασχηματισμό εξηγεί πως αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας της κυβέρνησης και προσθέτει πως το τωρινό κυβερνητικό σχήμα δεν σχετίζεται με εσωκομματικές ισορροπίες. Σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας δηλώνει πως «σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση για την περαιτέρω ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας».
Πιστεύετε ότι ο ανασχηματισμός είναι εκλογικός;
Η εκλογολογία στην χώρα μας είναι μια μόνιμη συζήτηση που ξεκινά αμέσως μετά από κάθε εκλογές. Η πρώτη φορά που δέχτηκα το ερώτημα εάν θα έχουμε πρόωρες εκλογές ήταν τον Οκτώβριο του 2019, τρεις μήνες μετά τις τελευταίες εκλογές! Όμως, επί του ζητήματος αυτού, θα ήθελα να είμαι ξεκάθαρος. Για εμάς, αντίπαλος είναι τα προβλήματα και οι αγωνίες που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης και αυτά είναι που θέλουμε να διαχειριστούμε και να λύσουμε. Κατά συνέπεια, ο Πρωθυπουργός θέλησε να έχει μια ομάδα ανθρώπων που θα τρέξουν, από εδώ και πέρα, το κυβερνητικό έργο. Αυτό είναι το μέτρο σύγκρισης και δεν έχει να κάνει με εκλογικές σκοπιμότητες, ούτε με εκλογικές αριθμητικές. Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας. Βρισκόμαστε μόλις 18 μήνες από τις τελευταίες εκλογές, η κυβέρνηση έχει μια ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ενώ βρισκόμαστε στην αρχή του τέλους της πανδημίας του κορωνοϊού. Ταυτόχρονα, το 2021 έχουμε την πρόκληση της αξιοποίησης των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, το οποίο μπορεί να αλλάξει πραγματικά την κατεύθυνση της χώρας. Αυτές είναι οι μεγάλες προκλήσεις της επόμενης περιόδου για την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και σ’ αυτή τη λογική δεν χωράνε εκλογές.
Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρωθυπουργό για ατολμία στις επιλογές για τη νέα κυβέρνηση. Τι απαντάτε;
Καμία ατολμία δεν βλέπω. Ο ανασχηματισμός αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα, μετά από ενάμιση χρόνο λειτουργίας της κυβέρνησης. Ο κορμός της κυβέρνησης, παραμένει ο ίδιος, γεγονός που καταδεικνύει ότι ο απολογισμός μέχρι σήμερα είναι θετικός, όπως τουλάχιστον το συζητάει η κοινωνία και απεικονίζεται στις δημοσκοπήσεις, ενώ αποτυπώνεται και στην επιτυχημένη διαχείριση των τριών παράλληλων κρίσεων που αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει η χώρα. Κατά συνέπεια, όπως όλοι γνωρίζουμε, η κυβερνητική θητεία δεν είναι μια προβλέψιμη ευθεία γραμμή. Είναι δεδομένο ότι θα ανακύπτουν συνεχώς νέες προκλήσεις, με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες να μεταβάλλονται αναλόγως των γεγονότων. Η αναδιάταξη του κυβερνητικού σχήματος με την αξιοποίηση προσώπων σε νέους ή διαφορετικούς ρόλους στο κυβερνητικό έργο θεωρείται επιβεβλημένη. Κάθε Κυβέρνηση λοιπόν οφείλει να επιδεικνύει, την κατάλληλη χρονική στιγμή, ευελιξία.
Βλέπετε ότι τα κριτήρια του ανασχηματισμού έχουν σχέση με εσωκομματικές ισορροπίες;
Κατά τη γνώμη μου, ο ανασχηματισμός είχε παραγωγική κινητικότητα με τη νέα κυβέρνηση να αποτελείται από ένα μίγμα πολιτικών, εξωκοινοβουλευτικών και τεχνοκρατών, αλλά και την παρουσία νέων και πιο έμπειρων στελεχών, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω ότι το 2020 ψηφίστηκαν 113 νομοσχέδια, με την κοινοβουλευτική ομάδα να έχει ένα βαρύ έργο και να τα καταφέρνει περίφημα. Έτσι, δίνεται η ευκαιρία και σε νέους βουλευτές, που διακρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα, να δοκιμαστούν στα κυβερνητικά έδρανα, ενώ επίσης αυξάνεται η συμμετοχή των γυναικών. Ωστόσο, για εκείνους που επιμένουν να διαβάζουν τις εξελίξεις με «ιδεολογικά» κριτήρια, θα ήθελα να τους απαντήσω ότι το νέο σχήμα δεν σχετίζεται με εσωκομματικές ισορροπίες. Απεναντίας διακρίνεται από τη συμμετοχή όλων των ρευμάτων σκέψης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ευρύτερου μεταρρυθμιστικού μετώπου.
Μπορεί η κυβέρνηση να σηματοδοτήσει την επανεκκίνηση σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας ζωής;
Κοιτάξτε, η πραγματικότητα και τα γεγονότα δείχνουν ότι η Κυβέρνηση είναι προσανατολισμένη στην υλοποίηση των προτεραιοτήτων για το 2021 όπως αποτυπώθηκαν στο Ενοποιημένο Σχέδιο Κυβερνητικής Πολιτικής που εγκρίθηκε στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Εκεί περιλαμβάνονται τα σχέδια δράσης του κάθε υπουργείου καθώς και ο ετήσιος προγραμματισμός της Κυβέρνησης. Παράλληλα, στο νέο κυβερνητικό σχήμα τοποθετήθηκαν υφυπουργοί σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς της δημόσιας ζωής, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, όπως είναι το δημογραφικό πρόβλημα και η οικογένεια, ο σύγχρονος πολιτισμός, οι ειδικές μορφές τουρισμού, ή η ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας. Σε κάθε Υπουργείο υπάρχει και Υφυπουργός για την καλύτερη υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, ενώ τίθενται και μετρήσιμοι στόχοι ανά τομέα ευθύνης. Προτεραιότητά μας είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, η μείωση των φόρων, η προσέλκυση επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Αν παραταθεί η εφιαλτική πανδημία εκτιμάτε ότι θα αντέξει η οικονομία;
θα ήθελα να τονίσω ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα δυναμικό και συνεκτικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης. Ήδη εδώ και 10 μήνες με συνεχή χρηματοδοτικά εργαλεία και μέτρα στηρίζει τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, και φυσικά τους εργαζομένους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επωφελούνται πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, ενώ αντίστοιχα ενισχύονται και οι επιχειρήσεις με χρηματοδοτικά σχήματα, όπως η επιστρεπτέα προκαταβολή. η αποζημίωση ειδικού σκοπού, το ΤΕΠΙΧ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Η συνολική ενίσχυση της οικονομίας το προηγούμενο έτος έφτασε στα 24 δισ. ευρώ, όπως καταγράφεται και στην τελευταία έκθεση του Eurogroup.
Από την άλλη, η απόφαση της κυβέρνησης να μην ξοδέψει από τους πρώτους μήνες της κρίσης το σύνολο των χρηματικών αποθεμάτων που υπήρχαν, όπως ζητούσε επιτακτικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν σωστή και επιβεβλημένη. Μπροστά μας υπάρχει πολύς δρόμος και οι υγειονομικές συνθήκες μεταβάλλονται συνεχώς. Ήδη στον προϋπολογισμό του 2021 προβλέπονται 7,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την ενίσχυση όσων θα πληγούν από τον κορωνοϊό την επόμενη χρονιά. Αν απαιτηθούν περισσότερα χρήματα, θα ενισχυθεί αντίστοιχα και ο προϋπολογισμός. Υπάρχουν οι δυνατότητες. Καταλήγοντας, αυτό που θα ήθελα να τονίσω προς τους πολίτες είναι ότι σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με τις εξελίξεις σε υγειονομικό επίπεδο, θα παρεμβαίνει η κυβέρνηση με νέα μέτρα για την περαιτέρω ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.