Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό, στην επαναλειτουργία της αγοράς και τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση, στις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και στην κριτική που ασκείται από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη διαχείριση της πανδημίας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ».
Όπως είπε «η κριτική που ασκείται από το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συστηματικά αρνείται την πραγματικότητα για μικροπολιτικούς λόγους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το σύστημα υγείας ενισχύθηκε σημαντικά. Οι κλίνες ΜΕΘ υπερδιπλασιάστηκαν, δημιουργήθηκαν 4.600 κλίνες COVID-19, ενώ οι έκτακτες δαπάνες για την υγεία αυξήθηκαν κατά 1 δις ευρώ σε σχέση με το 2019.
Ταυτόχρονα προχώρησε η πρόσληψη επικουρικού προσωπικού 7.000 ιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, ενώ ενσωματώθηκαν και 1.400 μόνιμοι ιατροί. Αποδείχθηκε δε ότι σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες το δεύτερο κύμα ήταν πιο βίαιο. Όμως σήμερα έχοντας όλα τα δεδομένα φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες χώρες, που διαθέτουν πιο ανεπτυγμένα υγειονομικά συστήματα. To ίδιο αποτυπώνει και ο ECDC στους χάρτες που εκδίδει. Διαχειριζόμαστε την πανδημία με υπευθυνότητα και το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον».
Επίσης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 65 χιλιάδες εμβολιασμοί και η χώρα μας έχει εμβολιάσει ποσοστό πληθυσμού πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο, άρα η αρχή δεν είναι καθόλου δειλή. Τα δεδομένα δείχνουν ότι η διαδικασία προχωράει με ικανοποιητικό ρυθμό, μεθοδικότητα, ασφάλεια και διαφάνεια. Ήδη υγειονομικοί εμβολιάζονται σε 146 νοσοκομεία, εμβολιάζονται οι διαμένοντες στους οίκους ευγηρίας, ενώ τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει το υγειονομικό προσωπικό του ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, πάνω από 100.000 ραντεβού έχουν ήδη οριστεί για τον εμβολιασμό ατόμων 85 ετών και άνω. Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι υπάρχει σχεδιασμός, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά και θα επιταχύνει καθώς συσχετίζεται άμεσα με τον διαθέσιμο αριθμό εμβολίων».
Πρόσθεσε ότι «θεωρώ ότι όλοι αναγνωρίζουν, επιχειρηματικός κόσμος και εργαζόμενοι ότι η Κυβέρνηση κινήθηκε αποτελεσματικά για να στηρίξει την πραγματική οικονομία. Ενισχύθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι, ενώ και οι επιχειρήσεις χρηματοδοτήθηκαν μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, του ΤΕΠΙΧ, του Ταμείο Εγγυοδοσίας και όλων των υπόλοιπων μέτρων όπως η αναστολή πληρωμής υποχρεώσεων. Η χρηματοδότηση για να αντέξουμε τις συνέπειες της πανδημίας έφτασε τα 24 δισ. ευρώ».
Σχετικά με την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πάντα υπέρ του διαλόγου αλλά όχι υπό το καθεστώς εκβιασμών ή προκλήσεων, κάτι που αντιλήφθηκε και η άλλη πλευρά. «Εμείς θα προσέλθουμε σε αυτή τη διαδικασία με θετικό πνεύμα και πάντα επί τη βάση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, ώστε να συζητήσουμε την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αν δε συμφωνήσουμε, θα πρέπει να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Προσβλέπουμε στην εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και θα δούμε στο τέλος τι θα προκύψει».