«Οι εχθροί της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, με την αρωγή και την ενορχήστρωση αλλότριων κέντρων, απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών για να ενισχύσουν πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς που ανοικτά καταφέρονται εναντίον της Δημοκρατίας και αμφισβητούν αξίες όπως η ελευθερία, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Αυτό, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στην εφημερίδα «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».
Σε άρθρο του με τίτλο: «Να μην ξυπνήσει το ριζικό κακό». Τονίζοντας πως οι εχθροί της δημοκρατίας «χρησιμοποιούν τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών για να επαναφέρουν στο προσκήνιο τον ολοκληρωτισμό, το δεσποτισμό και την απολυταρχία».
Αναλυτικά το άρθρο:
Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον κόσμο. Βεβαιότητες δεκαετιών κατέρρευσαν και αναζητείται επειγόντως μια νέα ισορροπία στο διεθνές και εγχώριο γίγνεσθαι. Σε έναν κόσμο, που η παγκοσμιοποίηση έχει καταστήσει αλληλοσυνδεόμενο, είναι αδύνατη η στεγανοποίηση, οικονομική και πολιτική. Οποιαδήποτε μείζονα αναταραχή προκαλεί κατακλυσμιαίες επιπτώσεις, η αποκατάσταση των οποίων χρειάζεται χρόνο και πολλή προσπάθεια.
Οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία πλήττουν βάναυσα τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Οι Ευρωπαίοι πολίτες, τόσο στο επίπεδο του ιδιωτικού όσο και σε εκείνο του επιχειρηματικού βίου, βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα τσουνάμι ακρίβειας στην ενέργεια, το οποίο προκαλεί δομικούς κλυδωνισμούς στην αγορά αγαθών και υπηρεσιών. Μια αγορά που είχε ήδη τρωθεί βαριά από την αναστάτωση στο παγκόσμιο εμπόριο, την οποία είχε επιφέρει η πανδημία.
Οι οικονομικοί κλυδωνισμοί, με τη σειρά τους, προκαλούν κοινωνικούς τριγμούς και αναταραχή. Δεν είναι εύκολη η διαβίωση, ειδικά για τα πιο αδύναμα στρώματα. Αλλά και για τα μέσα και ανώτερα είναι δυσάρεστη η υποβάθμιση του επιπέδου ζωής τους. Οι Κυβερνήσεις εντός της Ε.Ε., με την ελληνική να ηγείται των πρωτοβουλιών, προσπαθούν να στηρίξουν την κοινωνία και τις επιχειρήσεις. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη παράσχει πάνω από 4 δισ. ευρώ ενισχύσεων και θα συνεχίσει, όσο διαρκεί η κρίση. Η Ε.Ε. και οι επιμέρους Κυβερνήσεις χρειάζονται χρόνο και πρόσθετα μέτρα, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα ισορροπία, μια αναβαθμίδα ανάσχεσης της επιδείνωσης. Ανεξαρτήτως των προθέσεων της Ρωσίας, η Ε.Ε. προχωρά γοργά στο να καταστεί απρόσβλητη από τις ρωσικές διαθέσεις.
Μέσα στη χειρότερη μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο παγκόσμια κρίση η Ευρώπη βλέπει να ξυπνά το ριζικό κακό. Η οικονομική και κοινωνική κρίση τείνει να εξελιχθεί σε πολιτική και αξιακή. Στο παρελθόν οι λαοί της ηπείρου μας πλήρωσαν ακριβά την αμφισβήτηση των βασικών πολιτικών και ηθικών αξιών. Η Ευρώπη δεν μπορεί να επιδείξει ιστορική και πολιτική αφέλεια μετά τις τραυματικές εμπειρίες του 20ού αιώνα.
Οι εχθροί της Δημοκρατίας και της ελευθερίας, με την αρωγή και την ενορχήστρωση αλλότριων κέντρων, απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Θέλουν να εκμεταλλευτούν τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών για να ενισχύσουν πρόσωπα και πολιτικούς σχηματισμούς που ανοικτά καταφέρονται εναντίον της Δημοκρατίας και αμφισβητούν αξίες όπως η ελευθερία, ο ανθρωπισμός και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Χρησιμοποιούν τις δυσκολίες και τα προβλήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών για να επαναφέρουν στο προσκήνιο τον ολοκληρωτισμό, το δεσποτισμό και την απολυταρχία. Και δεν λένε ότι τις πολλαπλές επαχθείς κρίσεις, που πληρώνουμε βαριά όλοι μας, πυροδότησε ο ολοκληρωτισμός του Πούτιν. Αν αφεθεί χώρος αφύπνισης του ριζικού κακού, τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάντοτε υπάρχουν πολύ χειρότερα, αν δεν δείξουμε σύνεση και προσοχή.
Οι εκλογές στη Γαλλία στις 24/4 αποτελούν δοκιμασία για το πνεύμα και την ψυχή τόσο της Γαλλίας, όσο και της Ευρώπης. Η κοιτίδα του Διαφωτισμού και των δικαιωμάτων του ανθρώπου και του πολίτη χρειάζεται να δώσει ένα σαφές και ηχηρό μήνυμα. Μήνυμα προς το εσωτερικό της Ευρώπης: η Δημοκρατία και ο πολιτισμός αντέχουν. Μήνυμα και προς το εξωτερικό: ο δεσποτισμός και ο αυταρχισμός δεν θα περάσουν τα σύνορα της Ε.Ε..