Στα προβλήματα της επιχειρηματικότητας αλλά και την αντοχή που έχει επιδείξει η ελληνική οικονομία, παρά τις σημαντικές μακροχρόνιες δυσχέρειες, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Γιάννης Μπρατάκος, στην ομιλία του στην τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας, στη Λιβαδειά, την Πέμπτη 10 Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας διοργανώθηκε δημόσια συζήτηση με θέμα: «Αναπτυξιακή προοπτική της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας – Προβλήματα και στήριξη της περιφερειακής επιχειρηματικής κοινότητας».
«Όλοι θα ελπίζαμε στη συνάντηση αυτή να συζητάμε για την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά από δυο χρόνια πανδημίας. Παρ’ όλα αυτά, έχουμε βρεθεί στο μέσο μιας νέας καταιγίδας» είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μπρατάκος, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει αποφάσεις, που θα δημιουργήσουν άμεσα περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Για να μπορέσουν οι χώρες να παρέχουν επιδοτήσεις και να στηρίξουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, απέναντι στην έκρηξη των τιμών. Και βέβαια, θα πρέπει να σχεδιάσει αποτελεσματικές εναλλακτικές πολιτικές, ώστε όλες οι χώρες να έχουν πρόσβαση σε φθηνότερη ενέργεια».
«Ωστόσο, η ελληνική οικονομία έχει πλέον αναπτύξει ισχυρότερες άμυνες. Την περασμένη χρονιά είχαμε από τους υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην ευρωζώνη. Κι αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί στο επόμενο διάστημα, παρά τις αναταράξεις στο διεθνές περιβάλλον. Το στοίχημα της επόμενης μέρας είναι η επανεκκίνηση, η παραγωγική ανασυγκρότηση, η βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη. Με κινητοποίηση δυνάμεων, αλλά και διάχυση του οφέλους, σε κάθε περιφέρεια της χώρας» τόνισε ο πρόεδρος αναφερόμενος στην προοπτική της ελληνικής και περιφερειακής οικονομίας.
Ειδικότερα, για την περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Μπρατάκος ανέφερε ότι πρόκειται για μια περιφέρεια που δοκιμάστηκε σκληρά από την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, αλλά και από τις φυσικές καταστροφές των τελευταίων ετών. «Το καλό είναι, ότι σήμερα η Περιφέρεια διαθέτει περισσότερα χρηματοδοτικά εργαλεία απ’ ότι στο παρελθόν. Πρώτον, γιατί κατάφερε να αποκαταστήσει τη στατιστική αστοχία, που της “στοίχισε” σημαντικά αναπτυξιακά κονδύλια τα προηγούμενα χρόνια. Και πλέον έχει εξασφαλίσει διπλάσιους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Πόρους που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομής, αλλά και δράσεις για την ανάπτυξη, για την ενίσχυση της καινοτομίας, για τη στήριξη της κοινωνικής συνοχής. Δεύτερον, γιατί δημιουργούνται πρόσθετες ευκαιρίες μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο» είπε ο κ. Μπρατάκος.
«Αξιοποιώντας αυτά τα αναπτυξιακά εργαλεία, η Στερεά Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει πορεία. Να γίνει η “καρδιά” της Ελλάδας, όχι μόνο γεωγραφικά, αλλά και με όρους ανάπτυξης. Να υλοποιήσει ένα στοχευμένο σχέδιο, που υπηρετεί τις τοπικές αναπτυξιακές προτεραιότητες. Να αναπτύξει τον τουρισμό της με όρους ποιότητας και βιωσιμότητας. Να επενδύσει στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων, στην αγροτική οικονομία και τον αγροτοδιατροφικό τομέα, στην πράσινη οικονομία, στην εξωστρέφεια. Βεβαίως, η ανάπτυξη αυτή δεν θα έρθει μόνο με ενισχύσεις. Θα έρθει και με γενναίες μεταρρυθμίσεις, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος». «Εμείς ως ΕΒΕΑ θα είμαστε δίπλα σας. Θα είμαστε σύμμαχοι στις τοπικές προσπάθειες, αλλά και στον κοινό αγώνα για την ενδυνάμωση των ελληνικών επιχειρήσεων» κατέληξε ο κ. Μπρατάκος.
Στη συζήτηση, οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της Στερεάς Ελλάδας, Παναγιώτης Αγνιάδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Βοιωτίας, Ιωάννης Γεροντίτης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Εύβοιας, Χρήστος Τσάμπρας, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ευρυτανίας, Αθανάσιος Κυρίτσης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας και Βασίλειος Αυγερινός, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Φωκίδας έθεσαν τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας, τα οποία, πλέον, εδράζονται στην αύξηση του κόστους ενέργειας και στην ανατίμηση των πρώτων υλών και ζήτησαν από την Πολιτεία, επείγοντα μέτρα στήριξης του επιχειρείν.
Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Ιωάννης Μασούτης, εξήρε τον σημαντικό ρόλο του επιμελητηριακού θεσμού, ιδιαίτερα αυτούς τους δύσκολους καιρούς και εξέφρασε την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων, ώστε να διατηρηθεί η βιωσιμότητα τους. Ενώ, στην εκδήλωση συμμετείχε και πλήθος φορέων της τοπικής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας.
Τέλος, για τη δράση τους απονεμήθηκαν βραβεία στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, κ. Ιωάννη Μασούτη και στον πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, κ. Γιάννη Μπρατάκο.