Αποκρουστικό και απάνθρωπο ήταν το θέαμα που αντίκρισαν Ουκρανοί αξιωματούχοι σε πόλη που απελευθέρωσαν πρόσφατα από τις ρωσικές δυνάμεις. Ένας κουβάς με δόντια και χρυσά σφραγίσματα Ουκρανών αιχμαλώτων ήταν πεταμένος σε ένα δωμάτιο που χρησιμοποιούσαν οι Ρώσοι ως θάλαμο βασανιστηρίων.

Εκεί έθαβαν ζωντανούς τους εχθρούς τους, απλούς πολίτες και στρατιώτες, όπως ισχυρίζονται Ουκρανοί αξιωματούχοι, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Mail.


Οι άτυχοι πολίτες φέρεται να εξαναγκάστηκαν να φορέσουν μάσκα αερίων που είχε μέσα ένα φλεγόμενο πανί, ενώ άλλοι θάφτηκαν ζωντανοί, όπως αναφέρουν Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Οι απάνθρωπες μέθοδοι των Ρώσων που θυμίζουν πρακτικές Γκουαντάναμο βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά την προέλαση των ουκρανικών δυνάμεων στο νότιο και το βόρειο τμήμα της χώρας και την ανακατάληψη πολλών εδαφών της από τους Ρώσους.

 

Η φρικιαστική ανακάλυψη έγινε στην πόλη Πίσκι-Ραντκίβσκι στη βόρεια Ουκρανία, περίπου 15 μίλια ανατολικά της πόλης Ιζιούμ. «Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα Ρώσων στρατιωτών που βασανίζουν και εκτελούν με συνοπτικές διαδικασίες πολίτες σε κατεχόμενες περιοχές της χώρας, μετά την ανακάλυψη ομαδικών τάφων στην Μπούτσα, το Ιρπίν και το Ιζιούμ», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Στο Ιζιούμ ανακαλύφθηκαν δεκάδες θάλαμοι βασανιστηρίων, συχνά στημένοι στα υπόγεια εγκαταλελειμμένων κυβερνητικών κτιρίων.

Σε ορισμένους, βρέθηκαν σοροί Ουκρανών αιχμαλώτων με τα χέρια δεμένα πισθάγκωνα και σφαίρες στα γόνατα ή στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους. Οι περιγραφές επιζώντων συγκλονίζουν, καθώς, όπως περιγράφουν, κρατούνταν επί εβδομάδες και υπέστησαν βασανιστήρια στη διάρκεια των ανακρίσεων.

Επιπλέον, τους έκαναν… ηλεκτροπληξία προκειμένου να γίνουν προδότες αποκαλύπτοντας τα ονόματα των ντόπιων που συνδέονται με τον στρατό ή την κυβέρνηση.


Ο νέος θάλαμος βασανιστηρίων αποκαλύφθηκε από τον Σέρχι Μπόλβινοβ, επικεφαλής ερευνητή στην περιοχή του Χάρκοβο, όπου βρίσκεται η πόλη Πίσκι-Ραντκίβσκι.

«Οι γείτονες άκουγαν συνεχώς κραυγές. Οι ερευνητές εντόπισαν έναν τρομακτικό θάλαμο βασανιστηρίων στο χωριό. Η αστυνομία έχει ενημερωθεί για τις πρακτικές των ρωσικών δυνάμεων. Στο θάλαμο βασανιστηρίων βρέθηκαν επίσης ένας δονητής κι ένα κουτί με σκισμένες μασέλες».

Μετά από μια αστραπιαία επίθεση στο Χάρκοβο τον περασμένο μήνα που επέστρεψε σχεδόν σε ολόκληρη την επαρχία να περάσει εκ νέου στον έλεγχο των Ουκρανών, τα στρατεύματα απωθούν τους Ρώσους από τις τελευταίες περιοχές που κατέχουν – οι περισσότερες ανατολικά του ποταμού Όσκιλ.

Το Πίσκι-Ραντκίβσκι βρίσκεται στην ίδια περιοχή, ανατολικά του Όσκιλ. Χθες, τουλάχιστον δύο πόλεις απελευθερώθηκαν από τους Ρώσους.