«Η θέση της Αλβανίας είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση» επισήμανε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Φρέντι Μπελέρης μιλώντας για την  έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με την ΕΕ. 

Ο ευρωβουλευτής επισήμανε ότι για πρώτη φορά μπαίνουν ξεκάθαροι όροι και ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις και η προστασία της ελληνικής μειονότητας είναι πολιτική της ΕΕ και όχι διμερές θέμα. 

Ο Φρέντι Μπελέρης ειπε στον ΣΚΑΪ ότι το κείμενο ξεκάθαρα μιλάει για χρονοδιάγραμμα σε ό,τι αφορά το περιουσιακό, πότε θα αποδοθούν οι περιουσίες και με ποια διαδικασία και «ένα άλλο θέμα που είχε να κάνει με τον αυτοπροσδιορισμό των μελών της ελληνικής μειονότητας. Εκεί το κείμενο λέει ξεκάθαρα ότι εντός του έτους θα πρέπει να περάσουν τρεις εφαρμοστικοί νόμοι που έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό και τη χρήση της γλώσσας στις επικοινωνίες του πολίτη με το κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες. Πιστεύω είναι ένα σοβαρό βήμα». 

Ερωτηθείς για το αν ο Εντι Ράμα θα τηρήσει όσα προβλέπει το κείμενο, ο Φρέντι Μπελέρης απάντησε πως στην Αλβανία υπάρχουν πολλοί που το αμφισβητούνι, ενώ αναφορικά με τις τουρκικές επενδύσεις είπε πως «η αντιπολίτευση και αναλυτές λένε πως δεν υπάρχουν τουρκικές επενδύσεις αλλά μαύρα αλβανικά λεφτά που πάνε βόλτα στην Τουρκία και ξαναγυρίζουν». 

Σχετικά με το αν στην Αλβανία υπάρχει κράτος δικαίου που της επιτρέπει να ενταχθεί στην Ευρώπη, ο ευρωβουλευτής απάντησε αρνητικά. «Τώρα το ερώτημα που μπαίνει είναι αν θέλουμε μια Αλβανία στα πρόθυρα και να την ελέγχουμε ή μια Αλβανία ανεξέλεγκτη. Αυτό πιστεύω επικράτησε στο τέλος και σωστά η ελληνική κυβέρνηση συνηγόρησε».