Τη σταδιακή έξοδο της οικονομίας από το καθεστώς των περιορισμών λόγω κορωνοϊού και τη μετάβαση από το σύστημα γενικευμένης στήριξης, με επίκεντρο το επίδομα των 800 ευρώ στους εργαζομένους, σε στοχευμένα μέτρα για ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων προετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο, ενόψει των σχετικών ανακοινώσεων, τη Δευτέρα, από τον πρωθυπουργό.

Ο νέος κύκλος, όπως τον ονόμασε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα σημάνει τη διακοπή του επιδόματος των 800 ευρώ για τους εργαζομένους που θα επιστρέψουν στις δουλειές τους, καθώς οι επιχειρήσεις θα επαναλειτουργήσουν. Το ποσόν του επιδόματος θα προσαρμοστεί ανάλογα με το πότε θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις και πόσες ημέρες θα απασχοληθούν οι εργαζόμενοι. Ανέφερε ότι ήδη κάποιες επιχειρήσεις που είναι σε αναστολή ζητούν πίσω το προσωπικό τους και τόνισε ότι, σε τέτοιες περιπτώσεις, «η πολιτεία δεν μπορεί να δίνει τα 800 ευρώ». Για όσες επιχειρήσεις, βεβαίως, παραμείνουν κλειστές, θα συνεχιστεί, όπως είπε ο ίδιος, η στήριξη «με τα χαρακτηριστικά της α΄ περιόδου».

Στην πρώτη φάση, «το κράτος σήκωσε το βάρος του συνόλου της οικονομίας», σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών. Στη δεύτερη φάση, συνέχισε, η κρατική στήριξη δεν μπορεί να έχει την ίδια μορφή «γιατί κάτι τέτοιο θα ξεπερνούσε κατά πολύ τις δημοσιονομικές αντοχές της χώρας».

Στη δεύτερη φάση, θα στηρίζονται οι επιχειρήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρούν τις θέσεις εργασίας τους. Πέρα από τα κλαδικά μέτρα, τα οποία θα ανακοινωθούν, (για τουρισμό, ακτοπλοΐα, πρωτογενή τομέα κ.λπ.), αυτά περιλαμβάνουν την πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων από το κράτος για 3 μήνες, το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία θα επαναληφθεί, πιθανότατα για άλλη μία φορά, με τον κ. Σταϊκούρα να ανακοινώνει πληρωμές εντός των ερχόμενων δύο εβδομάδων, τα δάνεια της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και τις ευρωπαϊκές παρεμβάσεις, που αποφασίστηκαν από το Eurogroup. Οπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, περίπου 1,5 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα μπορέσει να εισπράξει η Ελλάδα από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση της απασχόλησης, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Υπολογίζεται ότι αυτά μπορούν να ενεργοποιηθούν (δεν έχουν ακόμη νομοθετηθεί) έως την 1η Ιουνίου.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε και την προληπτική γραμμή του ESM, αλλά πρόσθεσε ότι «εμείς επικεντρωνόμαστε στα δύο πρώτα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θέλει να σπεύσει να αξιοποιήσει ένα εργαλείο που ίσως φέρει το «στίγμα» μνημονιακών δεσμεύσεων. Πάντως, η θέση της κυβέρνησης επ’ αυτού είναι ότι «δεν είμαστε επισπεύδοντες», χωρίς να αποκλείει αξιοποίησή του, αν προηγηθούν άλλοι.

Αυτό που σίγουρα είπε ότι θέλει να αποφύγει η κυβέρνηση είναι να χρησιμοποιήσει το μαξιλάρι των 15,7 δισ. ευρώ, που είναι υπό την εποπτεία του ESM. Η κάλυψη των αναγκών λόγω κορωνοϊού αφορά το υπόλοιπο «μαξιλάρι» των 20,9 δισ. ευρώ, που αποτελούν τα διαθέσιμα των φορέων της γενικής κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης. Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να καρπωθεί τη δημιουργία του, ο κ. Σταϊκούρας είπε χθες στη Βουλή ότι διαθέσιμα πάντα υπήρχαν. Στο τέλος του 2014 ήταν 16 δισ. ευρώ, ενώ αν προστεθεί και η αποτίμηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στις συστημικές τράπεζες, ήταν 28 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόστος 26 δισ. ευρώ, κάτι που απαιτεί χρησιμοποίηση και του δεσμευμένου «μαξιλαριού» του ESM κι έτσι η αξιωματική αντιπολίτευση «θέλει να μας σπρώξει σε μνημόνια».

Ο κ. Σταϊκούρας επανέλαβε ότι θα υπάρξουν «λελογισμένες ρυθμίσεις» μετά τη λήξη της 3μηνης αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και προανήγγειλε ανακοινώσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας από την κυβέρνηση έως την ερχόμενη Παρασκευή.


*της Ειρήνης Χρυσολωρά από την Καθημερινή