Ο επερχόμενος χειμώνας προμηνύεται δύσκολος και το κυρίαρχο συναίσθημα των ημερών είναι η ανησυχία και η αβεβαιότητα. Οι κρατικές μηχανές ανά τον κόσμο επεξεργάζονται, με εντατικούς ρυθμούς, σχέδια αντιμετώπισης των ραγδαίων αυξήσεων στα κόστη ακόμα και ενδεχόμενων ελλείψεων σε ζωτικούς πόρους.
Σε αυτό το ζοφερό κλίμα, με την Ελλάδα αντιμέτωπη με τις ίδιες παγκόσμιες προκλήσεις, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται δυναμική, καταγράφοντας θετικές επιδόσεις. Η ανάπτυξη που κατέγραψε η ελληνική οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους (7,7%), αποτέλεσε ακόμα και για την κυβέρνηση ευχάριστη έκπληξη, όπως ανέφερε πρόσφατα και ο Πρωθυπουργός!
Κινητήριος δύναμη αυτής της ανάπτυξης υπήρξε – και συνεχίζει να είναι – η εξωστρέφεια. Ως βασική επιλογή πολιτικής και πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης από την εκλογή της, η εξωστρέφεια οδηγεί πλέον τη μεταστροφή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας προς μια οικονομία εξαγωγική, φιλοεπενδυτική και ανοιχτή σε διεθνείς οικονομικές συνεργασίες. Μια οικονομία που δημιουργεί πλούτο, ενισχύοντας έτσι τα κρατικά ταμεία και δίνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση να λαμβάνει αναγκαία έκτακτα μέτρα στήριξης.
Εξίσου σημαντικός καρπός της εξωστρέφειας είναι και η διαρκής ισχυροποίηση της διεθνούς παρουσίας της χώρας. Οι δεκάδες συμφωνίες συνεργασίας που έχουμε υπογράψει τα τελευταία χρόνια, με χώρες παραδοσιακούς συμμάχους αλλά και με νέους στρατηγικούς εταίρους σε Ασία, Αφρική και Μέση Ανατολή, έχουν προσδώσει στην Ελλάδα νέο ειδικό βάρος στη διεθνή σκηνή. Ο ρόλος της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, ως αξιόπιστου εταίρου και ως πύλης εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, είναι πια αδιαμφισβήτητος.
Συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς στην τροχιά ενίσχυσης της εξωστρέφειας της οικονομίας και ισχυροποίησης της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, έχουμε δρομολογήσει για τους επόμενους μήνες, σειρά δράσεων οικονομικής διπλωματίας.
Οι προσδοκίες μας για τις μελετημένες και στοχευμένες αυτές δράσεις, είναι να συμβάλλουν στην επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για ετήσια ανάπτυξη άνω του 5%, να τονώσουν περαιτέρω τις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις.
Επόμενος σταθμός το Σαν Φρανσίσκο, στις αρχές Νοεμβρίου, όπου μεταβαίνουμε με τον Υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας Χρίστο Δήμα, με στόχο να εδραιώσουμε τη θεσμική παρουσία της Ελλάδας στη Μέκκα της τεχνολογίας και της καινοτομίας. Αξιοποιώντας το πολύτιμο δίκτυο Ελλήνων και ομογενών ακαδημαϊκών και επιχειρηματιών, φιλοδοξούμε να τοποθετήσουμε την Ελλάδα μεταξύ των πρωτοπόρων στην έρευνα, την καινοτομία, την τεχνολογία.
Ακολουθεί η Ινδία, όπου δρομολογούμε σημαντική επιχειρηματική αποστολή περί τα τέλη Νοεμβρίου. Το άνοιγμα του ελληνικού επιχειρηματικού κόσμου στην αχανή και πολλά υποσχόμενη αγορά της Ινδίας, αποτελεί δύσκολο στοίχημα. Η επιτυχία του όμως θα έχει πολλαπλά οφέλη.
Αρχές Δεκεμβρίου, θα επισκεφθούμε με επιχειρηματική αποστολή το Παρίσι, με στόχο την ενδυνάμωση της ελληνικής επιχειρηματικής παρουσίας στη γαλλική αγορά. Θα ακολουθήσουν επισκέψεις εργασίας σε Αζερμπαϊτζάν και Καζακστάν, για τη σύγκλιση Μικτών Οικονομικών Επιτροπών που παρέμεναν ανενεργές για χρόνια.
Νωρίτερα, θα υποδεχθούμε στην Αθήνα, στις 13 και 14 Οκτωβρίου, σημαντικές εταιρίες-εκπροσώπους του Ιαπωνικού ΣΕΒ, της KEIDANREN, για συζητήσεις επί κοινών οικονομικών εγχειρημάτων. Και το πρόγραμμα δράσεων εξωστρέφειας συνεχίζεται φυσικά και το 2023.
Ο χειμώνας θα είναι δύσκολος, ναι, και οι προκλήσεις πολλές. Η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπισή τους και η Οικονομική Διπλωματία σε πλήρη ετοιμότητα να συμβάλει στη συλλογική, εθνική προσπάθεια.
Το άρθρο του Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, δημοσιεύεται στην εφημερίδα «Τα Νέα»