Ως πρόσωπα που αν αφεθούν ελεύθερα μπορεί να διαπράξουν νέα εγκλήματα, χαρακτήρισε ο ανακριτής και ο εισαγγελέας τον Μένιο Φουρθιώτη και τους δυο συγκατηγορουμένους του και με το σκεπτικό αυτό τους έκρινε προσωρινά κρατούμενους αμέσως μετά την ολοκλήρωση των απολογιών τους, το Μεγάλο Σάββατο.

«Προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξεως συνάγεται πως αν αφεθεί ελεύθερος θα διαπράξει νέα κακουργήματα ή πλημμελήματα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο ανακριτής για τους λόγους προφυλάκισης των τριών βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια των απολογιών τους οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν τα αδικήματα που τους έχουν απαγγελθεί. Αδικήματα που φέρουν τον παρουσιαστή να έχει «στήσει» την επίθεση με πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του στα Βόρεια προάστια αλλά και την έκρηξη στο γκαράζ του, ώστε να του διατεθεί και πάλι ισχυρή αστυνομική δύναμη για τη φύλαξη του.

Σχετικά με τους άλλους δυο συγκατηγορούμενους του παρουσιαστή, Γ. Π. και Γ. Σ. οι οποίοι επίσης κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, τα στοιχεία της δικογραφίας τους θέλουν, πλέον της συμμετοχής τους στα δυο «στημένα» περιστατικά στο σπίτι του Φουρθιώτη, να έχουν εμπλοκή και στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε βάρος αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ. Ένα από τα βασικά στοιχείο που «ενώνει» αυτά τα δυο γεγονότα, ήτοι τους πυροβολισμούς στο σπίτι του παρουσιαστή και τους πυροβολισμούς σε βάρος των αστυνομικών είναι το γεγονός ότι οι κάλυκες που βρέθηκαν στα σημεία των δυο παραπάνω περιστατικών, προέρχονται από ίδιο όπλο τύπου Καλάσνικοφ. Ωστόσο, και οι δυο κατά τις απολογίες τους στον ανακριτή αρνήθηκαν κάθε στοιχείο της δικογραφίας που τους εμπλέκει στις παραπάνω πράξεις (όπως τηλεφωνήματα, κ.ά).

Τι είπε στην απολογία του ο Μένιος Φουρθιώτης

Συγκεκριμένα, ο Μένιος Φουρθιώτης κατηγορούμενος για εννέα συνολικά αδικήματα και προσωρινά κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού, κατά την απολογία του στον ανακριτή, αρνήθηκε τις κατηγορίες και επιχείρησε καταρχάς να αποκαταστήσει μια «παρερμηνεία», όπως είπε, όσον αφορά στην αστυνομική του φύλαξη: «Ουδέποτε η φρουρά μου αφαιρέθηκε. Πρόκειται για παρερμηνεία. Φρουρούμαι μέχρι σήμερα απλά όχι στο βαθμό που φρουρούμουν πριν. Το σπίτι αυτή τη στιγμή φυλάσσεται όπως και ο εργασιακός μου χώρος» είπε ο παρουσιαστής στον ανακριτή και συνέχισε: «Και στις υπόλοιπες επαγγελματικές μου δραστηριότητες, δηλαδή την εκπομπή, την εφημερίδα, το ραδιόφωνο και τις ιστοσελίδες υπάρχει αυστηρή επιτήρηση και φρούρηση. Η προσωπική μου φρουρά είναι αυτή που αφαιρέθηκε».

Στη συνέχεια της απολογίας του ο έγκλειστος σήμερα παρουσιαστής, υποστήριξε πως όταν «περιορίστηκε» η αστυνομική του φρουρά απευθύνθηκε σε εταιρείες security, οι οποίες αρνήθηκαν να αναλάβουν τη φρούρησή του, φοβούμενες «τον ντόρο της δημοσιότητας που είχε ήδη προκύψει». Μετά από αυτό απευθύνθηκε, σύμφωνα με την απολογία του, σε άτομα «που δουλεύουν για τον κ. Βρυώνη και στο κανάλι Έψιλον και απασχολούνται στη φύλαξη των εγκαταστάσεων του». Τα άτομα αυτά ήταν οι δυο συγκατηγορούμενοί του στην υπόθεση και επίσης προσωρινά κρατούμενοι.

Αρχικά, όπως ανέφερε ο παρουσιαστής απευθύνθηκε στον συγκατηγορούμενό του Γ. Π., προκειμένου να αναλάβει τη συνοδεία του «από το κανάλι προς την οικεία μου και αντίστροφα καθώς και σε διάφορες άλλες εξόδους μου, καθώς επίσης και να επιτηρεί την οικία μου, αφού από το σπίτι έχει αφαιρεθεί ο αστυνομικός φύλακας». Στη συνέχεια ο Γ.Π του πρότεινε, όπως είπε ο παρουσιαστής, τον Γ. Σ, ο οποίος. «Συμφωνήθηκε να με συνοδεύουν σε διάφορες μετακινήσεις μου και να επιτηρούν το χώρο της οικίας μου και εσωτερικά και εξωτερικά. Συναντήσεις δεν είχαμε αρκετές είχαμε όμως τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ μας πάρα πολλές», είπε στην απολογία του ο παρουσιαστής δίνοντας τη δίκη του εκδοχή για το πώς ήλθε σε επαφή με τους δυο συγκατηγορούμενούς του.

Οι διάλογοι με τον ανακριτή

Ανακριτής: Τον αριθμό (…) τον χρησιμοποιείτε;

Φουρθιώτης: Όχι. Είμαι διαχειριστής και εκπρόσωπος πολλών εταιρειών και έχουμε πολλά εταιρικά τηλέφωνα και αδυνατώ να γνωρίζω ποιος συγκεκριμένα χρησιμοποιεί τον αριθμό αυτό.

Ερώτηση: Άρα δεν στείλατε και το μήνυμα στις 16.04.2021 και ώρα 01.55 στον Γ. Π. με το περιεχόμενο «αν υπάρχει πρόβλημα πες μου να βοηθήσω»;

Απάντηση: Όχι δεν έστειλα αυτό το μήνυμα.

Ερώτηση: Στις 16.4.2021 και ώρα 01.00 όταν συνέβη το περιστατικό των πυροβολισμών στους αστυνομικούς εσείς απασχολούσατε στη φύλαξή σας ήδη τους συγκατηγορούμενούς σας Γ.Π και Γ.Σ;

Απάντηση: Εγώ σίγουρα μιλούσα με τον Γ. Π, με τον οποίο είχα περισσότερη οικειότητα και τον πίεζα να έρθει γιατί φοβόμουν αλλά πάντως νομίζω ότι δεν είχαν αναλάβει ακόμη καθήκοντα φύλαξής μου. Μάλιστα, θυμάμαι ότι λόγω των πυροβολισμών στους αστυνομικούς είχα τρομοκρατηθεί και είχα καλέσει και τους δικηγόρους μου…

Ερώτηση: Στο περιστατικό των πυροβολισμών στην οικία σας στις 16.04.2021 και ώρα 22:11 εσείς απασχολούσατε τους ανωτέρω;

Απάντηση: Σίγουρα δεν είχαν ξεκινήσει ή αν είχε ξεκινήσει η φύλαξη θα είχε ξεκινήσει περιμετρικά της οικίας και πάλι σας λέω δεν το θυμάμαι με βεβαιότητα. Εγώ τον βράδυ των πυροβολισμών μιλούσα με τον (….), ο οποίος άκουσε τους πυροβολισμούς από το τηλέφωνο. Αμέσως έκλεισα το τηλέφωνο έπεσα κάτω και χτύπησα το συναγερμό. Κάλεσε ο (….) την αστυνομία και εγώ κάλεσα όλους τους δικηγόρους μου τρομοκρατημένος.

Ερώτηση: Καλέσατε επίσης τους συγκατηγορουμένους σας Γ.Π. και Γ.Σ.;

Απάντηση: Δεν θυμάμαι.

Ερώτηση: Γνωρίζετε που ήταν ο Γ.Π και Γ. Σ εκείνη τη στιγμή;

Απάντηση: Όχι, δεν το γνωρίζω

Ερώτηση: Ο Γ.Π προανακριτικά κατέθεσε ότι βραδινές ώρες της 16.04.2021 είχε πάει να ελέγξει την περιοχή που μένατε μαζί με τον Γ.Σ. Το γνωρίζατε;

Απάντηση: Κάλεσα την αστυνομία και κάλεσα και τον Γ.Π και τους είπα να έχουν το νου τους στην οικία μου μετά και τους πυροβολισμούς στην στη Νέα Ερυθραία. Τι ώρα ακριβώς ήλθαν και ποιο ακριβώς δρομολόγιο ακολούθησαν δεν το ξέρω.

Στη συνέχεια, ο κατηγορούμενος απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ανακριτή αναφέρει την ώρα της έκρηξης στο σπίτι του βρίσκονταν δυο γυναίκες και ο συγκατηγορούμενός του Γ.Π, ο οποίος «ήταν στο χώρο της πισίνας και ασκούσε επίβλεψη». Ο Μ. Φουρθιώτης υποστήριξε πως την στιγμή της έκρηξης χτύπησε ο συναγερμός, ο ίδιος κάλεσε την αστυνομία, τους δικηγόρους του και ένα ακόμη πρόσωπο. «Η αστυνομία εκείνη την μέρα πήρε μαρτυρική κατάθεση μονό από εμένα αλλά δεν πήρε από τους άλλους. Εγώ πραγματικά δεν έχω καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που με έχουν εμπλέξει σε αυτό το κομμάτι» είπε ο κατηγορούμενος στον ανακριτή.

«Είμαστε σε κακή κατάσταση υγείας, ο Μένιος είχε γίνει φορτικός»

Στην γραμμή της άρνησης των κατηγοριών και ειδικά της κατηγορίας που τον θέλει να εμπλέκεται στο περιστατικό με τους πυροβολισμούς σε βάρος των ανδρών της ομάδας ΔΙΑΣ κινήθηκε από την πλευρά του και ο Γ.Σ., ο οποίος σύμφωνα με τη δικογραφία είναι και ο κάτοχος της μηχανής στην οποία επέβαιναν οι δράστες της παραπάνω επίθεσης. Μάλιστα, δια του δικηγόρου του Κων. Γώγου ο κατηγορούμενος έχει επιφυλαχθεί να προσκομίσει στην ανάκριση στοιχεία που θα αποδεικνύουν την αθωότητά του.

Ειδικότερα, ο εν λόγω Γ.Σ υποστήριξε πως πράγματι είχε αγοράσει την συγκεκριμένη μηχανή αλλά ήταν «χαλασμένη» και για αυτό την πήρε σε τιμή ευκαιρίας με την προοπτική να την φτιάξει. «Η μηχανή ήταν ανίκανη να κινηθεί και επομένως είναι αδύνατον να είμαι εγώ που πυροβόλησα από τη μηχανή μου» είπε ο κατηγορούμενος και συνέχισε: «Να σημειώσω ότι δεν βλέπω από τον αριστερό μου οφθαλμό και άρα αποκλείεται και η δυνατότητα να γυρίσω τον κορμό μου αριστερά και να πυροβολήσω, όπως κατηγορούμαι. Έχω ζαχαροδιαβήτη (παίρνω ινσουλίνη) και λάμα στο πόδι…».

Ακόμη, κατά την απολογία του, ο Γ. Σ αρνήθηκε την εμπλοκή του στις άλλες δυο πράξεις για τις οποίες κατηγορείται, ήτοι την έκρηξη και τους πυροβολισμούς στο σπίτι του παρουσιαστή, λέγοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Δεν γνωρίζω από εκρηκτικές ύλες και ούτε γνωρίζω να κατασκευάζω βόμβες και δεν έχω καμία σχέση ούτε με το περιστατικό της έκρηξης (…) Εγώ την ώρα των πυροβολισμών στην οικία του Φουρθιώτη στις 16.4. 2021 και ώρα 22.00 σίγουρα ήμουν σπίτι. ….Εγώ και ο Γ.Π είμαστε σε κακή κατάσταση υγείας και δεν μπορούμε να διαπράξουμε τέτοιες πράξεις».

Αναφερόμενος στην γνωριμία του με τον Μ. Φουρθιώτη ο κατηγορούμενος είπε: «Τον κ. Φουρθιώτη τον γνωρίζω περίπου τέσσερα χρόνια. Η γνωριμία μου ξεκίνησε από τον Γ.Π ο οποίος είχε τη φύλαξη του ραδιοφωνικού σταθμού Party FM ήδη δέκα χρόνια. (…) Πριν από 15 ημέρες περίπου με κάλεσε ο Γ.Π και μου είπε ότι ο Μένιος χρειάζονταν φύλαξη. Το ποσό της αμοιβής ήταν δελεαστικό περίπου 1.500 ευρώ το μήνα. Εγώ επειδή είχα ανάγκη δέχτηκα. Ξεκινήσαμε τη δουλειά αμέσως. Σε κάθε έξοδο από την οικεία του τον συνοδεύαμε εμείς. Εποπτεύαμε την οικία του. Το βράδυ της έκρηξης εγώ ήμουν σπίτι μου, λογικά το ίδιο και ο Γ.Π. Δεν είχαμε αποστολή να φυλάμε την οικία του απλά μόνο να τον συνοδεύουμε στις διάφορες μετακινήσεις του. Είχε γίνει φορτικός μας πίεζε συνεχώς να ελέγχουμε την οικία του….. Δεν έχω καμία σχέση με τα όσα κατηγορούμαι».

Ανακριτής: Από την άρση του απορρήτου προκύπτει ότι ο Φουρθιώτης σας κάλεσε πέντε ώρες πριν το συμβάν με τους πυροβολισμούς στους αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Για ποιο λόγο σας κάλεσε;

Κατηγορούμενος: Ναι πράγματι με κάλεσε όπως έκανε κάθε ημέρα και συνεχώς για να κανονίσουμε για συνοδεία εκείνης της ημέρας ή για άλλη ημέρα. Συνήθως κάθε φορά που ήθελε συνοδεία καλούσε τον Γ.Π. εμένα κατ’ εξαίρεση με καλούσε.

«Μας έβριζε και καλά γιατί δεν ήμασταν εκεί να τον προστατεύσουμε….».

Ο τρίτος, τέλος, κατηγορούμενος της υπόθεσης Φουρθιώτη, Γ.Π. κατά την απολογία του στον ανακριτή δεν αναφέρθηκε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για το πρόσωπο του παρουσιαστή και άλλοτε εργοδότη του. «Κάθε φορά που συνέβαινε το οτιδήποτε με καλούσε και μας πίεζε και μας έβριζε και καλά γιατί δεν ήμασταν εκεί να τον προστατεύσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κατηγορούμενος στην απολογία του, αρνούμενος και εκείνος τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί.

Ο Γ.Π, μεταξύ άλλων, υποστήριξε: « Τον κ. Φουρθιώτη τον γνωρίζω χρόνια … Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζομαι στο κανάλι νέο Έψιλον. Εκεί έβλεπε τον κ. Φουρθιώτη να πηγαινοέρχεται πάντα με συνοδούς. Πάντα είχε συνοδεία και από την ελληνική αστυνομία και από ιδιωτική φύλαξη (…) Με τον Γ.Σ γνωριζόμαστε από παιδιά. Πριν κανένα μήνα περίπου ο Φουρθιώτης με έπαιρνε από πολλά διαφορετικά νούμερα – δεν θυμάμαι να σας πω κάποιο συγκεκριμένο – και μου ζητούσε να του γνωρίζω πρόσωπα που θα τον συνόδευαν σε διάφορες μετακινήσεις του, που θα ήταν μαζί με αστυνομικούς. Μου ζήτησε και εμένα να τον συνοδεύσω όχι όμως για 24ωρη φύλαξη γιατί αδυνατούσα. Υπογράψαμε σύμβαση μίσθωσης με αμοιβή 1000 ευρώ το μήνα. Μου είχε υποσχεθεί και επιπλέον χρήματα. Επειδή ήθελε και επιπλέον άτομα κάλεσα περί τα τέλη Μαρτίου και τον Γ.Σ., ο οποίος αποδέχθηκε…. Αρχικά είχαμε κανονίσει ημέρα παρά ημέρα αλλά το τελευταίο δεκαήμερο πριν τη σύλληψη μου είχε γίνει ιδιαίτερα φορτικός και μάλιστα δεχόμουν κλήσεις και από τη γραμματέα του και από διάφορα τρίτα πρόσωπα».

Κατά την απολογία του, κατηγορούμενος που φέρεται ως συνεργός στην πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά των αστυνομικών είπε πως δεν έχει δει ποτέ τη μηχανή που φέρεται να ανήκει στον συγκατηγορούμενό του.

Ανακριτής: Στις 22:10 που έγιναν οι πυροβολισμοί δεν σας κάλεσε ο Φουρθιώτης;

Κατηγορούμενος: Δεν νομίζω να με κάλεσε αλλιώς θα είχα γυρίσει πίσω. Κάθε φορά που συνέβαινε το οτιδήποτε με καλούσε και μας πίεζε και μας έβριζε και καλά γιατί δεν ήμασταν εκεί να τον προστατεύσουμε. Την τελευταία φορά που πήγα με το αμάξι πάνω ήμουν μόνος μου, ήταν λίγες ημέρες πριν τη σύλληψή μου, δεν θυμάμαι όμως ημερομηνία. Ο Φουρθιώτης ήταν πολύ φορτικός και μας ενοχλούσε διαρκώς…

Ερώτηση: Από την άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών φαίνεται ότι ο Φουρθιώτης σας κάλεσε στις 19:40 πριν το συμβάν. Θυμάστε τη συνομιλία αυτή;

Απάντηση: Όχι δεν θυμάμαι ακριβώς αλλά θα μου έλεγε πάλι να πάμε από εκεί, να του βρω άτομα για περισσότερη ασφάλεια.

Ερώτηση: Στις 16.4.2021 και ώρα 01:30 ο Φουρθιώτης σας έστειλε μήνυμα με το περιεχόμενο: «εάν υπάρχει πρόβλημα πες μου να ξέρω να βοηθήσω», γιατί;

Απάντηση: Συνήθιζε να μου στέλνει πάρα πολλά μηνύματα, έχω λάβει και άλλα και πάντα μου έλεγε επειδή δεν απαντούσα στις κλήσεις του τι πρόβλημα υπάρχει και αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα να μου βρει γιατρούς και τέτοια. Εγώ σίγουρα εκείνη τη νύχτα ήμουν σπίτι και κοιμόμουν και το μήνυμα το είδα το πρωί. Εγώ με την έκρηξη που έγινε στις 22.04.2021 και ώρα 23:30 δεν έχω καμία σχέση. Εκείνη όμως τη νύχτα ήμουν στην οικία του Φουρθιώτη και έκανα έναν έλεγχο στο χώρο της πισίνας. Είχαμε επιστρέψει από το κανάλι με το BMW που οδηγούσε ο ίδιος ο Φουρθιώτης, δεν θυμάμαι τι ώρα ακριβώς φύγαμε από το κανάλι. Ο Γ.Σ. δεν ήταν μαζί μας είχε ήδη σχολάσει. Από την οικία εγώ αποχώρησα περί τις έξι ή επτά η ώρα το πρωί, δεν θυμάμαι ακριβώς. Έφυγα με ταξί που κάλεσε κάποιος από το σπίτι του Φουρθιώτη. Μετά την έκρηξη ήρθε η αστυνομία. Ο Μένιος μάλωσε με τον security, ο οποίος τον παράτησε και έφυγε και μετά ο Μένιος δεν με άφηνε να φύγω επειδή φοβόνταν…

Ερώτηση: Στην εξέταση σας προανακριτικά στην αστυνομία λέτε ότι σας ζητούσε ο Φουρθιώτης περισσότερα άτομα για ορισμένες από τις πράξεις που σας κατηγορούμε. Ποιες είναι οι πράξεις που σας ζητούσε ο Φουρθιώτης και ποια άτομα του βρήκατε;

Απάντηση: Με την απάντησή μου στην αστυνομία εννοούσα ότι του βρήκα άλλα άτομα σωματοφύλακες για τη φύλαξή του. Στην πραγματικότητα δεν τα είχα βρει, του έλεγα έτσι να με αφήσει ήσυχο.

Πηγή: Πρώτο Θέμα