Γράφει ο Φώτης Καρύδας

 

Tο Βρετανικό Μουσείο δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι επιθυμεί μια «νέα συνεργασία» με την Ελλάδα για τον Παρθενώνα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο, την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε μεταξύ άλλων για το ζήτημα: «Υπάρχει μομέντουμ, η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει την επανένωση», όπως και ότι η επανένωση των Γλυπτών είναι στην καρδιά του και πως όλοι οι Ελληνες θα ήθελαν να το πετύχει η κυβέρνηση.

Θέμα στον γαλλικό και τον ιταλικό Τύπο έγιναν οι συζητήσεις Ελλάδας και Βρετανικού Μουσείου. «Η Ελλάδα και το Βρετανικό Μουσείο συζητούν τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα», τιτλοφορείται ρεπορτάζ της εφημερίδας «Libération», όπου αναφέρεται ότι για πιθανή επιστροφή θα ήταν απαραίτητη μια αλλαγή του βρετανικού νόμου, ωστόσο το Λονδίνο δηλώνει ότι αυτό δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Αξίζει να συνυπολογίσει κανείς όμως πως η βρετανική κοινή γνώμη στηρίζει το ελληνικό αίτημα. Ειδικότερα, περίπου ένας στους δύο ή το 54% των Βρετανών συμφωνεί με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και μόλις το 16% έχει αντίθετη άποψη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του BBC και πραγματοποιήθηκε εκ μέρους του οργανισμού Parthenon Project.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «La Repubblica» της Ρώμης, «υπάρχουν ορισμένα μηνύματα που δείχνουν ότι, στο άμεσο μέλλον, κάτι μπορεί να αλλάξει». Τονίζεται ότι πραγματοποιήθηκαν μυστικές συνομιλίες στο Λονδίνο και ότι «σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, η δυνατότητα να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, κάποια στιγμή στην Αθήνα, δεν είναι μόνον συναρπαστική, αλλά ουσιαστική».

Τι σημαίνουν άραγε τα Γλυπτά του Παρθενώνα για τη χώρα μας και τον ελληνικό λαό; Σημαίνουν τα πάντα. Αποτελούν την εθνική μας υπερηφάνεια. Ηρθε λοιπόν η ώρα να αποκατασταθεί μια μεγάλη αδικία και έτσι να λάμψει και πάλι το ελληνικό φως πάνω στα Γλυπτά του Παρθενώνα.