Τον γύρο του Διαδικτύου έκανε η είδηση για ένα σοβαρό περιστατικό σχολικού εκφοβισμού σε ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας, όταν 6 μαθητές πέρασαν πετονιά γύρω από τον λαιμό συμμαθητή τους και τον χτύπησαν.

 

Γράφει ο ΦΩΤΗΣ ΚΑΡΥΔΑΣ

 

Τις επόμενες ημέρες, ενώπιον της δικαστικής λειτουργού, θα βρεθούν οι δύο 15χρονοι μαθητές που δεν είχαν εντοπιστεί από την Αστυνομία στο πλαίσιο του αυτοφώρου, μετά το περιστατικό.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων σχολικού εκφοβισμού η έμφαση πρέπει να δίνεται στη διαπαιδαγώγηση προτού ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ποινικού δικαίου και της καταστολής. Οταν όμως έχουμε να κάνουμε με ανεξέλεγκτη δράση συμμοριών ανηλίκων, όπως στην περίπτωση που εξετάζουμε, τότε δεν υπάρχουν πολλές επιλογές.

Η πολιτεία οφείλει να αυστηροποιήσει το νομικό πλαίσιο του σχολικού εκφοβισμού. Ειδικότερα να προβλέπονται σημαντικές ποινές για όσους ανηλίκους βασανίζουν συνομηλίκους τους, ασκώντας τους σωματική και ψυχική βία δίχως έλεος.

Οι ποινές αυτές να προβλέπονται και για τους γονείς τους αλλά και για τους διευθυντές των σχολείων που φοιτούν, σε περίπτωση που αποδειχτεί πως εκείνοι γνώριζαν τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού, αλλά αδιαφόρησαν.

Το bullying, εκτός από την ποινική του διάσταση, ενέχει και αστική ευθύνη τόσο των ίδιων των δραστών όσο και των προσώπων που είχαν την υποχρέωση ασφάλειας, πρόνοιας και προστασίας τους, δηλαδή των γονιών τους στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης, η οποία θα καλύπτει τόσο τις υλικές ζημίες όσο και την ηθική βλάβη που υπέστη το θύμα του bullying.

Μια καθοριστική παρέμβαση της πολιτείας θα μπορούσε να είναι η ένταξη του μαθήματος της ψυχικής υγείας, από το δημοτικό ακόμα, σε όλα τα σχολεία της επικράτειας.

Τα παιδιά θα ενημερώνονταν για τον σχολικό εκφοβισμό από έμπειρους ψυχολόγους, οι οποίοι με ειδικά παραδείγματα θα προσπαθούσαν να εξηγήσουν τη σοβαρότητά του και τις επιπτώσεις που έχει στην ψυχοσύνθεση του θύματος καθώς και στη μελλοντική συμπεριφορά του θύτη.

Η πολιτεία, η κοινωνία των πολιτών και ο καθένας από εμάς ξεχωριστά οφείλουμε να εργαστούμε σκληρά με σκοπό να δώσουμε ένα τέλος στη σύγχρονη μάστιγα του σχολικού εκφοβισμού.

Ως εδώ!