Το «όχι» Μητσοτάκη στον πρόεδρο της Τουρκίας δεν είναι μόνο στα λόγια. Το έργο της κυβέρνησης στους τομείς άμυνας και εξωτερικής πολιτικής μιλάει από μόνο του…
Γράφει ο Φώτης Καρύδας
Ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ έδωσε μια εξαιρετική ομιλία το Σάββατο το βράδυ. Αναφέρθηκε στις σημαντικές επιτυχίες της κυβέρνησης την τελευταία τριετία. Μεταξύ άλλων, στη σημαντική μείωση της ανεργίας, στην άνοδο ρεκόρ των άμεσων ξένων επενδύσεων, στην ψηφιακή επανάσταση υπέρ του πολίτη, στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και στην ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Τέλος, ανακοίνωσε σημαντικά οικονομικά μέτρα στήριξης των πολιτών και έδωσε έμφαση στο πρόγραμμα φθηνής στέγης για νέους, για το οποίο θα διατεθούν περισσότερα από 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η φράση του όμως που έκανε το κοινό στο Βελλίδειο να σηκωθεί όρθιο και να τον καταχειροκροτήσει ήταν: «Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα», την οποία και απηύθυνε με αυστηρό ύφος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Η συγκεκριμένη φράση δεν ήταν απλά μια πολιτική έκφραση δίχως ουσία. Ο πρωθυπουργός, προτού μιλήσει έτσι, ανέπτυξε τις βάσεις που έθεσε η κυβέρνησή του για να μπορεί να απαντά με αυτόν τον τρόπο στην Τουρκία. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στις στρατηγικές συμμαχίες και τις σημαντικές συμφωνίες της Ελλάδας με τη Γαλλία αλλά και την Αμερική σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Αναφέρθηκε ακόμα στην ενίσχυση των ενόπλων δυνάμεών μας με τα υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη Rafale αλλά και τις φρεγάτες Belharra. Εστίασε ακόμα και στον φράχτη στον Εβρο, με τον οποίο μειώθηκαν κατά 80% οι ροές μεταναστών προς τη χώρα μας και την Ευρώπη κατ’ επέκταση.
Το «όχι» λοιπόν του πρωθυπουργού μας στον Ερντογάν δεν είναι μόνο στα λόγια. Το έργο της κυβέρνησης στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής μιλάει από μόνο του. Είναι η καλύτερη απάντηση στις παρατεταμένες προκλήσεις του Ερντογάν και ένας από τους βασικούς λόγους που αυτές περιορίζονται μόνο σε φραστικές επιθέσεις και δεν μεταφέρονται στο πεδίο. Παράλληλα, η χώρα μας δημοσιοποιεί συνεχώς τις αστήρικτες διεκδικήσεις και προκλήσεις της τουρκικής πλευράς με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ να έχουν αντιληφθεί τον πραγματικό ρόλο που παίζει η Τουρκία.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως επί πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη η πατρίδα μεγάλωσε επεκτείνοντας τα χωρικά της ύδατα στο Ιόνιο στα 12 μίλια και επιπλέον ο Εβρος «σφραγίστηκε» και έμεινε όρθιος όταν το 2020 η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό. Σήμερα μάλιστα προβλέπεται επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του ποταμού κατά 80 χιλιόμετρα.
Αξίζει να αντιπαραβάλει κανείς τα παραπάνω με την πολιτική που ακολουθούσε ο κύριος Τσίπρας στα εθνικά θέματα. Από το περίφημο «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» στις δεκάδες χιλιάδες παράνομων μεταναστών που περνούσαν ανενόχλητοι από τον Εβρο αλλά και στο μοναδικό «η άμυνα της χώρας δεν είναι αυτοσκοπός» του τότε τομεάρχη Αμυνας και ξαδέρφου του Αλέξη Τσίπρα, κυρίου Γιώργου Τσίπρα. Είναι ολοφάνερο πια το γιατί ο Ερντογάν, εκνευρισμένος, έκανε δημόσιο κάλεσμα στον ελληνικό λαό να μην ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία.
Ο χειμώνας που έρχεται θα είναι αναμφισβήτητα δύσκολος για όλη την Ευρώπη και για τη χώρα μας. Βρισκόμαστε εν μέσω ενεργειακής κρίσης και παράλληλα οι προκλήσεις της Τουρκίας συνεχίζονται αμείωτες. Ομως, όπως τόνισε και ο πρωθυπουργός: «Οταν έρχεται καταιγίδα, χρειάζεται σταθερό τιμόνι και ικανός καπετάνιος». Αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα μας σήμερα είναι συνέπεια, συνέχεια και σταθερότητα. Οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και θα στείλουν το δικό τους μήνυμα την άνοιξη στις κάλπες. Μια δεύτερη τετραετία με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μια Ελλάδα ακόμα πιο ισχυρή.